Σημάδια θλίψης στα παιδιά και πώς να τα βοηθήσετε να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση πένθους
Τα παιδιά θρηνούν διαφορετικά από τους ενήλικες, επομένως είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια ότι θρηνούν και τι μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε να ανταπεξέλθουν.
Τα παιδιά συχνά επεξεργάζονται και εμφανίζουν περίπλοκα συναισθήματα, όπως το πένθος, διαφορετικά από τους ενήλικες. Έτσι, όταν ένα παιδί θρηνεί, μπορεί να μην το αναγνωρίσετε καν ως θλίψη. Αλλά μόνο και μόνο επειδή δεν μοιάζει με τη θλίψη που γνωρίζετε, δεν σημαίνει ότι η θλίψη τους είναι λιγότερο αληθινή. Επιπλέον, τα παιδιά δεν είναι πολύ μικρά για να θρηνήσουν. Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για το πένθος στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον θάνατο, των ενδείξεων θλίψης στα παιδιά και του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να τα βοηθήσετε να ανταπεξέλθουν.
Πώς καταλαβαίνουν τα παιδιά τον θάνατο
Το πένθος στα παιδιά είναι δύσκολο γιατί τα μικρότερα παιδιά μπορεί να μην κατανοούν πλήρως την έννοια του θανάτου και τη μονιμότητά του. Ένα παιδί μπορεί ακόμη και να πιστεύει ότι ο θάνατος είναι προσωρινός – μια πεποίθηση που μπορεί να υποστηρίζεται από μέσα (όπως κινούμενα σχέδια που δείχνουν χαρακτήρες να ξαναζωντανεύουν) και την ευφημιστική γλώσσα που χρησιμοποιούμε συχνά γύρω από τον θάνατο (με φράσεις όπως «έφυγε» και «κοιμήθηκε»).
Κατά συνέπεια, τα μικρότερα παιδιά συχνά νοσταλγούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν πεθάνει σε μικρές εκρήξεις και μπορεί να εκφράζουν λύπη μόνο για λίγα λεπτά κάθε τόσο. Αλλά επειδή δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι ο θάνατος είναι μόνιμος, δεν θα κατανοήσουν πλήρως τι σημαίνει η απώλεια για τη ζωή τους. Για παράδειγμα, είναι σύνηθες για ένα μικρότερο παιδί να λέει ότι καταλαβαίνει ότι ο παππούς δεν θα επιστρέψει, ενώ σε άλλη στιγμή μπορεί να ρωτήσει αν ο παππούς θα παρευρεθεί στο επόμενο πάρτι γενεθλίων του.
Όπως ακριβώς η κατανόηση του θανάτου ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, έτσι και τα σημάδια της θλίψης στα παιδιά. Ως γονέας ή φροντιστής, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε πότε το παιδί σας θρηνεί, ώστε να μπορείτε να το βοηθήσετε να επεξεργαστεί και να αντιμετωπίσει τα δύσκολα συναισθήματά του. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να αντιμετωπίσει μια απώλεια με υγιή τρόπο και να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης προβλημάτων ψυχικής υγείας ή τραυματικής θλίψης.
Σημάδια θλίψης στα παιδιά
Όταν ένας ενήλικας θρηνεί, συχνά φαίνεται πάντα απών, ακόμα και σε στιγμές ευτυχίας. Τα παιδιά που πενθούν, ωστόσο, συχνά φαίνονται καλά τη μια στιγμή, για να αναστατωθούν πολύ την επόμενη. Αυτή η αλλαγή οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλός τους δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει τη θλίψη για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Η σύνδεση μεταξύ της θλίψης στα παιδιά και της άρνησης
Στα πρώτα στάδια της θλίψης, είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να βιώνουν κάποια άρνηση ότι το αγαπημένο τους πρόσωπο έχει φύγει. Μπορεί να συνεχίσουν να περιμένουν ότι το άτομο που πέθανε θα εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή. Αυτή η άρνηση είναι φυσιολογική για λίγο, αλλά με την πάροδο του χρόνου, η πραγματικότητα της απώλειας θα πρέπει να αρχίσει να κατασταλάζει, ειδικά με τα μεγαλύτερα παιδιά.
Είτε το αγαπημένο πρόσωπο που πέθανε ήταν κατοικίδιο, δάσκαλος, γείτονας, φίλος ή μέλος της οικογένειας, εδώ είναι μερικά σημάδια θλίψης που μπορεί να δείτε μετά την απώλεια.
Προσκόλληση
Τα παιδιά μπορεί να είναι πιο κολλημένα πάνω σας μετά από μια απώλεια. Μπορεί να μην θέλουν να πάνε στο σχολείο ή να ζητήσουν βοήθεια για εργασίες που προηγουμένως είχαν κατακτήσει μόνο και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή σας. Τα βρέφη και τα νήπια μπορούν να αισθανθούν την αγωνία των φροντιστών τους, επομένως μπορεί να ανταποκριθούν με το να είναι ευερέθιστα, να κλαίνε περισσότερο και να θέλουν να κρατηθούν ακόμα και αν δεν γνωρίζουν την απώλεια.
Αναπτυξιακή παλινδρόμηση
Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να αρχίσουν να βρέχουν το κρεβάτι ή να σταματήσουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα. Εν τω μεταξύ, ένα μικρό παιδί μπορεί να ξαναρχίσει να μπουσουλάει, να μιλάει για μωρά ή να θέλει να πιει ξανά από ένα μπουκάλι.
Ακαδημαϊκά θέματα
Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν βιώσει απώλεια συχνά εκδηλώνουν θλίψη υστερώντας στις σπουδές ή αποτυγχάνοντας στα μαθήματα που κάποτε φοιτούσαν. Μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα να συγκεντρωθούν σε εργασίες ή να αποτύχουν να ολοκληρώσουν εργασίες.
Προβλήματα ύπνου
Τα θλιμμένα παιδιά μπορεί να θέλουν να κοιμηθούν με γονείς ή άλλους κοντινούς τους ανθρώπους ή μπορεί να έχουν εφιάλτες ή όνειρα για το άτομο που πέθανε. Εν τω μεταξύ, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να έχουν λίγη αϋπνία ή μπορεί να φοβούνται τον θάνατο, κάτι που τα εμποδίζει να κοιμηθούν.
Δυσκολία συγκέντρωσης
Μερικές φορές τα παιδιά που πενθούν δεν είναι σε θέση να επικεντρωθούν σε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα ή έχουν πρόβλημα να λάβουν αποφάσεις ή να λύσουν προβλήματα. Δυσκολεύονται επίσης να εστιάσουν και μπορεί να φαίνονται αποσπασμένοι ή χαμένοι στο διάστημα.
Ανησυχία
Τόσο τα παιδιά όσο και οι έφηβοι μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν για τα πάντα, αλλά ιδιαίτερα για τους άλλους ανθρώπους στη ζωή τους που πεθαίνουν. Εάν το παιδί σας αναπτύξει άγχος, θα χρειαστεί τη διαβεβαίωση ότι θα είναι ασφαλές και θα το φροντίζουν σε καθημερινή βάση. Αυτή η ανάγκη είναι ιδιαίτερα εμφανής στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Αισθήματα εγκατάλειψης
Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται προδομένα, απόρριψη ή εγκατάλειψη από το άτομο που πέθανε, και ίσως και από άλλους. Κατά συνέπεια, μπορεί να χρειαστεί να καθησυχαστούν ότι θα είστε εκεί για αυτούς.
Υπόδειξη
Φροντίστε να τηρείτε τις υποσχέσεις σας, ειδικά αυτή την περίοδο, ώστε να μην επιμείνουν αυτοί οι φόβοι για εγκατάλειψη.
Αντιδράσεις συμπεριφοράς
Τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να αντιδράσουν στη θλίψη εμφανίζοντας προβλήματα συμπεριφοράς που δεν υπήρχαν πριν. Μπορεί να αρχίσουν να παίζουν στο σχολείο ή να μιλούν στο σπίτι. Ομοίως, οι έφηβοι μπορεί να έλκονται από πιο επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως το ποτό ή τη λήψη ναρκωτικών.
Ενοχή
Είναι κοινό τα παιδιά να κατηγορούν τον εαυτό τους για τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Τα παιδιά μπορεί να πιστεύουν ότι είναι δικό τους λάθος επειδή κάποτε ευχόντουσαν το άτομο να «φύγει» ή μπορεί με κάποιο τρόπο να πιστεύουν ότι οι πράξεις τους προκάλεσαν το θάνατο του ατόμου.
Αλλαγές στο παιχνίδι
Τα μικρά παιδιά μπορεί να αρχίσουν να μιλούν περισσότερο για τον θάνατο στο παιχνίδι προσποίησης ή ρόλων. Τα λούτρινα ζωάκια, οι κούκλες ή οι φιγούρες δράσης τους μπορεί να πεθάνουν και να ξαναζωντανέψουν. Εάν είστε μάρτυρες αυτής της συμπεριφοράς, αναγνωρίστε ότι το παιδί σας θρηνεί για την απώλεια.
Πότε να λάβετε επαγγελματική βοήθεια
Δεν χρειάζονται όλα τα παιδιά που θρηνούν συμβουλευτική για το πένθος, αλλά είναι σημαντικό να είστε σε επιφυλακή για σημάδια ότι το παιδί σας δυσκολεύεται ιδιαίτερα να επεξεργαστεί την απώλεια. Ακολουθούν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι το παιδί σας μπορεί να ωφεληθεί από την επίσκεψη σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας:
Υπερβολική μίμηση του ατόμου που πέθανε: Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να λένε πράγματα όπως: «Θέλω να φάω μπισκότα σοκολάτας γιατί αυτό άρεσε περισσότερο στον παππού». Εάν το παιδί σας μιμείται υπερβολικά το άτομο που πέθανε, μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί σας παλεύει να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του.
Πιστεύοντας ότι μιλάνε στο άτομο που πέθανε: Είναι σύνηθες τα παιδιά να λένε ότι είδαν ή μίλησαν με το άτομο που πέθανε μια στο τόσο. Αλλά όταν τα παιδιά επιμένουν να συνεχίσουν να βλέπουν το άτομο ή να έχουν συνεχείς συζητήσεις μαζί του, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια.
Βιώνοντας μια παρατεταμένη περίοδο κατάθλιψης: Η λύπη είναι φυσιολογική, αλλά η παρατεταμένη απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολάμβανες στο παρελθόν μπορεί να είναι σημάδι ότι το παιδί σας παλεύει. Ανησυχίες ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη ή το άγχος μπορεί να αναπτυχθούν μετά από μια απώλεια.
Συμπτώματα που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου: Τα συμπτώματα του παιδιού σας, όπως η προσκόλληση ή η δυσκολία στον ύπνο, θα πρέπει να υποχωρούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας χειροτερεύουν, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του.
Εκφράζοντας επανειλημμένα την επιθυμία να συμμετάσχετε στο άτομο που πέθανε: Εάν το παιδί σας λέει ότι θέλει να πεθάνει ή ότι επιθυμεί να πεθάνει για να είναι με το αγαπημένο του πρόσωπο, μην παίρνετε αυτές τις δηλώσεις ελαφρά. Ο αυτοκτονικός ιδεασμός είναι μια μεγάλη κόκκινη σημαία και είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό του παιδιού σας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.