Σου έρχεται ώρες ώρες να ουρλιάξεις; Τώρα οι ειδικοί σου το προτείνουν ως είδος αυτοφροντίδας
Πώς η θεραπεία κραυγής μπορεί να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε τα καταπιεσμένα συναισθήματα
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεπεράσετε μια κρίση οργής –είτε η πηγή της απογοήτευσής σας είναι το παιδί σας, ο σύντροφός σας, ένας συνάδελφος ή ακόμα και ένας άγνωστος– και τα τελευταία χρόνια, όλοι έχουμε μάθει να βρίσκουμε τα δικά μας ανακουφιστικά βήματα για να αποβάλλουμε το άγχος ή τον θυμό. Κάποιοι θα κάνουν μια βόλτα, άλλοι θα περιμένουν να ξεδώσουν στο εβδομαδιαίο μάθημα γιόγκα και άλλοι θα ορκιστούν ότι μια βαθιά ανάσα θα τους βοηθήσει αυτόματα να ηρεμήσουν. Αλλά όταν η οργή της μαμάς είναι αληθινή, μερικές φορές χρειάζεται απλώς να ουρλιάξεις.
Και μάντεψε τι; Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Σε αυτό που είναι γνωστό ως θεραπεία κραυγών που έχει τις ρίζες της στη θεραπεία της «πρωτογενούς κραυγής» του Αμερικανού ψυχοθεραπευτή Arthur Janov, οι ειδικοί προτείνουν την κραυγή ως μια βοηθητική απελευθέρωση για να ξεπεράσετε μια αγχωτική κατάσταση.
Τώρα, δεν προτείνουμε ότι πρέπει να τριγυρνάς ουρλιάζοντας σε κάθε εκνευριστική αφορμή. Ούτε ότι όλα τα προβλήματά σας θα λυθούν ξαφνικά μετά από μια δυνατή κραυγή, αλλά αν στραφείτε στη θεραπεία με κραυγές ως καθαρτικό τρόπο για να ανακουφίσετε λίγο από το άγχος σας, πιθανότατα θα αρχίσετε να αισθάνεστε πολύ καλύτερα.
Η θεραπεία κραυγών μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση μεγάλων συναισθημάτων
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο αγχωμένες από ποτέ – και αυτό δεν υπάρχει μόνο στο μυαλό μας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Hologic Global και της Gallup, οι γυναίκες το 2021 ήταν πιο αγχωμένες, ανήσυχες, θυμωμένες και θλιμμένες από ό,τι ήταν το 2020 — ή σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο της προηγούμενης δεκαετίας. Έκθεση διαπίστωσε ότι τον Μάρτιο του 2021, το 43% των μητέρων ανέφεραν ότι αισθάνονται πλήρως εξαντλημένες. (Αυτός ο αριθμός μειώθηκε ελαφρά τον Μάρτιο του 2022, αλλά μόλις στο 38%). Αν και οι συγκεκριμένοι λόγοι εξουθένωσης πρέπει να αντιμετωπιστούν, οι ειδικοί εξετάζουν τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες, ειδικά οι μητέρες, μπορούν να ανακουφίσουν κάποιο από αυτό το στρες και τη θλίψη.
Η Lia Avellino, ψυχοθεραπεύτρια και εμπειρογνώμονας ψυχικής υγείας γυναικών, αναφέρει σε άρθρο του motherly ότι συνιστά τακτικά θεραπεία κραυγών στους πελάτες της. Οι μαμάδες αναμένεται να είναι καθώς πρέπει ανά πάσα στιγμή, σημειώνει, και ενώ μπορεί να φαίνονται έτσι εξωτερικά, πιθανότατα υπάρχει αυξανόμενος θυμός και απογοήτευση στο εσωτερικό τους – και αυτά τα συναισθήματα πρέπει να διοχετευτούν κάπου.
Αν και μπορεί να υπάρχουν πιο ευγενικοί ή ήπιοι τρόποι διοχέτευσης αυτής της ενέργειας, όπως το να κρατάς ημερολόγιο ή ο διαλογισμός, η Avellino επισημαίνει ότι τα συναισθήματα που πρέπει να εκκενωθούν τείνουν να μην είναι ήπια ή απαλά. Και εκεί έρχεται η κραυγή. Μπορεί να προσφέρει μια κάθαρση σε αντίθεση με καμία από αυτές τις άλλες μορφές απελευθέρωσης.
Δίνοντας στον εαυτό σας την άδεια να κάνει θόρυβο
Η Natalie Kuhn, Co-CEO της The Class, συμφωνεί, αν και για εκείνη, είναι περισσότερο να δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να κάνει ήχους ή θόρυβο, ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό για σένα. Το μάθημα είναι μια προπόνηση που συνδυάζει την επίγνωση και την κίνηση, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να περιμένουν να ακούσουν διαφορετικούς ήχους από άλλους στο δωμάτιο καθώς κάθε άτομο βιώνει ψυχική και συναισθηματική κάθαρση (ενισχύοντας ταυτόχρονα το σώμα με διατάσεις, ασκήσεις και άλλα).
Η Kuhn μιλά για τις άδικες και ανείπωτες απαιτήσεις που ανατίθενται στις γυναίκες, όπως η ηρεμία εν μέσω οποιασδήποτε αγωνίας, και παρομοιάζει τα παγιδευμένα συναισθήματα με τον ατμό σε ένα βραστήρα όταν φτάσει στο σημείο βρασμού του. «Μέρος της πρακτικής που συμβαίνει στο The Class είναι να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας να μιλάμε, να ακούμε τον εαυτό μας και να απελευθερώνουμε την ένταση και το συναίσθημα».
Επιπλέον, όταν ουρλιάζετε ή εκπέμπετε ήχο για να απελευθερώσετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, στην πραγματικότητα ελευθερώνετε χώρο για να ευδοκιμήσουν τα θετικά.
Η Avellino παραθέτει ένα βιβλίο του Δρ Ντέιβιντ Χόκινς με τίτλο «Ο χάρτης της συνείδησης εξηγείται: Μια αποδεδειγμένη ενεργειακή κλίμακα για την πραγματοποίηση του απόλυτου δυναμικού σας», το οποίο αποδίδει μια ενεργειακή αξία σε κάθε συναίσθημα. Η ντροπή, ο φόβος και ο θυμός είναι στο κάτω μέρος και η αγάπη, η ειρήνη και η φώτιση είναι στην κορυφή. Τοποθετώντας τα συναισθήματα σε μια ζυγαριά, δείχνει ότι όταν λειτουργείτε με φόβο ή θυμό, βρίσκεστε σε κατάσταση χαμηλής ενέργειας, αλλά απελευθερώνοντας αυτά τα συναισθήματα με έναν υγιή τρόπο όπως το ουρλιαχτό, ελευθερώνετε ενέργεια και μπορείτε να ανέβετε επίπεδο, κυριολεκτικά.
Οφέλη της θεραπείας κραυγών
«Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, μόνο τι είναι ειλικρινές ή όχι», λέει η Kuhn, σχετικά με τους ήχους που ακούγονται κατά τη διάρκεια του The Class. Και η Avellino υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας σημαντικός στόχος – να νιώσετε μια αίσθηση απελευθέρωσης στο τέλος.
Υπάρχουν μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε για αυτό το σήμα ότι η κραυγή σας ήταν «καλή». Μπορεί να παρατηρήσετε έναν αναστεναγμό ανακούφισης, ξεσφίξιμο της γνάθου ή απελευθέρωση των ώμων. Η Kuhn επισημαίνει μια ενδιαφέρουσα σύνδεση σχετικά με το πώς αυτή η μικρή «μετά» στιγμή – είτε είναι γέλιο, κλάμα ή κάποιος άλλος ήχος – δεν θα είχε τόσο καλά αποτελέσματα αν ο τρόπος ήταν ήσυχος και σιωπηλός.
Εάν εξακολουθείτε να φοβάστε να εκτονώσετε τα συναισθήματά σας μέσω του ήχου, η Kuhn σας ζητά να δοκιμάσετε την τακτική που χρησιμοποιεί στους μαθητές της που νιώθουν ανασφάλεια να γίνουν αληθινοί, ειδικά μπροστά σε αγνώστους: «Αν δεν έκρινες αυτή τη στιγμή τον εαυτό σου και αν δεν φοβόσουν πώς θα σε κρίνουν οι άλλοι, ποια θα μπορούσε να είναι η αληθινή σου αντίδραση;»
Τα παιδιά μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν θεραπεία κραυγών
Αλλά μη σταματήσετε την εφαρμογή της θεραπείας αυτής μόνο σε εσάς. Η θεραπεία κραυγών μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά. Ξεκινήστε να αναπτύσσετε αυτούς τους αγωγούς διοχέτευσης αρνητικών συναισθημάτων σε νεαρή ηλικία και αφήστε τα παιδιά να νιώσουν αυτή την απελευθέρωση με τον ίδιο τρόπο. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εκφράσουν την απογοήτευσή τους με συγκρατημένο τρόπο, λέει η Avellino, η οποία έχει τη δική της «γωνιά θυμού» και «χώρο ειρήνης» στο σπίτι της για το 4χρονο παιδί της.
Αυτό επιτρέπει στην κόρη της να πάει σε οποιοδήποτε σημείο για να ασχοληθεί με τα συναισθήματα που νιώθει. Στη «θυμωμένη» γωνία, μπορεί να ουρλιάξει και «να εκτονωθεί».
Επιτρέποντας στα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με αυτόν τον τρόπο, προάγουμε πιο υγιεινές πρακτικές καθώς μεγαλώνουν, ώστε να μην αισθάνονται τόσο απελπισμένα και συγκλονισμένα όπως πολλοί από εμάς τους ενήλικες νιώθουμε όταν μας κυριεύει το συναίσθημα.
Μέρη για εξάσκηση «κραυγοθεραπείας»
Μια ερώτηση που αρέσει στην Avellino να κάνουν οι πελάτες της στους εαυτούς τους: «Πώς θέλεις να βγει ο θυμός;» Και αυτό βοηθά στην υπαγόρευση του είδους της απελευθέρωσης που ακολουθούν.
Υπάρχουν αίθουσες οργής που είναι ηχομονωτικές, όπου μπορείτε να ρίξετε ένα θυμωμένο playlist και να ουρλιάξετε ενώ σπάτε πράγματα.
Μπορείτε να χαλαρώσετε στη φύση, όπως σε ανοιχτό χώρο ή σε πεζοπορία.
Εάν τυχαίνει να ζείτε σε ένα διαμέρισμα πόλης όπου δεν φαίνεται να υπάρχουν ασφαλείς ή ιδιωτικοί χώροι για να ουρλιάξετε, υπάρχει πάντα η επιλογή να το κάνετε σε ένα μαξιλάρι.