Πώς να διαχειριστείτε μια αυξημένη τάση προσκόλλησης
Υπάρχει λόγος που αυτό το διάστημα τα παιδιά θέλουν να είναι κολλημένα πάνω σας
Η περιοδική προσκόλληση είναι ένα σημάδι ότι το παιδί σας σας εμπιστεύεται – ότι κάνετε τα πράγματα σωστά.
Ένα προσκολλημένο, αναρριχητικό παιδί –που σκαρφαλώνει δηλαδή πάνω σας– είναι φυσιολογικό. Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους έκανε τα παιδιά να προσκολλώνται ως ανάγκη επιβίωσης. Παλιά, όταν οι πρόγονοί μας ανέβαιναν δέντρα και πηδούσαν πάνω σε βράχους και έτρεχαν ως κυνηγοί, τα μωρά και τα μικρά παιδιά τους κυριολεκτικά προσκολλήθηκαν σε αυτά για υποστήριξη και προστασία, αλλά αυτές τις μέρες, η απειλή είναι η άγνωστη.
Τα παιδιά αναζητούν προβλεψιμότητα και έλεγχο σε έναν κόσμο που μοιάζει ολοένα και πιο αβέβαιος και αναζητούν αυτή την ασφάλεια στους γονείς τους, κάτι που φυσικά είναι κατανοητό αλλά μπορεί επίσης να είναι αρκετά δύσκολο.
Όταν η ρουτίνα, η καθημερινότητα, η ζωή γενικότερα, διαταράσσονται, και τα παιδιά προσπαθούν να βρουν το νέο τους «κανονικό», προσκολλώνται και ανεβαίνουν παντού –ενδεχομένως και πάνω σας– μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ένας τρόπος να αναζητήσουν την προσοχή σας και να σας ενημερώσουμε ότι τα πράγματα μοιάζουν να μην είναι φυσιολογικά.
Σε περιόδους αβεβαιότητας, το να έχουν την ενέργεια να σκαρφαλώνουν παντού μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι τα παιδιά σας πρέπει να ηρεμήσουν και να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους για να ανακουφίσουν το άγχος τους. Όταν τα παιδιά (και οι ενήλικες για αυτό το θέμα) έχουν άγχος, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να το βγάλουμε από το κεφάλι και στο σώμα τους. Έτσι, εάν η προσκόλληση μεταφράζεται σε αναρρίχηση σε όλους σας, η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η σωματική δραστηριότητα μειώνει το επίπεδο άγχους και τον καρδιακό ρυθμό.
Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους αυτό το είδος συμπεριφοράς μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για να παίξετε με τα παιδιά σας και να συνδεθείτε μέσω κοινών γέλιων και εμπειριών. Αλλά αν είστε κουρασμένες από τη διαχείριση της προσκόλλησης, όλης της περίσσειας ενέργειας που έχουν αυτές τις μέρες τα παιδιά και είστε πολύ εξαντλημένες από τη διαχείριση του άγχους του δικού σας και των παιδιών, το παιχνίδι μπορεί να μην είναι στη λίστα με τα πράγματα που θέλετε να κάνετε – και αυτό είναι εντάξει, μαμά.
Εδώ είναι 10 πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά σας με την ενέργειά τους για να μειώσουν το άγχος:
Βάλτε τα να σας βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού
Αφήστε τα να σκαρφαλώσουν σε ένα δέντρο
Χτίστε ένα φρούριο
Φτιάξτε έναν πύργο με εμπόδια
Βάλτε τα να περπατήσουν σαν τα ζώα, όπως το καβούρι ή τη σαύρα που σέρνεται (μόνο μετα χέρια)
Να συρθούν προς τα πίσω χρησιμοποιώντας τα χέρια
Να χοροπηδήσουν σαν βατραχάκια
Να σκάψουν το χώμα, τον κήπο ή το σκάμμα άμμου
Να κάνουν γυμναστικές ασκήσεις
Πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να έχει όρια.
Το να μάθετε στα παιδιά σας ότι έχετε όρια τους επιτρέπει να ξέρουν τι θα ανεχτείτε (και τι όχι) και τους βοηθά να μάθουν πώς να ορίζουν τα όριά τους στο μέλλον. Σύμφωνα με τον ειδικούς οι «μαλακοί» γονείς επιτρέπουν σε ένα παιδί να ανέβει πάνω τους, το παιδί ψάχνει όρια και όρια για τη συμπεριφορά του, αλλά οι μαμάδες και οι μπαμπάδες συχνά φοβούνται να πουν «Δεν θέλω να ανέβεις πάνω μου. Μπορείς να καθίσεις μαζί μου. Αν θες να σκαρφαλώσεις, μπορείς να σε βοηθήσω να φτιάξεις έναν πύργο για να σκαρφαλώσεις».
Ως γονιός, κάνετε υποχωρήσεις με βάση τις ανάγκες του παιδιού σας, αλλά όταν αυτές οι υποχωρήσεις γίνονται υπερβολικά επαχθείς ή εισβάλλουν στην ιδιωτική σας ζωή, το κόστος υπερβαίνει το όφελος. Μπορείτε πραγματικά να αυξήσετε το άγχος, αντί να το μειώσετε, το οποίο μπορεί δυνητικά να κάνει τη συμπεριφορά ακόμη χειρότερη. Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε και, στη συνέχεια, καλύψτε τις ανάγκες των παιδιών σας με τρόπους που σέβονται και τις δικές σας ανάγκες.
Τελικό συμπέρασμα: Ζητούν την προσοχή σας σε μια περίοδο άγχους. Η ανταπόκριση στην ανάγκη του παιδιού σας για σύνδεση είναι πολύ σημαντική για να τα καθησυχάσει ότι όλα θα πάνε καλά.