Πώς να αντιμετωπίσετε την παιδική δυσκοιλιότητα - Childit
Now Reading
Πώς να αντιμετωπίσετε την παιδική δυσκοιλιότητα

Πώς να αντιμετωπίσετε την παιδική δυσκοιλιότητα

Πώς να ανακουφίσετε και να βοηθήσετε παιδιά με εντερικά προβλήματα

Τα μικρά παιδιά συνήθως πηγαίνουν να αφοδεύσουν στην τουαλέτα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, αν και μερικά υγιή παιδιά έχουν κινήσεις του εντέρου κάθε λίγες ημέρες. Τα κόπρανα που είναι σκληρά, επώδυνα ή πολύ μεγάλα μπορεί να σηματοδοτούν τη δυσκοιλιότητα – μια κοινή κατάσταση που συχνά παρεξηγείται.
Η δυσκοιλιότητα πιθανότατα θα συμβεί περιστασιακά χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Αλλά αν το έντερο του παιδιού σας δεν ενεργοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια μεγάλη μάζα μπορεί να σχηματιστεί στο παχύ έντερο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστο πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. Επιπλέον, εάν το το φούσκωμα σπρώχνει την ουροδόχο κύστη του παιδιού σας, μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα στο κρεβάτι και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πώς να αντιληφθείτε τη δυσκοιλιότητα
Εδώ είναι μερικά κοινά σημάδια δυσκοιλιότητας μικρών παιδιών:

Λιγότερες από τρεις κινήσεις του εντέρου την εβδομάδα (αν και αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό για ορισμένα παιδιά)

Στεγνά, σκληρά κόπρανα

Κινήσεις του εντέρου που είναι δύσκολο να περάσουν

Ιδιοτροπία

Απώλεια όρεξης

Φούσκωμα

Επώδυνες κινήσεις του εντέρου

Υγροί λεκέδες στα εσώρουχα.

Αντίσταση στην ανάγκη της χρήσης τουαλέτας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), τα σημάδια περιλαμβάνουν το να σταυρώνουν τα πόδια τους, να κάνουν ζορισμένες εκφράσεις, να σφίγγουν τους γλουτούς και να στρέφουν το σώμα τους.

Κακάκια με αιματηρή επιφάνεια

Επισκεφθείτε τον παιδίατρο εάν η δυσκοιλιότητα του παιδιού σας διαρκεί τουλάχιστον 2 εβδομάδες ή εάν παρατηρήσετε αιματηρά κόπρανα, πρωκτικές ραγάδες, πυρετό, απώλεια βάρους, έλλειψη όρεξης φαγητού, έμετο ή άλλα ανησυχητικά συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει ιατρικές εξετάσεις ή ακτινογραφίες πριν αποφασίσει για την πορεία της θεραπείας.

Τι προκαλεί δυσκοιλιότητα στα μικρά παιδιά;

Η δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα είναι η πιο κοινή αιτία δυσκοιλιότητας για τα μωρά. Εάν τα πεπτικά προβλήματα συνεχίσουν και στα νήπια, οι ειδικοί ενδέχεται να κατηγορήσουν την ανεπάρκεια σε διαιτητικές ίνες, την άσκηση ή την πρόσληψη νερού. Πράγματι, οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή – συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων ή άλλων νέων τροφίμων – μπορεί να προκαλέσει μια προβληματική κινητικότητα στο έντερο. Πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να ευθύνονται.

Η δυσκοιλιότητα στα νήπια μπορεί επίσης να προκληθεί από την άρνηση χρήσης της τουαλέτας. Τα παιδιά μπορεί να προσπαθούν επίμονα να κρατηθούν εάν δεν όταν δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα προκειμένου να μη σταματήσουν να παίζουν (ειδικά στην αρχή της εκπαίδευσης της τουαλέτας), εάν είναι επιφυλακτικά για τους δημόσιους χώρους τουαλέτας ή εάν φοβούνται την τουαλέτα. Το περιοδικό Pediatrics ανέφερε κάποτε ότι ένα 3χρονο αγόρι έγινε τρομερά δυσκοίλιο αφότου είδε ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό, στο οποίο η τουαλέτα μετατράπηκε σε τέρας και το κάθισμα της τουαλέτας ήταν ένα στρογγυλό στόμα.

Οι περίοδοι δυσκοιλιότητας μπορούν να προκληθούν κι από άλλα αγχωτικά γεγονότα στη ζωή ενός παιδιού, όπως η γέννηση ενός αδελφού, τη γονική σύγκρουση ή την πρόωρη εκπαίδευση τουαλέτας. Τα μικρά παιδιά μπορεί επίσης να υποστηρίζονται από ασυνήθιστες καταστάσεις όπως κοιλιοκάκη (μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης και παρόμοιων πρωτεϊνών), δηλητηρίαση από μόλυβδο ή προβλήματα θυρεοειδούς. Τέλος, ορισμένες ασθένειες ή φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα σε νήπια.

Φυσικές θεραπείες δυσκοιλιότητας για μικρά παιδιά

Εάν το μικρό παιδί σας πάσχει από δυσκοιλιότητα, μπορείτε συχνά να ανακουφίσετε τα συμπτώματα με φυσικές θεραπείες.

See Also

Αλλάξτε τη διατροφή τους

Η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση του πεπτικού συστήματος του παιδιού. Η εισαγωγή τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως δαμάσκηνα ή σταφίδες μπορεί σίγουρα να βοηθήσει ένα παιδί που έχει προσωρινό πρόβλημα να ανακουφιστεί, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι τόσο ευεργετικό για παιδιά που έχουν σοβαρή, χρόνια κατάσταση. Αξίζει να το δοκιμάσετε ωστόσο, γι ‘αυτό συμπεριλάβετε πολλά φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά και φασόλια στη διατροφή του παιδιού σας. Συνιστάται στα νήπια να τρώνε «ημερήσια ποσότητα ινών που ισούται με την ηλικία τους συν 5 γραμμάρια ινών». Επίσης, περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο τα μεταποιημένα τρόφιμα.

Προσέξτε την ενυδάτωση

Η ενυδάτωση βοηθά τα έντερα και την κίνηση των εντέρων. Δώστε στο παιδί σας άφθονα υγρά κάθε μέρα για να ενθαρρύνετε τις υγιείς συνήθειες του εντέρου.

Τακτικές επισκέψεις στο γιογιό

Είναι το παιδί σας πολύ απασχολημένο για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα; Αφιερώστε μερικές φορές κάθε μέρα στη χρήση της τουαλέτας, ειδικά μετά γεύματα. Κάντε το παιδί σας να καθίσει για περίπου 10 λεπτά κάθε φορά. Επίσης, υπενθυμίστε του ότι πρέπει να ην καταπιέζουν την ανάγκη τους όποτε αισθάνονται την επιθυμία να πάνε.

Ενθαρρύνετε την κίνηση

Μια μελέτη του 2016 στο περιοδικό Gastroenterology διαπίστωσε ότι τα παιδιά με δυσκοιλιότητα μπορεί να επωφεληθούν από κάτι που πιθανώς δεν έχετε δοκιμάσει: άσκηση. Οι ερευνητές εξέτασαν 53 παιδιά ηλικίας 5 έως 16 ετών και αντιμετώπισαν τη δυσκοιλιότητά τους με εκπαίδευση στην τουαλέτα, άσκηση και καθαρτικά. Εν τω μεταξύ, 27 από αυτά τα παιδιά έλαβαν επίσης φυσιοθεραπεία. Μετά από έξι μήνες, το 92% των παιδιών που έλαβαν φυσική θεραπεία δεν είχαν πλέον λειτουργική δυσκοιλιότητα (που συμβαίνει όταν το πρόβλημα προκαλείται από ψυχολογικά ή νευρολογικά προβλήματα), έναντι 63% των παιδιών από την ομάδα ελέγχου. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Marieke van Engelenburg, «Αποτελεσματική, εθελοντική και ακούσια, συστολή και χαλάρωση πρέπει να υπάρχουν κατά τη διέλευση ούρων ή περιττωμάτων στην τουαλέτα, για να αποφευχθεί η δυσλειτουργική ακύρωση ή δυσκοιλιότητα».

Οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας βοηθάει το παχύ έντερο να μετακινεί τα πράγματα, οπότε είναι σημαντικό να βρείτε δραστηριότητες που απολαμβάνει το παιδί σας. Ειδικά τη στάση βατράχου ή τα πηδηματάκια σαν βατραχάκι ή το κάθισμα (να προσπαθεί να καθίσει σε ένα αόρατο κάθισμα).

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top