Πώς ήταν λοιπόν η μέρα σου στο σχολείο;
Τρόποι για να ξεκλειδώσετε την επικοινωνία με το παιδί σας
Μερικές φορές, ειδικά όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, η απάντηση στην ερώτηση «πώς ήταν η μέρα σου στο σχολείο» τείνει να δίνεται μονολεκτικά: «καλή», «οκ», «εντάξει», «ωραία». Μην παραιτηθείτε από την προσπάθεια να συζητήσετε μαζί τους για το σχολείο. Μπορεί να πιστεύουν ότι είναι ένα δικό τους κομμάτι. Μπορεί εσφαλμένα να θεωρούν ότι δεν σας αφορά. Μπορεί ακόμα και βεβιασμένα να έχουν βγάλει το συμπέρασμα ότι δεν σας ενδιαφέρει ή ότι θα βαρεθείτε στην περίπτωση που απαντήσουν με περισσότερες λέξεις.
Αν αρκεστείτε από την αρχή σε μονολεκτικές απαντήσεις θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να αλλάξετε αργότερα αυτό το είδος ελλειπτικής επικοινωνίας.
Εδώ μερικοί τρόποι για να ξεκλειδώσετε τη συζήτηση:
- Βρείτε το σωστό χρόνο και τον κατάλληλο χώρο:
Αν, για παράδειγμα, τους κάνετε την ερώτηση με το πού γυρίσουν σπίτι ή με το πού κατέβουν από το σχολικό ή μόλις μπουν στο δικό σας αυτοκίνητο αμέσως μετά το σχόλασμα – είναι λογικό να είναι ακόμα φορτισμένα ή σε mood σχολείου… Δώστε τους λίγο χρόνο να αποφορτιστούν, να χαλαρώσουν.
- Ανοίξτε τη συζήτηση αρχίζοντας να μιλάτε για τη δική σας μέρα πρώτοι
Ενίοτε τα παιδιά αντιλαμβάνονται το ενδιαφέρον των γονιών τους επιφυλακτικά – ως μια διαδικασία ανάκρισης. Για να εδραιώσετε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κοινού ενδιαφέροντος είναι σημαντικό να τους μιλάτε με φυσικότητα από όταν είναι μικρά και για το πώς ήταν η δική σας μέρα. Όταν τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια και έχουν μάθει να συζητάνε από νωρίς με τους γονείς τους για όσα θεωρούν εκείνα αλλά και για όσα θεωρείτε εσείς σημαντικά τους είναι πιο εύκολο να συνεχίσουν να μιλάνε για όλα και όσο μεγαλώνουν και είναι φυσιολογικό να κλείνονται λίγο περισσότερο στον εαυτό τους.
- «Αιφνιδιάστε» τα με ερωτήσεις σε ανύποπτο χρόνο
Καμιά φορά ο αιφνιδιασμός είναι η καλύτερη λύση… Με αυτό εννοούμε να τους κάνετε ερωτήσεις σχετικές με το σχολείο –σε φυσικό και ουδέτερο ύφος, σαν να είχατε ήδη μια κουβέντα που την αφήσατε στη μέση– όταν ετοιμάζονται να μπουν για μπάνιο, να φάνε το βραδινό τους, να καθίσουν στο σαλόνι, όταν παίζετε μαζί τους κάποιο παιχνίδι, όταν τα πηγαίνετε σε μια άλλη τους δραστηριότητα.
- Ρωτήστε τους συμμαθητές/ή φίλους του
Αν έχετε την ευκαιρία μετά το σχολείο να έρθετε σε κοινή επαφή με συμμαθητές του παιδιού σας, ρωτήστε πρώτα εκείνους πώς ήταν η μέρα τους. Αν οι φίλοι του αρχίσουν να μιλάνε (τα παιδιά των άλλων μιλάνε πάντα πιο εύκολα σε άλλους γονείς…), θα δείτε πώς σύντομα και το δικό σας παιδί θα θελήσει από μόνο του να μπει στη συζήτηση.
- Κάντε τη σωστή ερώτηση…
Κάντε την έκπληξη ρωτώντας πρωτότυπες ερωτήσεις. Όπως:
- Συνάντησες καμιά δύσκολη λέξη σήμερα ή έμαθες κάποια πληροφορία που σου έκανε εντύπωση;
- Θύμισέ μου πώς λένε το παιδί που κάθεται πίσω από σένα, συνάντησα τη μαμά του στο δρόμο και μιλήσαμε λίγο για κάποιες ανησυχίες του, άραγε έχεις κι εσύ τις ίδιες;
- Έχετε φέτος καινούργια παιδιά στην τάξη σου;
- Πώς σου φαίνονται τα νέα σου μαθήματα σε σχέση με πέρσι;
- Εξακολουθούν να σου αρέσουν το ίδιο η γλώσσα/τα μαθηματικά;
- Ποιοι είναι φέτος οι 3 καλύτεροί σου φίλοι;
- Υπάρχει κάτι που σε δυσαρεστεί ή σε δυσκολεύει στην εκπαιδευτική διαδικασία;
- Θα έρθω την άλλη εβδομάδα να μιλήσω στη δασκάλα σου, υπάρχει κάτι που θες να συζητήσουμε πριν;
- Τι παιχνίδια σου αρέσει να παίζεις στο διάλειμμα;
- Ποια δραστηριότητα την ώρα της γυμναστικής σου αρέσει περισσότερο;
Οι ερωτήσεις πρέπει να δείχνουν ότι το ενδιαφέρον σας δεν αφορά αποκλειστικά επιδόσεις και μαθήματα, αλλά ότι νοιάζεστε πρωτίστως για την ψυχική του υγεία, συναισθηματική ευεξία, πνευματική καλλιέργεια και κοινωνική εξοικείωση.