«Μαμά, θα με πας στο πάρτι;»
Οδηγός επιβίωσης για εσωστρεφείς μαμάδες και εξωστρεφείς παιδικές εκδηλώσεις!
Το παιδί σας ξεκίνησε παιδικό/νηπιαγωγείο/δημοτικό κι εσείς είστε ενθουσιασμένες που η καθημερινότητά σας επιστρέφει σε ρυθμούς πριν τη μητρότητα. Εκείνο αρχίζει να κάνει γνωριμίες, να έχει φίλους, να κοινωνικοποιείται κι αυτό σας χαροποιεί ακόμα περισσότερο. Μέχρι που σκάει μύτη η πρώτη ή οι πρώτες προσκλήσεις για παιδικό πάρτι και η αντικοινωνικότητά σας ή η εσωστρέφεια (ας βάλω σε παρένθεση και την κοσμοφοβία) ξαφνικά χτυπάει κόκκινο!
Ανεβάζετε σφυγμούς και σας πιάνει ταχυκαρδία και μόνο στη σκέψη ότι θα κάθεστε σε ένα τραπέζι με άγνωστες/ους μαμάδες/μπαμπάδες και σας λούζει κρύος ιδρώτας επειδή δεν ξέρετε τι να πείτε.
Ψυχραιμία, ακόμα κι αν ανήκετε στα εσωστρεφή άτομα που οι κοινωνικές εκδηλώσεις, οι συναθροίσεις και λοιπά δεν είναι το φόρτε σας – υπάρχουν μερικά απλά tips που θα σας βοηθήσουν να «επιβιώσετε».
Εστιάστε στα θετικά
Η κοινωνικοποίηση του παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντικό στάδιο της ανάπτυξής του. Το να δημιουργήσει φιλίες σταθερές θα του δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας και θα το ωφελήσει πολλαπλά.
Προετοιμαστείτε ψυχολογικά
Κάντε μερικές νοερές πρόβες. Οραματιστείτε τον εαυτό σας σε αυτή την κατάσταση με όσο πιο θετικό και όσο λιγότερο αγχωτικό τρόπο μπορείτε. Διαλέξτε μια θέση όπου θα μπορείτε να σηκώνεστε εύκολα όποτε νιώθετε την ανάγκη. Βρείτε ερωτήσεις για να ανοίξετε πρώτη συζήτηση. Έχετε έτοιμες απαντήσεις, για ερωτήσεις που θα σας κάνουν. Να θυμάστε να κάνετε αναπνοές… σας βοήθησαν να γεννήσετε, τα παιδικά πάρτι δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό!
Κάντε το εύκολο
Επιλέξτε ένα σχολείο στην περιοχή σας. Οι φίλοι/συμμαθητές του παιδιού να μένουν κοντά σας. Προσπαθήστε και τις εξωσχολικές δραστηριότητες το παιδί να της κάνει κοντά στο σπίτι. Ώστε ο κοινωνικός του/σας κύκλος να είναι διαχειρίσιμος από εσάς. Όταν γνωρίσετε τους άλλους γονείς σιγά σιγά όσο ο κύκλος μένει σταθερός θα νιώθετε πιο άνετα, και θα αρχίσετε να έχετε οικειότητα.
Εκτεθείτε
Εννοώντας να απαντάτε συχνά θετικά στις προσκλήσεις. Η συχνή «έκθεση» σε κοινωνικές εκδηλώσεις δεν θα σας αλλάξει το χαρακτήρα ως διά μαγείας, αλλά η συνήθεια θα σας το κάνει πιο εύκολο. Η επανάληψη δημιουργεί αντισώματα. Εσείς θα χαλαρώνετε όλο και πιο πολύ και θα είστε πιο άνετη.
Βρείτε το συνδετικό κρίκο
Σίγουρα θα υπάρχει κάποιο άτομο σαν κι εσάς στην παρέα των άλλων γονιών. Με τις ίδιες ανησυχίες, παρόμοιο χαρακτήρα, κοινά ενδιαφέροντα. Προσεγγίστε το (ή αφήστε εκείνο να σας προσεγγίσει) κι αρχίστε απλώς να μιλάτε. Αν πράγματι ανήκετε στον ίδιο κόσμο, τότε μαζί με την κοινωνικοποίηση του παιδιού θα βελτιωθεί και η δική σας κοινωνική ικανότητα, κι ίσως αποκτήσετε έναν καινούργιο φίλο.
Φτιάξτε ένα κοινωνικό δίκτυο
Μπορείτε να μοιραστείτε τις κοινωνικές υποχρεώσεις με άλλες μαμάδες και να πηγαίνετε εναλλάξ. Αρχίστε σιγά σιγά να καλείτε κι εσείς παιδιά στο σπίτι. Ένα στην αρχή, δύο στη συνέχεια και προετοιμάστε τον εαυτό σας και για το δικό σας παιδικό πάρτι.
Τι να μην κάνετε
Μην πάρετε μαζί σας βιβλίο (αντισταθείτε σε αυτόν τον πειρασμό). Μη φοράτε ακουστικά και μην είστε ένα με το κινητό σας. Μην είστε με το ρολόι στο χέρι. Μην είστε απότομες.
Τι να θυμάστε
Να χαμογελάτε και να είστε ευγενικές. Να αναπνέετε. Αποφύγετε να πιείτε καφέ αν είναι σας στρεσάρει περισσότερο. Μην πιεστείτε. Αν νιώσετε ότι είναι πάνω από τις δυνάμεις σας, ζητήστε διακριτικά συγνώμη για το ότι δεν αισθάνεστε καλά κι αποχωρίστε. Μην το βάλετε, ωστόσο, αμέσως στα πόδια. Να προσπαθείτε να μένετε κάθε φορά και λίγο περισσότερο. Με τον καιρό θα αρχίσει και να σας αρέσει. Δείτε το σαν αφορμή, σαν εξάσκηση, για να πάρετε ιδέες για το δικό σας πάρτι στο σπίτι (ή εκτός σπιτιού).
Όπως και να ‘χει καθώς μεγαλώνει το παιδί γίνεται πιο ανεξάρτητο και ο αριθμός και των παιδικών πάρτι σταδιακά μειώνεται. Δείτε το σαν μια μικρή άσκηση θάρρους για το καλό του παιδιού σας!