Ένα νέο γονίδιο που εντοπίστηκε για την ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επεμβατικό τρόπο αντιμετώπισής της
Τα ευρήματα ρίχνουν φως σε μια πολύ κοινή αλλά ελάχιστα κατανοητή ασθένεια
Για πρώτη φορά προσπάθησαν να την περιγράψουν στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, η ενδομητρίωση είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, εξαρτώμενη από οιστρογόνα, κατά την οποία ο ενδομητρικός ιστός αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα και συχνά σχετίζεται με υψηλά επίπεδα πυελικού πόνου και προβλήματα γονιμότητας. Υπολογίζεται ότι το 10% των γυναικών πάσχουν από ενδομητρίωση, κυρίως μεταξύ 25 και 35 ετών. Τα παυσίπονα και τα ορμονικά αντισυλληπτικά χρησιμοποιούνται συνήθως σε μια προσπάθεια διαχείρισης του πόνου, μαζί με συστάσεις χειρουργικής επέμβασης, αν και το όφελος είναι συχνά προσωρινό. Αλλά σε μια πρόσφατη συλλογική μελέτη, μπορεί να έχει βρεθεί ένας πιθανός νέος στόχος για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης.
Εντοπίστηκε νέος γενετικός δείκτης για την ενδομητρίωση
Αφού παρατήρησαν ότι η ενδομητρίωση μπορεί να εμφανιστεί κληρονομικά, επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τη Bayer AG Pharmaceuticals, το Baylor College of Medicine και το Πανεπιστήμιο του Wisconsin συνέκριναν το πλήρες σύνολο γονιδίων από 32 οικογένειες με τουλάχιστον τρεις γυναίκες που είχαν ενδομητρίωση και 105 γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση που χρησιμοποιούνται ως έλεγχοι. Συμβουλεύτηκαν επίσης ένα άλλο γενετικό σύνολο περισσότερων από 3.000 περιπτώσεων ενδομητρίωσης και 2.300 ελέγχων, επιπρόσθετα των γονιδιωμάτων 849 πιθήκων rhesus, που μπορεί να πάσχουν από ενδομητρίωση και των οποίων η γενετική σύνθεση είναι παρόμοια με του ανθρώπου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του DNA σε έναν υποδοχέα νευροπεπτιδίου που κωδικοποιεί το γονίδιο εμφανίζονται πιο συχνά σε άτομα με ενδομητρίωση παρά σε άτομα που δεν έχουν την πάθηση, υπογραμμίζοντας μια πιθανή γενετική παραλλαγή που μπορεί να προδιαθέτει ορισμένα άτομα για τη νόσο.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η πιθανότητα ενός ατόμου να κληρονομήσει ενδομητρίωση είναι περίπου 50%.
Ο νευροπεπτιδικός υποδοχέας που εντοπίστηκε εμπλέκεται στη μετάδοση νευρικών σημάτων και στη φλεγμονή – και μπορεί να βρεθεί σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν το άγχος και τη συμπεριφορά, παίζοντας πιθανώς έναν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον πόνο και στο άγχος που μπορεί να συνοδεύει την ενδομητρίωση. Αυτή η ανακάλυψη ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τους ερευνητές να βρουν ένα φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει τη δραστηριότητα του πρωτεϊνικού νευροπεπτιδίου. Το βασικό ερώτημα; Να προσδιορίσουν εάν με αυτόν τον τρόπο μειώνετε τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης χωρίς να διακόψετε την περίοδό σας, προσφέροντας μια νέα επιλογή θεραπείας.
Αιτίες ενδομητρίωσης
Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή αιτία της ενδομητρίωσης, αλλά έχουν προκύψει δύο νέες μελέτες που υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό μπορεί να είναι ένας παράγοντας και η ανάδρομη έμμηνος ρύση έχει επίσης θεωρηθεί ως μία άλλη πιθανή αιτία.
Διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού που συνδέεται με την έναρξη της ενδομητρίωσης
Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι οι σωματικές, διανοητικές και συμπεριφορικές αλλαγές που βιώνετε, οι οποίες ακολουθούν έναν 24ωρο κύκλο και ανταποκρίνονται κυρίως στο φως και το σκοτάδι, εξυπηρετώντας στη διατήρηση της ισορροπίας σε αρκετές από τις σωματικές σας λειτουργίες, όπως ο κύκλος ύπνου-εγρήγορσης, θερμοκρασία σώματος, καρδιακός ρυθμός και έκκριση ορμονών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, ανακάλυψαν ότι η διατάραξη του κιρκάδιου ρυθμού σας μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους μειώνοντας το επίπεδο των ορμονών του φύλου που παράγετε. Αυτό είναι σημαντικό λόγω του τρόπου με τον οποίο σχετίζεται με μια άλλη νέα, μικρή μελέτη, στην οποία οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εργασία στη νυχτερινή βάρδια συνδέεται με ακανόνιστες περιόδους και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ενδομητρίωσης (και όγκων των ωοθηκών).
Η έρευνα, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, βρήκε αλλοιωμένη έκφραση των γονιδίων του πυρήνα στο «ρολόι» σε ιστούς ενδομητρίου (περιόδου) γυναικών που εργάζονται τη νυχτερινή βάρδια, υποδηλώνοντας διαταραχή του βιολογικού συγχρονισμού. Αν και αυτή είναι μόνο η αρχή της εξερεύνησης αυτής της σχέσης, οι ερευνητές ελπίζουν ότι με περαιτέρω έρευνα, μπορεί να υλοποιήσουν την υπόσχεση στρατηγικών για την επαναφορά ή την τροποποίηση του βιολογικού σας ρολογιού για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στη διαταραχή των βιολογικών ρυθμών που προκαλούνται από τις νυχτερινές βάρδιες και άλλα παρατεταμένα νυχτερινά γεγονότα.
Η ανάδρομη έμμηνος ρύση συνδέεται επίσης με την ανάπτυξη ενδομητρίωσης
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, μια πιθανή εξήγηση για το πώς αναπτύσσεται η ενδομητρίωση είναι η ανάδρομη έμμηνος ρύση. Αυτό συμβαίνει όταν το αίμα της περιόδου σας, που περιέχει κύτταρα του ενδομητρίου, ρέει πίσω μέσω των σαλπίγγων σας και στην πυελική κοιλότητα αντί να βγει έξω από το σώμα σας. Όπως ακριβώς κάνουν στη μήτρα σας κάθε μήνα, τα κύτταρα που μοιάζουν με το ενδομήτριο έξω από τη μήτρα πυκνώνουν, διασπώνται και αιμορραγούν με κάθε περίοδο.
Αλλά αυτά τα κύτταρα δεν έχουν τρόπο να βγουν από το σώμα σας, έτσι παγιδεύονται και ερεθίζουν τους περιβάλλοντες ιστούς, κάτι που τελικά δημιουργεί ουλές και συμφύσεις που μπορεί να προκαλέσουν κόλλημα πυελικών ιστών και οργάνων μεταξύ τους, προκαλώντας πυελικό πόνο.
Συμπτώματα ενδομητρίωσης
Το πόσο πόνο νιώθετε επηρεάζεται κυρίως από τη θέση και το βάθος των ενδομητριωτικών ιστών σας. Αλλά η σοβαρότητα του πόνου σας μπορεί να μην είναι αξιόπιστος δείκτης της έκτασης της ενδομητρίωσής σας. Μπορεί να έχετε μια ήπια περίπτωση με έντονο πόνο, ή μια προχωρημένη περίπτωση με ελάχιστο ή καθόλου πόνο.
Τα κοινά συμπτώματα της ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν:
Επώδυνες περίοδοι που είναι πολύ χειρότερες από το συνηθισμένο και αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου
Πόνος και κράμπες στο κάτω μέρος της πλάτης, της κοιλιάς και της πυέλου που μπορεί να ξεκινήσουν πριν και να επεκταθούν αρκετές ημέρες στην περίοδο σας
Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ
Πόνος με τις κινήσεις του εντέρου ή την ούρηση κατά τη διάρκεια της περιόδου σας
Βαριά έμμηνος ρύση ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
Υπογονιμότητα
Άλλοι παράγοντες όπως η κόπωση, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα ή η ναυτία, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.
Περίπου το ένα τρίτο έως το μισό των γυναικών με ενδομητρίωση δυσκολεύονται να μείνουν έγκυοι. Η ενδομητρίωση σχετίζεται επίσης με 50% αύξηση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών. Είναι η τρίτη κύρια αιτία γυναικολογικών νοσηλειών στις Ηνωμένες Πολιτείες και η κύρια αιτία υστερεκτομής.
Δυστυχώς, η διάγνωση της ενδομητρίωσης μπορεί να αγνοηθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με τυπική καθυστέρηση 6,7 ετών μεταξύ της εμφάνισης των συμπτωμάτων και της χειρουργικής διάγνωσης. Είναι ενδιαφέρον ότι έχουν σημειωθεί συσχετίσεις μεταξύ της ενδομητρίωσης και των αυτοάνοσων νοσημάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν την πιθανή συνύπαρξή τους όταν διαγνωστεί ένα από τα δύο. Τελικά, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο και υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες με συμπτώματα ενδομητρίωσης θα διαγνωστούν έγκαιρα.