Now Reading
Αιτίες και θεραπεία της υπογονιμότητας που σχετίζεται με την κατάθλιψη

Αιτίες και θεραπεία της υπογονιμότητας που σχετίζεται με την κατάθλιψη

Πώς η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια μιας εγκυμοσύνης

Η υπογονιμότητα και η κατάθλιψη συμβαδίζουν συχνά. Παρόλο που μπορεί να μην εκπλαγείτε να μάθετε ότι η στειρότητα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, ίσως να μην γνωρίζετε ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα γονιμότητας.

Μπορεί επίσης να εκπλαγείτε όταν μαθαίνετε ότι η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά την εγκυμοσύνη (κατάθλιψη μετά τον τοκετό) είναι πιο συχνή σε γυναίκες που έχουν δυσκολευτεί στην προσπάθειά τους να συλλάβουν.

 

Τι προκαλεί την κατάθλιψη που σχετίζεται με τη στειρότητα;

Η υπογονιμότητα είναι μια αγχωτική κατάσταση, που έχει ισχυρό αντίκτυπο στη σεξουαλική σας ζωή, τη σχέση, την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και την καθημερινή ζωή. Στη μέση των δοκιμών και των θεραπειών, η υπογονιμότητα μπορεί κυριολεκτικά να μοιάζει ότι έχει γίνει ολόκληρη η ζωή σας, καθώς πηγαίνετε από και προς τα ραντεβού του γιατρού. Όλο αυτό το άγχος μπορεί δυνητικά να συμβάλει στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή μεταξύ των ατόμων με προβλήματα γονιμότητας που έχουν οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, που παρουσίασαν κατάθλιψη πριν διαγνωστεί η γονιμότητά τους ή που δεν διαθέτουν δίκτυο υποστήριξης. Η υπογονιμότητα προκαλεί συχνά συναισθήματα ντροπής, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την επαφή με φίλους και την οικογένειά σας. Αυτή η απομόνωση καθιστά την κατάθλιψη πιο πιθανή.

Ορισμένες ορμονικές ανισορροπίες που προκαλούν τη στειρότητα μπορεί επίσης να συμβάλουν στα συμπτώματα της διάθεσης και στην ευπάθεια στην κατάθλιψη.

 

Μπορεί η κατάθλιψη να προκαλέσει υπογονιμότητα;

Κανείς δεν γνωρίζει κατηγορηματικά εάν η ίδια η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα, αν και μερικές μελέτες έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και των αυξημένων ποσοστών στειρότητας. Μερικοί θεωρούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλληλεπικάλυψη σε ορισμένα από τα ορμονικά ζητήματα που εμπλέκονται και στις δύο καταστάσεις.

Επίσης, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητά σας. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη προκαλεί συχνά υπερκατανάλωση τροφής ή έλλειψη όρεξης και το υπερβολικό βάρος ή το λιγότερο βάρος μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.

 

Η εγκυμοσύνη θα θεραπεύσει την κατάθλιψη;

Εάν η μη εγκυμοσύνη συμβάλλει στην κατάθλιψη, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι τελικά η επίτευξη εγκυμοσύνης θα θεραπεύσει την κατάθλιψη. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Στην πραγματικότητα, όσοι έχουν υποστεί στειρότητα είναι πιο πιθανό να αισθάνονται κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Εάν δεν μείνω ποτέ έγκυος, θα αισθάνομαι πάντα κατάθλιψη

Δείτε Επίσης

Το να μην επιτύχετε εγκυμοσύνη ή να μην αποκτήσετε παιδιά μέσω υιοθεσίας ή με άλλα μέσα, δεν σημαίνει ότι θα αισθανθείτε κατάθλιψη στο υπόλοιπο της ζωής σας. Είναι δυνατόν να βρείτε ξανά την ευτυχία στη ζωή σας.

Ωστόσο, εάν η κατάθλιψη έχει επιμείνει, είναι απίθανο να επιλυθεί από μόνη της. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ορισμένα ζευγάρια εξακολουθούσαν να θρηνούν έως και τρία χρόνια αργότερα.

 

Πώς να αισθανθείτε καλύτερα

Μερικά ζευγάρια διστάζουν να πάρουν θεραπεία για κατάθλιψη, πιστεύοντας ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν μπορούν να ληφθούν όταν προσπαθούν να συλλάβουν. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αντιμετώπιση της κατάθλιψης με συμβουλευτική και αντικαταθλιπτικά αύξησε και τα ποσοστά της επιτυχία της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, για ήπια κατάθλιψη, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι μόνο μία από τις πολλές επιλογές θεραπείας. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με θεραπεία ομιλίας, ομάδες υποστήριξης και θεραπείες νου-σώματος

Φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε κατάθλιψη ενώ περνάτε από τη στειρότητα. Πολλές κλινικές γονιμότητας προσφέρουν συμβουλευτικές ομάδες ή ομάδες υποστήριξης.

Ο γιατρός γονιμότητας μπορεί επίσης να είναι σε θέση να προσαρμόσει τα φάρμακά σας για τη γονιμότητα, δίνοντας αυτά λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν τη διάθεση, καθώς τα φάρμακα γονιμότητας μπορούν να επιδεινώσουν την κατάθλιψη και να προκαλέσουν αλλαγές στη διάθεση. Εάν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για κατάθλιψη, ο γιατρός γονιμότητας και ο ψυχίατρός σας θα πρέπει ιδανικά να συνεργαστούν για να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τις ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάστασή σας ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top