Now Reading
4 πράγματα που θα ήθελα να ήξερα για τις νέες σχέσεις αδελφών ως μαμά 3 παιδιών

4 πράγματα που θα ήθελα να ήξερα για τις νέες σχέσεις αδελφών ως μαμά 3 παιδιών

Η Jessica Rolph σε ένα εξομολογητικό κείμενο στρέφει την προσοχή μας στο πώς να μη μεγαλώσουμε στον αυτόματο τα παιδιά που ακολουθούν το πρωτότοκο

Η Jessica Rolph, όπως διαβάζουμε σε άρθρο της στο Motherly, εξομολογείται: Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν έφερα στο σπίτι καθένα από τα τρία μου παιδιά. Με το πρώτο μου, όλα ήταν νέα και προκλητικά, αλλά είχε την πλήρη εστίασή μας. Ήμασταν τόσο σκόπιμοι όσο ξέραμε να είμαστε εκείνη τη στιγμή, διδάσκοντάς του νέες δεξιότητες και δίνοντάς του κάθε ευκαιρία μάθησης. Με το δεύτερο και το τρίτο μου, ένιωσα πιο σίγουρη για το πώς να τα φροντίσω. Αλλά κοιτάζοντας πίσω –αν θέλω να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου– ξέρω τώρα ότι θα μπορούσα ήμουν πιο στοχευμένη στο να δώσω σε καθένα από τα μικρότερα παιδιά μου τις δικές του αναπτυξιακές εμπειρίες.

Όταν καλωσορίζετε ένα νέο μωρό, είναι φυσικό να αναβάλλετε τις ανάγκες του μεγαλύτερου παιδιού σας. Υπάρχει ήδη ένας ισχυρός δεσμός και οι ρουτίνες σας έχουν εδραιωθεί. Και ναι, τα πράγματα μπορεί να φαίνονται πιο εύκολα τη δεύτερη φορά, ίσως επειδή το επίπεδο αυτοπεποίθησής μας ως γονείς είναι συνήθως υψηλότερο. Αλλά περιορίζουμε κατά λάθος τα δεύτερα γεννήματά μας; Η έρευνα λέει, ίσως.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, τα μικρότερα αδέρφια βαθμολογούνται χαμηλότερα σε γνωστικά τεστ από τα μεγαλύτερα αδέρφια. Αυτή η επίδραση αυξάνεται μέχρι τη σχολική ηλικία και παραμένει μόλις το παιδί μπει στο σχολείο. Μια άλλη έρευνα του 2006 διαπίστωσε ότι το να γεννηθεί κανείς πρώτος συνδέεται με σημαντικά εκπαιδευτικά πλεονεκτήματα και αργότερα με πλεονεκτήματα που βασίζονται στο εισόδημα σε σύγκριση με τα μικρότερα αδέρφια.

Υπάρχουν προφανώς εξαιρέσεις σε αυτό και η πρόθεσή μου δεν είναι να αποδώσω την ευθύνη. Αλλά αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν εμείς οι γονείς δίναμε την ίδια σκόπιμη αναπτυξιακή εστίαση στα δευτερότοκα παιδιά μας. Θα βλέπαμε κάποιες από αυτές τις τάσεις να αλλάζουν;

Εδώ είναι τέσσερα πράγματα που θα ήθελα να είχε μοιραστεί κάποιος μαζί μου όταν έφερα το δεύτερο και το τρίτο μου παιδί στο σπίτι. Ελπίζω ότι αυτά θα υποστηρίξουν την αναπτυξιακή πορεία του νέου μωρού σας και θα εξομαλύνουν τη μετάβαση για το πρωτότοκο σας ταυτόχρονα.

4 τρόποι για να δυναμώσεις τη νέα αδελφική σχέση

Αρχικά, να θυμάστε ότι το νέο σας μωρό έχει και αναπτυξιακές ανάγκες

Φυσικά είναι πιο δύσκολο τώρα που η προσοχή σας είναι διχασμένη. Αλλά είναι δυνατό να υποστηρίξετε τις αναπτυξιακές ανάγκες τόσο του νέου σας όσο και του μεγαλύτερου παιδιού σας, μερικές φορές ακόμη και ταυτόχρονα. Ιδέες για παιχνιδιάρικες δραστηριότητες και παιχνίδια μάθησης γνωρίζοντας τι χρειάζεται κάθε παιδί αναπτυξιακά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η επιστήμη δείχνει σταθερά ότι μια τεράστια ποσότητα εγκεφαλικής ανάπτυξης λαμβάνει χώρα τα πρώτα χρόνια της ζωής. Κάθε παιδί σας έχει τη δική του τροχιά και χρειάζεται σκόπιμη αναπτυξιακή προσοχή.

Δείτε Επίσης

Το πρωτότοκό σας μπορεί να μην θέλει να είναι ο μικρός βοηθός της μαμάς

Αφήστε το μεγαλύτερο παιδί σας να αποφασίσει πώς και αν θέλει να ασχοληθεί με το μωρό και αφήστε τη σχέση να ξεδιπλωθεί. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε το παράδειγμα του μεγαλύτερου παιδιού σας όσον αφορά την αλληλεπίδραση, τη βοήθεια ή το τι συναισθήματα θα έχει για το μωρό. Ενθαρρύνετε –αλλά μην πιέζετε– το μεγαλύτερο παιδί σας να ασχοληθεί με το μωρό. Καλωσορίστε τη βοήθειά του εάν θέλει να την προσφέρει, αλλά μην πιέσετε το ζήτημα. Είναι τόσο φυσικό να θέλεις να δεις τη θετική δυναμική των αδελφών από την αρχή. Αλλά αυτή είναι μια μακροχρόνια σχέση, επομένως αξίζει να δώσετε στα παιδιά σας χρόνο να συνδεθούν με τους δικούς τους όρους.

Κάντε οικογενειακό κανόνα ότι η γνώμη όλων, ακόμα και του μωρού έχει σημασία

Για να δημιουργήσετε ενσυναίσθηση στο μεγαλύτερο παιδί σας για το μωρό, προσπαθήστε να δώσετε στο νεογέννητό σας φωνή. Μπορείτε να αφηγηθείτε αυτό που φαντάζεστε ότι το μωρό σας σκέφτεται, μιλώντας για εκείνο μέχρι να το καταφέρουν μόνο του. Μπορείτε να πείτε, «Φαίνεται ότι το μωρό μας λέει ότι δεν θέλει να παίξει με αυτό αυτή τη στιγμή. Ας του δώσουμε λίγο χώρο». Μπορείτε επίσης να μιλήσετε στο μωρό για να αφήσετε το μεγαλύτερο παιδί σας να δει ότι αναγνωρίζετε και τις ανάγκες του: «Αδερφέ, θα περιμένεις σε παρακαλώ ένα λεπτό; Διαβάζω στον μεγαλύτερο αδερφό σου αυτή τη στιγμή».

Απολαύστε το μεγαλύτερο παιδί σας όταν προσποιείται ότι είναι το μωρό

Εάν το πρωτότοκο σας επαναφέρει τη συμπεριφορά του μωρού σας –το να θέλει να κρατηθεί, να αντιγράφει τα φωνήματα του μωρού ή να ζητήσει να πιεί από ένα μπιμπερό– δεν πειράζει, να το απολαύσετε. Μπορείτε να κάνετε ένα παιχνίδι με το να προσποιηθείτε ότι είστε κι εσείς το μωρό. Επιτρέποντας αυτή την προσωρινή εξάρτηση θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του. Αυτή η φάση θα περάσει, και παρόλο που μπορεί να φαίνεται αντιφατική, το να το καθησυχάσουμε τώρα μπορεί να το βοηθήσει να ξαναχτίσει την ανεξαρτησία του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top