Τρόποι που βοηθούν το παιδί να καλλιεργήσει την ευφυΐα του - Childit
Now Reading
Τρόποι που βοηθούν το παιδί να καλλιεργήσει την ευφυΐα του

Τρόποι που βοηθούν το παιδί να καλλιεργήσει την ευφυΐα του

Γιατί η νοημοσύνη είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της κληρονομικότητας αλλά και του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν

Τα παιδιά δεν γεννιούνται με προδιαγεγραμμένους, αμετάβλητους δείκτες ευφυΐας. Η νοημοσύνη είναι προϊόν ενός συνδυασμού κληρονομικότητας και περιβάλλοντος, όπως έχουν δείξει μελέτες. Πώς θα βοηθήσετε λοιπόν το δικό σας να καλλιεργήσει τις πνευματικές δεξιότητές του, χωρίς να το πιέσετε με δραστηριότητες για τις οποίες δεν είναι ακόμα αναπτυξιακά έτοιμο; Οι παρακάτω συμβουλές στηρίζονται από επιστημονικά ευρήματα:

1. Μιλήστε του από την πρώτη μέρα της ζωής του. Έστω και αν είναι νεογέννητο και δεν δείχνει να καταλαβαίνει τι του λέτε, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και πιο περίπλοκες λέξεις. Με την επανάληψη και το πέρασμα του χρόνου, καθώς το μυαλουδάκι του αναπτύσσεται, μέσα από τη λεκτική επικοινωνία σας θα μυηθεί σε έναν πλούτο λέξεων αλλά και νοημάτων.

2. Φέρτε το σε επαφή από νωρίς με τα βιβλία. Η φωναχτή ανάγνωση ακόμα και σε μωρά, μεταξύ άλλων, προσφέρει ερεθίσματα που διεγείρουν μακροπρόθεσμα την καλλιέργεια ενός πλήθους πνευματικών δεξιοτήτων, ακόμα και των μαθηματικών ικανοτήτων του παιδιού. Διαβάστε λοιπόν στο παιδί σας σε καθημερινή βάση και με αφορμή μια ιστορία ή ακόμα και μια λέξη, συζητήστε μαζί του για διάφορα θέματα.

3. Δώστε του την ευκαιρία να βρίσκει λύσεις στα προβλήματά του. Αντισταθείτε στον πειρασμό να τα λύσετε εσείς για χάρη του, όσο κι αν το βλέπετε να εκνευρίζεται και να ταλαιπωρείται. Κι αυτό αφορά από το ξεκούμπωμα του μπουφάν του σε νηπιακή ηλικία μέχρι τις ασκήσεις άλγεβρας στο σχολείο.

4. Επαινέστε την προσπάθειά του, όχι τα φυσικά του χαρίσματα. Λέγοντας στο παιδί σας ότι είναι «έξυπνο» ή «ταλαντούχο» π.χ. στα μαθηματικά, δεν του δίνετε το κίνητρο να εξελιχθεί και να προσπαθήσει περισσότερο, αλλά το κάνετε να επαναπαύεται στα χαρίσματά του. Επιβραβεύστε το, απεναντίας, για την προσπάθεια, μέσα από την οποία γίνεται καλύτερο σε ό,τι κάνει και δεν διστάζει να τολμήσει ακόμα και δύσκολα πράγματα.

5. Εμπνεύστε το να βάλει στόχους. Δεν εννοούμε να το βάλετε στο «τριπάκι» της βαθμοθηρίας, περιμένοντας από αυτό να παίρνει πάντα άριστα. Παρακινήστε το όμως σε κάθε ηλικία να θέσει μικρούς ή μεγαλύτερους στόχους, οι οποίοι φυσικά ανταποκρίνονται (και) στα δικά του «θέλω», όπως να βελτιώσει τις επιδόσεις του στο ποδόσφαιρο, να ολοκληρώσει ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής για παιδιά ή ακόμα και να προσφέρει εθελοντική εργασία π.χ. συμμετέχοντας σε μια εκστρατεία αναδάσωσης.

See Also

6. Ενθαρρύνετέ το να ασκείται. Το ξέρατε πως η άσκηση δεν το βοηθάει μόνο να χτίσει ένα πιο δυνατό σώμα και να αποφύγει την παχυσαρκία, αλλά επιπλέον συμβάλλει στο χτίσιμο των εγκεφαλικών νευρώνων;

7. Μετατρέψτε κάθε στιγμή σε ένα παιχνίδι μάθησης. Η μάθηση και η καλλιέργεια των πνευματικών δεξιοτήτων μπορεί και πρέπει να είναι διασκεδαστικές. Προτρέψτε το παιδί σας λοιπόν να μετρήσει τα κουτάκια με τις τσίχλες στο ράφι του σουπερμάρκετ ενώ περιμένετε στην ουρά για το ταμείο, μιλήστε του για την αιολική ενέργεια όταν σε ένα ταξίδι σας περνάτε μπροστά από έναν ανεμόμυλο ή ζητήστε του να σας διαβάσει τις πινακίδες που συναντάτε στο δρόμο σας για την παιδική χαρά.

8. Τροφοδοτήστε τη φυσική του περιέργεια. Η περιέργεια είναι έμφυτη στα νήπια, αλλά μειώνεται καθώς ένα παιδί μεγαλώνει. Ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει να την καλλιεργεί, με αφορμή τα θέματα που το ενδιαφέρον, ακόμα και αν είναι οι αγαπημένοι του ήρωες από μια παιδική σειρά. Γκουγκλάρετε π.χ. περισσότερες πληροφορίες για τους δεινοσαύρους ή τον Σούπερμαν και οργανώστε βόλτες που προσφέρονται για εξερεύνηση, για παράδειγμα σε μουσεία και πολυχώρους που διοργανώνουν παιδικές δραστηριότητες.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top