Now Reading
«Δεν πρέπει να υποτιμάμε τα παιδιά, ούτε να τους φερόμαστε συγκαταβατικά» Ευγένιος Τριβιζάς

«Δεν πρέπει να υποτιμάμε τα παιδιά, ούτε να τους φερόμαστε συγκαταβατικά» Ευγένιος Τριβιζάς

Ο πιο αγαπημένος Έλληνας παραμυθάς όλων των εποχών είχε πρόσφατα τα γενέθλιά του!

Ο Ευγένιος Τριβιζάς γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1946 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και είναι καθηγητής εγκληματολογίας στην Αγγλία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (Reading), όπου διατελεί ομότιμος καθηγητής και σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι γνωστός ως συγγραφέας βιβλίων για παιδιά από τεσσάρων χρονών και άνω. Όλα του τα έργα τα χαρακτηρίζει πρωτοτυπία και μεγάλη φαντασία.

Έχει γράψει πάνω από 150 βιβλία μεταξύ των οποίων μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς, εκπαιδευτικά βιβλία, ενώ έχει συνεργαστεί και με παιδικά περιοδικά. Έργα του έχουν τιμηθεί με βραβεία από την “Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών”, τον “Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου” και τη “Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Στην Αγγλία και Αμερική βιβλία του έχουν λάβει μεταξύ άλλων: το Parents Choice Amazing Accomplishment Award, το the Shefficedls children’s Book Award Commendation, το Judson, Massachusetts Children’s Choice Award, το Arizona Library Association Young Readers Award.

Τα θεατρικά του έργα “Το όνειρο του σκιάχτρου” παίχτηκε το 1992 στο θέατρο του Βρετανικού Μουσείου της Αγγλίας στα πλαίσια του European Arts Festival. Τον ίδιο χρόνο το έργο του “Χίλιες και μία γάτες” σε μετάφραση του Z. Rudrinski βραβεύτηκε με το Α΄ Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό θεατρικού έργου που οργάνωσε το Πολωνικό Κέντρο Τέχνης για τη Νεότητα.

Το 1993 το βιβλίο του “Τα τρία μικρά λυκάκια” έφτασε στη δεύτερη θέση των αμερικάνικων παιδικών best sellers (Picture Books). Βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά έχουν μεταδοθεί από το BBC, έχουν περιληφθεί στα αναγνωστικά ελληνικών και αμερικανικών σχολείων και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ιαπωνικά και πολλές άλλες γλώσσες.

https://www.instagram.com/p/7Sjk6GH0L1/

Σε συνέντευξη που είχε ο Ευγένιος Τριβιζάς παραχωρήσει παλιότερα στη Ναταλί Σαμπά στην ερώτηση «Πόσο χρονών είσαι» είχε απαντήσει «Δεν με έχει απασχολήσει σοβαρά το θέμα».

Στην ίδια συνέντευξη μάθαμε ότι το αγαπημένο του χρώμα είναι το όγδοο χρώμα του ουράνιου τόξου.

Το φαγητό που δεν αντέχει είναι σπαγγέτι από ουρές αρουραίων.

Ο αγαπημένος του ήρωας είναι ο γιος του Γουλιέλμου Τέλου.

Το αγαπημένο του παιχνίδι είναι να φτιάχνει στόλους καραβιών από πορτοκαλόφλουδες με κατάρτια από σπίρτα – επίσης, να αγγίζει με κλειστά μάτια φύλλα και πέταλα και να μαντεύει από ποιο λουλούδι ή φυτό προέρχονται.

Ο καλύτερός του φίλος είναι ένα μουσικό ανθρωπάκι με κίτρινο σκούφο και μπέρτα – που κρύβει στην καρδιά του μια μικρή μελωδία – όταν τον κουνάς ηχεί ένα καμπανάκι. Από το λαιμό του κρέμεται μια κόκκινη στρογγυλή καρτούλα με λευκά γράμματα που γράφει: ” I am a musical toy. Shake me , hear me ringle and tingle.” Αυτό όμως είναι παραπλανητικό. Στην πραγματικότητα έρχεται από τη Χώρα της μουσικής και τον καταδιώκουν οι δράκοι της σιωπής. Γι’ αυτό, αυτό μόνο με κλειστά παράθυρα και κλειδωμένες πόρτες τολμώ να τον κουνάω.

Έχει μαγικές δυνάμεις , αλλά δεν τις αποκαλύπτει σε αγνώστους.

Αν δεν τον έλεγαν Ευγένιο θα ήθελε να τον λένε Κυριάκο, για να γιορτάζει κάθε Κυριακή.

Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει εξερευνητής και να έχει στη σκηνή του ενα πιθηκάκι και ένα μικρό περσικό χαλί, κατά προτίμηση ιπτάμενο.

Για εκείνον η αγάπη είναι ένα πέταλο μαργαρίτας.

Δείτε Επίσης

Ένα παραμύθι που αγαπά και θυμάται είναι «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα». Από εκείνη την εποχή κάθε καμένο σπίρτο, είναι και ένα σβησμένο όνειρο, μια φευγάτη ελπίδα …

Με το χαρτζιλίκι του του άρεσε να αγοράζει τρίγωνα γραμματόσημα του Σελατάν.

https://www.instagram.com/p/B9gzZ64Jk65/

Δική μας αγαπημένη φράση από το βιβλίο του «Η τελευταία μαύρη γάτα»:

«Στο βάθος του μυαλού μου όμως ξέρω πως εδώ στο νησί μας, όπως και αλλού, οι γάτες ξεχνάνε, οι άνθρωποι ξεχνάνε και η τρέλα δε θέλει πολύ να φουντώσει πάλι, φτου ξανά απ’ την αρχή…»

Το βράδυ πριν κοιμηθεί σκέφτεται την Ωραία Κοιμωμένη.

Η αγαπημένη του κρυψώνα είναι ένα αμπάρι πειρατικού καραβιού κάτω από το κρεβάτι του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top