Now Reading
Φάκελος πιπίλα: τα υπέρ και τα κατά της βρεφικής «παρηγοριάς»

Φάκελος πιπίλα: τα υπέρ και τα κατά της βρεφικής «παρηγοριάς»

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις πριν την βάλεις στο στοματάκι του

Το δίλημμα της πιπίλας συνεχίζει να υπάρχει και θα υπάρχει όσο θα υπάρχουν γονείς, μωρά και… πιπίλες… Για να βοηθήσουμε τους νέους γονείς στην απόφασή τους αναφέρουμε τις οδηγίες που εντοπίσαμε στο webmed.com.

Οι γονείς βασίζονταν σε πιπίλες για αιώνες για να ηρεμήσουν τα βρέφη που κλαίνε. Αλλά είναι πραγματικά σωστά για το μωρό σας; Ακολουθεί μια ματιά στα υπέρ και τα κατά, στα οφέλη αλλά και τις παγίδες.

Πλεονεκτήματα πιπίλας

Μερικά από τα καλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι πιπίλες για το μωρό σας – αλλά και για εσάς – περιλαμβάνουν:

Χαμηλότερος κίνδυνος SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου). Η χρήση πιπίλας κατά τη διάρκεια του ύπνου ή της νύχτας μπορεί να αποτρέψει το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι πώς λειτουργεί, αλλά εάν δώσετε στο μωρό σας μια πιπίλα ενώ κοιμάται, ενδέχεται να μειώσετε τον κίνδυνο SIDS κατά περισσότερο από το μισό.

Ικανοποίηση του αντανακλαστικού πιπιλίσματος. Τα μωρά έχουν μια φυσική ανάγκη να πιπιλίζουν. Το μπιμπερό ή το στήθος συνήθως ικανοποιεί αυτή την ανάγκη, αλλά η επιθυμία μπορεί να παραμείνει ακόμα και ενώ η κοιλίτσα τους είναι γεμάτη. Μια πιπίλα μπορεί να βοηθήσει. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν αντικαθιστά το γεύμα.

Ενθαρρύνει το μωρό να χαλαρώσει. Οι πιπίλες μπορούν να βοηθήσουν τα μωρά να μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, να χαλαρώνουν και να καταφέρνουν από μόνα τους να νιώθουν ασφαλή. Ο παράγοντας άνεσης μπορεί να είναι διπλή νίκη: Ένα πιο ήρεμο μωρό μπορεί να σημαίνει και πιο ήρεμους γονείς.

 

Ο αντίλογος: ή η κακή πλευρά του πιπιλίσματος

Υπάρχουν επίσης ενστάσεις που αφορούν τις πιπίλες:

Μη δώσετε πιπίλα πριν εδραιώσετε τη διαδικασία θηλασμού. Ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για εσάς ή το μωρό σας για να το καταφέρετε και να κολλήσετε. Εάν θηλάζετε το βρέφος σας, κρατήστε σε απόσταση για τις πρώτες εβδομάδες τις πιπίλες ή τις τεχνητές θηλές – αυτό δίνει χρόνο για να κατέβει το γάλα σας αλλά και στους δύο σας να ακολουθήσετε ένα καλό σχέδιο θηλασμού. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό σας δεν θα αρχίσει να προτιμά πιπίλες ή τεχνητές θηλές από τη δική σας θηλή. Μετά από αυτό, οι μελέτες δεν δείχνουν καμία σχέση μεταξύ της χρήσης πιπίλας και των προβλημάτων θηλασμού.

Προβλήματα στα αυτιά. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα παιδιά που χρησιμοποιούν πιπίλες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν πολλαπλές λοιμώξεις του αυτιού από τα παιδιά που δεν το κάνουν.

Προβλήματα δοντιών. Μερικοί γονείς αναρωτιούνται εάν μια πιπίλα θα επηρεάσει το χαμόγελο του παιδιού τους. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν τα χρησιμοποιεί μακροπρόθεσμα, λένε οι ειδικοί. Πριν από την ηλικία των 2 ετών, τυχόν προβλήματα με την ανάπτυξη δοντιών συνήθως αυτοδιορθώνονται εντός 6 μηνών από τη διακοπή της χρήσης πιπίλας.

Μετά την ηλικία των δύο χρόνων, τα προβλήματα μπορούν να ξεκινήσουν. Τα μπροστινά δόντια πάνω ή κάτω του μωρού σας μπορεί να γέρνουν ή να προεξέχουν. Και το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί ακόμα και να προκληθεί μετατόπιση γνάθου, συν κάποια ευαισθησία στη στοματική περιοχή αν υπάρχει υπερβολική χρήση. Ωστόσο όταν η χρήση είναι μερική και ελεγχόμενη συνήθως οι «παρενέργειες» ελαχιστοποιούνται.

 

Κι αν πείτε το ναι – να πώς να την κρατήσετε καθαρή:

Η πιπίλα καθησυχάζει πολλά μωρά και νήπια, βοηθώντας τα να ηρεμήσουν και να αποκοιμηθούν. Αν και το δικό σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, όμως, πρέπει να δώσετε έμφαση στην καλή υγιεινή, ώστε το αγαπημένο αξεσουάρ του παιδιού σας να μη γίνει όχημα για επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Μια αληθινή πρόκληση, ιδιαίτερα αν το μικρό σας δεν έχει πιο διασκεδαστικό παιχνίδι από τη να την πετάει στο πάτωμα ξανά και ξανά. Ποιες συμβουλές είναι σημαντικό να ακολουθήσετε, για να προστατεύσετε την υγεία του;

Δείτε Επίσης

-Αν το μωρό σας βρίσκεται ακόμα στην ηλικία της αποστείρωσης, αποστειρώστε την πιπίλα προτού του τη δώσετε, βράζοντάς τη για 5’ σε βραστό νερό ή τοποθετώντας τη σε αποστειρωτή. Υπάρχουν και φορητοί αποστειρωτές πιπίλας (σε καταστήματα και eshops με βρεφικά είδη) που θα σώσουν την κατάσταση στη διάρκεια μιας βόλτας!

-Αν έχετε σταματήσει να αποστειρώνετε, αρκεί να την πλένετε με άφθονο ζεστό νερό και σαπούνι και μετά να την αφήνετε να στεγνώσει.

-Αποφύγετε να την «καθαρίσετε» γλείφοντάς τη, ακόμα κι αν νιώθετε σαν να είστε ένα με το μωρό σας! «Με αυτό τον τρόπο μπορεί να του μεταδώσετε μικρόβια που προκαλούν από κρυολογήματα μέχρι στοματικές άφθες», προειδοποιεί η Αμερικανίδα παιδίατρος Dr. Tanya Altmann.

-Αντικαταστήστε οποιαδήποτε πιπίλα παρουσιάζει σημάδια φθοράς. «Παρόλο που τα βρεφικά προϊόντα είναι πλέον ελεύθερα BPA, περιέχουν και άλλα στοιχεία που μπορεί να διαρρεύσουν μετά από συστηματικό πλύσιμο και χρήση. Είτε λοιπόν πρόκειται για πιπίλες είτε για μπιμπερό είτε για πιάτα, αντικαταστήστε τα μόλις αρχίσουν να φθείρονται. Είναι και θέμα ασφάλειας. Σε περίπτωση που αποκολληθεί ένα κομμάτι τους, ενέχει τον κίνδυνο ασφυξίας ή τραυματισμού αν είναι αιχμηρό».

-Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας περισσότερες από μία πιπίλες όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, ώστε να έχετε πάντα τουλάχιστον μία –ακόμα- καθαρή πιπίλα!

 

Και για όταν έρθει η ώρα να πείτε bye bye διαβάστε αυτό: 8 tips για να βοηθήσετε το παιδί σας να κόψει την πιπίλα – Childit – Τα πάντα για το παιδί

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top