Now Reading
Το ελαφρύ περπάτημα προκαλεί τοκετό; Να τι πιστεύουν οι ειδικοί.

Το ελαφρύ περπάτημα προκαλεί τοκετό; Να τι πιστεύουν οι ειδικοί.

Δείτε πως να το κάνετε με ασφάλεια και αν όντως ωφελεί!

Καθώς πλησιάζετε στις 40 εβδομάδες εγκυμοσύνης, το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσετε σχεδόν τα πάντα για να κάνετε αυτό το μωρό να βγει ήδη! Εχετε ετοιμάσει την τσάντα του νοσοκομείου, ίσως ακόμη και να παρακολουθήσατε την ημερομηνία τοκετού να έρχεται και να φεύγει – κι όμως, είστε ακόμα έγκυος. Εκτός από τις ειδικές στάσεις γιόγκα , υπάρχει μια μέθοδος στην οποία πολλές γυναίκες ορκίζονται για να προκαλέσουν φυσικά τον τοκετό: το περπάτημα!

Το περπάτημα στο κράσπεδο είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται—να βρεις έναν άδειο δρόμο και να περπατήσεις στο πεζοδρόμιο. Σε αντίθεση με το κανονικό περπάτημα με ομοιόμορφο ρυθμό και με τα δύο πόδια στο έδαφος, το πεζοδρόμιο περιλαμβάνει το ένα πόδι να κάνει βήματα στο έδαφος και το άλλο να περπατά σε ανυψωμένη γωνία στο κράσπεδο. Στη συνέχεια, γυρίστε και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Αυτή η ελαφρώς άβολη δραστηριότητα πιστεύεται ότι βοηθά στο άνοιγμα της λεκάνης σας και ενθαρρύνει το κεφάλι του μωρού σας να κατέβει για να ξεκινήσει ο τοκετός φυσικά. 

Οι μέλλουσες μαμάδες λατρεύουν να επαινούν αυτή τη σχετικά απλή μέθοδο για τον τοκετό . Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι ειδικοί διίστανται σχετικά με το αν λειτουργεί πραγματικά ή όχι. 

Τεχνικά, δεν υπάρχει καμία επιστήμη που να υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει τοκετό

Αν ψάχνετε για επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν πως με κάτι μπορειτε να προκαλέσετε τοκετό, τότε δεν έχετε τύχη. Δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη έρευνα που να δείχνει ότι αυτού του είδους  περπάτημα μπορεί να βοηθήσει. 

«Όπως και άλλοι φυσικοί τρόποι για να προσπαθήσετε να προκαλέσετε τοκετό, ούτε αυτο θα κάνει κάποιον να γεννήσει», λέει η Sara Twogood, MD , OB-GYN στο Cedars-Sinai Medical Group και Flo Medical Expert, στο Motherly

Ωστόσο, υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στον τοκετό και τον τοκετό. Μια μελέτη του 2021 σε 102 έγκυες γυναίκες που περπατούσαν για 40 λεπτά, τέσσερις φορές την εβδομάδα, από την 34η εβδομάδα κύησης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυθόρμητη έναρξη τοκετού και ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν επαγωγή ή  καισαρική τομή. 

Το περπάτημα με τα κράσπεδα μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμάσετε το σώμα σας για το μωρό.

Ο Δρ Twogood λέει ότι αυτή η άσκηση μπορει να βοηθήσει στην προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό και την επανατοποθέτηση του μωρού..Η Sunny Soroosh, CNM, WHNP-BC, MPH , μαία και νοσοκόμα γυναικείας υγείας με έδρα τη Νέα Υόρκη, συμφωνεί ότι το περιορισμένο περπάτημα από μόνο του δεν προκαλεί τοκετό αλλα μπορεί να βοηθήσει να προχωρήσετε τα πράγματα και να προετοιμάσετε το σώμα σας για εργασία!” 

Ο Soroosh εξηγεί πώς το περπάτημα με τα πόδια μπορεί να βοηθήσει «να δημιουργήσετε χώρο στη λεκάνη σας για να κατέβει το κεφάλι του μωρού σας». Μόλις το κεφάλι του μωρού βρεθεί στη θέση του, το σώμα σας θα μπορούσε να αντιδράσει. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή του τραχήλου της μήτρας η οποία περιλαμβάνει διαστολή του τραχήλου της μήτρας. 

Αλλά δεν χρειάζεται να κάνετε πεζοπορία. «Η θέση του μωρού, η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η ευθυγράμμιση και τα συναισθήματα της μαμάς και του μωρού μπορούν να παίξουν ρόλο όταν θα ξεκινήσει ο τοκετός». 

Δείτε Επίσης

Με άλλα λόγια, το μωρό θα έρθει όταν έρθει η ώρα αλλά δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να προσπαθείς να το σπρώξεις στη θέση του.

Λάβετε μέτρα ασφαλείας

Με μερικές προφυλάξεις ασφαλείας μπορείτε να το δοκιμάσετε μόνοι σας. Οι ειδικοί μας συνιστούν να εξασφαλίσετε πρώτα την άδεια του γιατρού τους για να το δοκιμάσετε πριν ξεκινήσετε.

Όσο για το πότε να ξεκινήσετε, σημειώστε ότι δεν είναι ασφαλές να ξεκινήσετε το περπάτημα έως ότου συμπληρώσετε τουλάχιστον την 37η εβδομάδα κύησης. «Δεν προσπαθούμε να προκαλέσουμε τοκετό τόσο νωρίς, αλλά μερικές από αυτές τις τεχνικές προετοιμασίας για τον τοκετό μπορούν να ξεκινήσουν με ασφάλεια από τότε», εξηγεί ο Δρ. Twogood. 

  • Βρείτε ένα ήσυχο μέρος: «Αποφύγετε τους πολυσύχναστους ή ανώμαλους δρόμους», λέει ο Δρ. Twogood, προτείνοντας αντ ‘αυτού έναν ήρεμο επίπεδο δρόμο με πεζοδρόμιο.
  • Πάρτε το αργά: «Περπατήστε στην αρχή αργά για να το καταφέρετε», λέει ο Δρ. Twogood. «Το να κρατάς το χέρι κάποιου μπορεί να βοηθήσει».
  • Εστίαση στην ισορροπία: Λάβετε υπόψη ότι η ισορροπία σας μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας. «Οι έγκυες τείνουν να είναι πιο αδέξιες και μπορεί να είναι δύσκολο να δει κανείς το έδαφος μέχρι την εγκυμοσύνη!» θυμίζει ο δόκτωρ Twogood.
  • Συνδυάστε το περπάτημα στο κράσπεδο με το κανονικό περπάτημα: Ο Soroosh συνιστά να περιορίσετε την πεζοπορία στο κράσπεδο σε 10 λεπτά μέγιστο. Ωστόσο, «μπορείτε να περπατάτε τακτικά για επιπλέον 10 έως 20 λεπτά, ανάλογα με το πώς αισθάνεστε – συνιστάται να παραμένετε δραστήριοι».
  • Μην το παρακάνετε: «Δεν θέλετε να είστε κουρασμένοι όταν ξεκινάτε τον τοκετό», λέει ο Soroosh.

Και είναι αυτονόητο, αλλά αν το περπάτημα πονάει ή είναι άβολο, θα πρέπει να το διακόψετε αμέσως.

«Θυμηθείτε, καμία από αυτές τις μεθόδους δεν είναι εγγυημένη ότι θα λειτουργήσει και ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε την έναρξη του τοκετού είναι να αποφύγετε το άγχος και να χαλαρώσετε. Τα πράγματα συμβαίνουν πάντα όποτε και όπως πρέπει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top