Now Reading
5 λόγοι που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε το πρώτο τρίμηνο

5 λόγοι που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε το πρώτο τρίμηνο

Τα προβλήματα ύπνου δεν προκύπτουν μόνο κατά το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης.

Μία από τις μεγαλύτερες συμβουλές που λαμβάνουν οι μέλλουσες μαμάδες είναι «κοιμηθείτε τώρα πριν έρθει το μωρό!». Αλλά μεταξύ της αϋπνίας, των ποδιών που χτυπούν την ουροδόχο κύστη, της καούρας, των κράμπες στα πόδια και πολλά άλλα, είναι πολύ πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις. Πολλές μέλλουσες μαμάδες περιφέρονται σαν ζόμπι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καθώς τα σώματά τους καταβάλλουν τόση ενέργεια μεγαλώνοντας αυτό το νέο ανθρωπάκι που θεωρούν σχεδόν αδύνατο να κοιμηθούν καλά για να αναρρώσουν.

Σου ακούγεται οικείο αυτό; Δεδομένων όλων των σωματικών αλλαγών που υφίστανται οι γυναίκες στην αρχή της εγκυμοσύνης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι 8 στις 10 γυναίκες υποφέρουν από προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Παρακάτω είναι μερικά κοινά προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και μερικές συμβουλές για το πώς να ξεπεράσετε την αϋπνία στην αρχή της εγκυμοσύνης:

Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Υψηλά επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του αναπαραγωγικού κύκλου των γυναικών, πλημμυρίζουν το σώμα σας στην αρχή της εγκυμοσύνης. Η προγεστερόνη όχι μόνο σας κάνει να νιώθετε υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί επίσης να διαταράξει τον νυχτερινό σας ύπνο οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με όλες τις ορμονικές και φυσικές αλλαγές που βιώνει το σώμα σας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι παλεύετε να βρείτε την ενέργεια για να διατηρήσετε τον συνηθισμένο καθημερινό σας ρυθμό. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να ξεκουραστεί με έναν ή δύο σύντομους υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν είναι δυνατόν, για να αντισταθμίσετε και να ξέρετε ότι τα επίπεδα ενέργειας των περισσότερων γυναικών αυξάνονται καθώς φτάνουν στο δεύτερο τρίμηνο.

Ναυτία

Τουλάχιστον το 75% των γυναικών εμφανίζουν ναυτία κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η συχνά λανθασμένη «πρωινή ναυτία» μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη τη νύχτα, καθώς μπορεί να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε. Προκειμένου να υποχωρήσει η νυχτερινή ηρεμία, κρατήστε ελαφριά σνακ, όπως κράκερ, δίπλα στο κρεβάτι σας για να τα τσιμπήσετε όταν ξυπνήσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα, ώστε να μπορέσετε να κοιμηθείτε ξανά. Επιπλέον, δοκιμάστε να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ πριν τον ύπνο (και κατά τη διάρκεια της ημέρας!), καθώς το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη ναυτία.

Μεσονύκτια πείνα

Εάν η ναυτία δεν σας κρατά ξύπνιες, τότε θα μπορούσε να είναι το συνεχές αίσθημα πείνας καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου που ξεκινά τη νύχτα και σας κρατά μακριά από τον ύπνο. Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «τρώγοντας για δύο» –και πολλές μέλλουσες μαμάδες ανυπομονούν να φάνε κέικ χωρίς ενοχές και ντόνατ– αλλά δοκιμάστε να τρώτε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή με δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και φρέσκα φρούτα – σε χορταίνει και δίνει σε σένα και στο μικρό σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.

Προσπαθήστε να τρώτε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για τρία μεγάλα γεύματα. Αυτό διασφαλίζει ότι εσείς και το αναπτυσσόμενο μωρό σας έχετε μια σταθερή ροή θρεπτικών συστατικών για να αποκρούσετε τυχόν ορμές πείνας που εμφανίζονται. Τρώτε τα γεύματά σας αργά για να αποφύγετε τυχόν καούρες και μην διστάσετε να πάρετε ένα ελαφρύ σνακ, ιδανικά μια πρωτεΐνη και σύνθετους υδατάνθρακες όπως τυρί και κράκερ, λίγο πριν τον ύπνο. Αυτό θα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου σας όλη τη νύχτα.

Δείτε Επίσης

Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα

Μήπως η αναπτυσσόμενη μήτρα σας ασκεί ανεπιθύμητη πίεση στην κύστη σας, με αποτέλεσμα να τρέχετε για το μπάνιο περίπου 100 φορές την ημέρα; Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα εγκυμοσύνης στην πρώιμη και όψιμη εγκυμοσύνη. Μπορείτε να προσπαθήσετε να περιορίσετε τις νυχτερινές εκδρομές στην τουαλέτα πίνοντας πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μειώνοντας αργά το απόγευμα και το βράδυ. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε την καφεΐνη καθώς αυτή ενεργοποιεί την ανάγκη μας για ούρηση (και θα σας βοηθήσει με οποιαδήποτε πιθανή αϋπνία!) και όταν πάτε, σκύψτε προς τα εμπρός για να είστε σίγουροι ότι αδειάζετε πλήρως την κύστη σας κάθε φορά.

Αϋπνία

Είτε πρόκειται για αισθήματα άγχους για τη γέννηση ή για τη μητρότητα, ή τα εξαιρετικά τρυφερά στήθη σας που δυσκολεύουν την εύρεση μιας άνετης στάσης ύπνου, ή καούρες ή για οποιονδήποτε από τους άλλους λόγους που αναφέρονται εδώ που σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αϋπνία είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ εγκύων γυναικών. Εάν δυσκολεύεστε να πέσετε ή να κοιμηθείτε, προσπαθήστε να κάνετε στον εαυτό σας μια χαλαρωτική ρουτίνα κάθε βράδυ. Απολαύστε ένα ζεστό μπάνιο, πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, διαβάστε ένα καλό μυθιστόρημα αντί να παρακολουθήσετε μια σειρά στο Netflix ή δοκιμάστε μερικές τεχνικές χαλάρωσης που θα σας βοηθήσουν να έρθετε σε μια ήρεμη κατάσταση για ύπνο. Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρα είναι άνετη, ελαφρώς δροσερή θερμοκρασία και ανταλλάξτε την απογευματινή σας συλλογή ζάχαρης για ένα ωραίο μάθημα προγεννητικής γιόγκα ή έναν γρήγορο περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους.

Αναμένετε το πρώτο τρίμηνο να είναι εξαντλητικό. Για τις περισσότερες γυναίκες, η αϋπνία και άλλα προβλήματα ύπνου θα περάσουν και αν δυσκολεύεστε πραγματικά, δοκιμάστε να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα, φάρμακα ή βότανα που προκαλούν ύπνο. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας εάν κάποιο από αυτά τα ζητήματα καταστεί μη διαχειρίσιμο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top