Now Reading
Παιχνίδι και μάθηση για νεογέννητα

Παιχνίδι και μάθηση για νεογέννητα

Πώς το παιχνίδι με το νεογέννητο βοηθά τη γνωστική του ανάπτυξη

Το παιχνίδι είναι σημαντικό για τη γνωστική ανάπτυξη του νεογέννητου – δηλαδή, την αναπτυσσόμενη ικανότητα του μωρού σας να σκέφτεται, να κατανοεί, να επικοινωνεί, να θυμάται, να φαντάζεται και να επεξεργάζεται τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.

Αυτό συμβαίνει επειδή το παιχνίδι για τα νεογέννητα έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση με το μωρό σας και την ανταπόκριση στα σημάδια του μωρού σας. Αυτές οι ανταποκρινόμενες αλληλεπιδράσεις διεγείρουν τον εγκέφαλο του μωρού σας, δημιουργώντας εκατομμύρια συνδέσεις.

Μέσα από αυτές τις αλληλεπιδράσεις το μωρό σας μαθαίνει επίσης για τον κόσμο – εάν ο κόσμος είναι ασφαλής, αν το αγαπούν, ποιος το αγαπά και πολλά άλλα.

Όταν το μωρό σας αισθάνεται ασφάλεια, ηρεμία και αγάπη, το μωρό σας είναι πιθανό να έχει την αυτοπεποίθηση να συνεχίσει να εξερευνά και να μαθαίνει. Και αυτό είναι καλό για τον εγκέφαλο και τη γνωστική ανάπτυξη του μωρού σας.

Η ζεστή και στοργική σχέση σας με το μωρό σας θέτει τα θεμέλια για όλους τους τομείς της μάθησης και της ανάπτυξης του παιδιού σας. Αυτό σημαίνει ότι η σχέση σας με το μωρό σας είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη.

Τι να περιμένετε: γνωστική ανάπτυξη νεογέννητου και παιχνίδι

Τα νεογέννητα μωρά έχουν πολλά να μάθουν. Θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτή η εκμάθηση.

Από τη γέννηση, το μωρό σας αρχίζει να μαθαίνει να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται στη φωνή σας. Το μωρό σας επίσης θα γοητευτεί από το πρόσωπό σας και θα σας κοιτάζει, ειδικά όταν μιλάτε. Το μωρό σας μαθαίνει να παρατηρεί και να θυμάται πώς ακούγεστε και πώς μοιάζετε.

Σε αυτή την ηλικία, το μωρό σας μπορεί να κοιτάζει ένα μόμπιλο με έντονα χρώματα που κρέμεται πάνω από την κούνια ή τον χώρο ύπνου για πολλή ώρα. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή δραστηριότητα, αλλά το μωρό σας μαθαίνει να κατανοεί έννοιες όπως η κίνηση και το χρώμα.

Τα μωρά θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο, αλλά όχι όλα ταυτόχρονα – πάρα πολλοί άνθρωποι, ήχοι και δραστηριότητες μπορεί να εξουθενώσουν το μωρό σας. Μερικές φορές η υπερβολική διέγερση θα κάνει το μωρό σας πολύ κουρασμένο για να κοιμηθεί, γι’ αυτό προσέξτε αυτά τα σημάδια κόπωσης.

Ιδέες για την ενθάρρυνση της γνωστικής ανάπτυξης του νεογέννητου

Είναι καλό να δοκιμάσετε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες παιχνιδιού με το μωρό σας. Αυτό προάγει τη γνωστική ανάπτυξη δίνοντας στο μωρό σας πολλούς τρόπους να μάθει για τον κόσμο του.

Ακολουθούν ιδέες παιχνιδιού που θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε:

Μιλήστε στο μωρό σας συχνά, κρατήστε το μωρό σας και κάντε οπτική επαφή.

Διαβάστε με το μωρό σας, απαγγείλετε παιδικές ρίμες ή τραγουδήστε τραγούδια. Η επανάληψη του ίδιου τραγουδιού, ομοιοκαταληξίας ή ιστορίας είναι εξαιρετική για τα μωρά, γιατί η επανάληψη είναι ένας από τους τρόπους που μαθαίνουν.

Κάντε γκριμάτσες με το μωρό σας. Αυτό είναι ένα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε μαζί από τη γέννηση. Εάν βγάλετε τη γλώσσα σας ή κάνετε ένα «O» με τα χείλη σας, μερικά μωρά μπορούν να κάνουν το ίδιο.

Δείτε Επίσης

Δώστε στο μωρό σας διαφορετικά πράγματα να δει, περίπου 20-30 εκατοστά από το πρόσωπό του. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιβλία ή παιδικά γυμναστήρια για να δείξετε στο μωρό σας διαφορετικά χρώματα και σχήματα.

Δώστε στο μωρό σας ένα μαλακό παιχνίδι ή κουδουνίστρα για να το πιάσει και να το αγγίξει. Μπορείτε να το δοκιμάσετε όταν το μωρό σας είναι μερικών εβδομάδων.

Κουνήστε απαλά, χαϊδέψτε ή κάντε μασάζ στο μωρό σας. Μπορείτε επίσης να αγγίξετε τα δάχτυλα των ποδιών και τα δάχτυλα του μωρού σας και ακόμη και να παίξετε ένα παιχνίδι ονοματοδοσίας.

Ακούστε διαφορετικές κουδουνίστρες, πουλιά ή διαφορετικά είδη μουσικής.

Εξερευνήστε έξω με το μωρό σας – μπορείτε να πάτε μια βόλτα ή να επισκεφτείτε το πάρκο με το μωρό σας με ένα καροτσάκι.

Είναι καλή ιδέα να αφήσετε το μωρό σας να παίζει. Για παράδειγμα, εάν το μωρό σας γοητεύεται από την αίσθηση ενός λούτρινου ζώου, συμμετάσχετε στην εμπειρία. Θα μπορούσατε ακόμη να πείτε, «Ναι, το αρκουδάκι είναι τόσο απαλό». Αλλά αν το μωρό σας δεν ενδιαφέρεται για μια δραστηριότητα ή είναι πολύ κουρασμένο για να παίξει, μάλλον ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κάτι άλλο.

Υπάρχουν πολλά για το νεογέννητο μωρό σας να μάθει για τον κόσμο. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του μωρού σας, μπορεί να χρειαστεί να μυήσετε το μωρό σας σε νέες εμπειρίες παιχνιδιού αργά και απαλά, ώστε να μην του πέσει υπερβολικό.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top