Τι να κάνετε όταν το παιδί σας χρειάζεται να πάρει έναν υπνάκο αλλά δεν καταφέρνει να κοιμηθεί
Πώς να βοηθήσετε το νήπιό σας να κοιμηθεί μέσα στη μέρα για να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει
Ο ημερήσιος μεσημεριανός ύπνος μπορεί να διαρκέσει λίγες μόνο ώρες, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τις 24 ώρες της ημέρας ενός παιδιού. Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση του παιδιού και να μειώσει την ταραχή, το κλάμα, την γκρίνια και τις εκρήξεις. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που κοιμούνται καθημερινά αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά και ψηλώνουν περισσότερο από τους συνομηλίκους τους. Επιπλέον, ο μεσημεριανός ύπνος ενισχύει την προσοχή και την ανάπτυξη του εγκεφάλου – τα οφέλη είναι σχεδόν ατελείωτα!
Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αναπλήρωση τυχόν έλλειψης νυχτερινού ύπνου. Ακόμη και μια έλλειψη μιας ώρας στις συνολικές ώρες ύπνου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο παιδί, διακυβεύοντας την εγρήγορση και τη λειτουργία του εγκεφάλου και αυξάνοντας τη φασαρία και την κούραση.
Υπάρχουν πολλές ιδέες για να βοηθήσετε ένα παιδί να πάρει έναν υπνάκο, αλλά η καλύτερη ιδέα στον κόσμο μπορεί να μη λειτουργήσει για εσάς εάν η λύση δεν αντιμετωπίσει τον λόγο που το παιδί σας δεν μπορεί να κοιμηθεί. Δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος που τα μωρά και τα νήπια αρνούνται να κοιμηθούν – υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί λόγοι. Πριν αποφασίσετε για μια λύση, πρέπει να καταλάβετε γιατί το παιδί σας δυσκολεύεται με τη μεσημεριανή σιέστα. Μόλις καταλάβετε την αιτία αυτής της δυσκολίας του παιδιού σας, μπορείτε να φτιάξετε ένα σχέδιο για να ξεπεράσετε την αντίστασή του.
Ακολουθούν μερικοί τυπικοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά και τα νήπια δεν κοιμούνται—και προτάσεις για την επίλυση κάθε προβλήματος.
Πρόβλημα: Το παιδί σας έχει ξεπεράσει το τρέχον πρόγραμμα του ύπνου του.
Λύση: Σκεφτείτε τυχόν αλλαγές στη ζωή ή την ανάπτυξη του παιδιού σας. Έχει μάθει να μπουσουλάει, άρχισενα τρώει στερεά τροφή ή ξεκίνησε τον παιδικό σταθμό; Οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί επίσης να επηρεάσει τα πρότυπα ύπνου. Παρακολουθήστε το παιδί σας για σημάδια κούρασης ανάμεσα στους υπνάκους και προσαρμόστε το πρόγραμμά σας για να καλύψετε τις νέες του ανάγκες.
Πρόβλημα: Το πρόγραμμα του ύπνου δεν ταιριάζει με το βιολογικό ρολόι του παιδιού σας.
Λύση: Η ώρα του υπνάκου, η ώρα του ύπνου, η ώρα του φαγητού, η έκθεση στο φως και το σκοτάδι και η δραστηριότητα μπορούν όλα να επηρεάσουν το βιολογικό ρολόι του παιδιού σας. Κοιτάξτε το πρόγραμμα του παιδιού σας για να βεβαιωθείτε ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε λογικές ώρες κάθε μέρα. Η ακατάλληλη σειρά των πραγμάτων (όπως ο ενεργός, έντονα φωτισμένος χρόνος παιχνιδιού λίγο πριν τον ύπνο) μπορεί να επηρεάσει τους ρυθμούς ύπνου του παιδιού σας.
Πρόβλημα: Το πρόγραμμα του ύπνου του δεν είναι σταθερό από μέρα σε μέρα.
Λύση: Εάν τις καθημερινές οι ώρες ύπνου, η ώρα ξεκούρασης και η ώρα αφύπνισης είναι συγκεκριμένες, αλλά τα Σαββατοκύριακα είναι απρόσμενες, τότε το παιδί σας μπορεί να λειτουργεί με μια συνεχή περίπτωση jetlag. Άλλες ασυνέπειες μπορούν επίσης να επηρεάσουν όλο αυτό, όπως όταν το παιδί σας κοιμάται μια συγκεκριμένη ώρα στον παιδικό σταθμό, αλλά μια διαφορετική ώρα στο σπίτι ή εάν παίρνει έναν ωραίο μεγάλο υπνάκο τις ημέρες που είστε στο σπίτι αλλά παίρνει έναν σύντομο ύπνο στο αυτοκίνητο (ή παραλείπει εντελώς έναν υπνάκο) όταν βρίσκεστε εν κινήσει. Ρυθμίστε ένα πιθανό πρόγραμμα ύπνου για το παιδί σας και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να μείνετε εντός μισής ώρας από τους χρόνους ύπνου που έχετε ορίσει.
Πρόβλημα: Το παιδί σας είναι υπερβολικά κουρασμένο μέχρι την ώρα του υπνάκου.
Λύση: Εάν χάσετε τα σημάδια κούρασης του παιδιού σας, μπορεί γρήγορα να ξεπεράσει το κουρασμένο μοτίβο του, να περάσει στο υπερβολικά κουρασμένο και αυτή η κατάσταση τεχνητής ενέργειας συχνά φέρνει μαζί του περισσότερο κλάμα, φασαρία, γκρίνια και οργή. Όταν χάνετε τα σημάδια κούρασης του παιδιού σας, σημαίνει επίσης ότι δεν θα μπορέσει να αποκοιμηθεί όταν τελικά το βάλετε στο κρεβάτι.
Για να μάθετε τα σημάδια υπνηλίας του παιδιού σας, μπορεί να σας βοηθήσει να τα παρακολουθείτε την ώρα που θα ξυπνήσει για πρώτη φορά το πρωί, όταν είναι αρκετά ξεκούραστο. Συγκρίνετε αυτό με τη συμπεριφορά του από το δείπνο μέχρι την ώρα του ύπνου, όταν τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης. Καθώς πλησιάζει η συνηθισμένη ώρα του ύπνου του, σημειώστε πώς η συμπεριφορά και η γλώσσα του σώματός του διαφέρουν από όταν είναι σε εγρήγορση και ανανέωση. Στόχος να βάλετε το παιδί σας για έναν υπνάκο μόλις δείξει σημάδια κόπωσης. Ένα κουρασμένο παιδί θα αποκοιμηθεί εύκολα και θα κοιμηθεί περισσότερο και καλύτερα.
Πρόβλημα: Βασίζεστε σε ένα συγκεκριμένο βοήθημα ύπνου.
Λύση: Ένα παιδί που έχει συνηθίσει να αποκοιμιέται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο μπορεί εύκολα να συνηθίσει τόσο πολύ σε αυτή τη μέθοδο, ώστε αν προσπαθήσετε να το βάλετε να κοιμηθεί υπό οποιαδήποτε άλλη κατάσταση, δεν θα είναι σωματικά σε θέση να το κάνει. Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε τις ανάγκες ενός παιδιού είναι να τις εξετάσετε από τη δική σας οπτική γωνία. Είναι πιθανό να κοιμάστε καλά στο δικό σας κρεβάτι αλλά να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε σε ένα ξενοδοχείο ή στο σπίτι κάποιου άλλου. Μερικοί παιδικοί συσχετισμοί ύπνου είναι τόσο ισχυροί που μπορούν να συγκριθούν μόνο με το να σας ζητούν να κοιμηθείτε σε τρενάκι!
Οι πιο συνηθισμένοι συνειρμοί που αποτρέπουν τον υπνάκο είναι ο θηλασμός ή το τάισμα με μπιμπερό για ύπνο, το να το κρατάτε αγκαλιά ή να το κοιμίζετε σε κούνια ή στο κάθισμα αυτοκινήτου. Αυτά είναι υπέροχα ανακουφιστικά μέρη για να κοιμηθεί ένα παιδί, αλλά όταν γίνουν απολύτως απαραίτητα για τον ύπνο του, τότε είναι πιθανό να δημιουργηθεί πρόβλημα όταν προσπαθήσετε να το κοιμίσετε αλλιώς.
Πρόβλημα: Το παιδί σας παίρνει κρυφούς μικροΰπνους μέσα στη μέρα.
Λύση: Το πρώτο στάδιο του ύπνου μπορεί να διαρκέσει τόσο λίγο όσο λίγα λεπτά και μπορεί να μειώσει τα σημάδια υπνηλίας. Εάν το παιδί βρεθεί σε ετοιμότητα ύπνου και είναι ξαπλωμένο στον καναπέ, κάθεται σε μια κούνια ή πηγαίνει μια βόλτα με το αυτοκίνητο, μπορεί να αποκοιμιέται για πέντε ή δέκα λεπτά. Αυτός ο μικρο-υπνάκος δεν προσφέρει στο παιδί σας το πλήρες όφελος από έναν πραγματικό υπνάκο, αλλά μπορεί να είναι αρκετός για να το αναζωογονήσει και να το αποτρέψει από το να κοιμηθεί όταν το βάζετε στο κρεβάτι αργότερα για έναν υπνάκο.
Για να παρακάμψετε αυτό το πρόβλημα, αποφύγετε να βάζετε το παιδί σας σε ένα περιβάλλον που προκαλεί υπνάκο, όπως μια βόλτα με το αμάξι ή την ώρα που κινείται, τη στιγμή που είναι πιθανό να χρειαστεί έναν υπνάκο, εκτός αν μπορείτε να το αφήσετε για έναν μεγάλο υπνάκο.
Πρόβλημα: Το παιδί σας έχει προβλήματα υγείας.
Λύσεις: Εάν κάποιο πρόβλημα υγείας ενοχλεί το παιδί σας, μπορεί σίγουρα να επηρεάσει τον ύπνο του. Οι αλλεργίες και το άσθμα είναι δύο από τις πιο κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας. Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να δυσκολέψουν το παιδί σας να αναπνέει άνετα όταν είναι ξαπλωμένο. Οι κολικοί, η παλινδρόμηση, οι μολύνσεις του αυτιού και οι δύσκολες συμβουλές οδοντοφυΐας είναι άλλες καταστάσεις που μπορούν να εμποδίσουν το παιδί να κοιμηθεί καλά.
Εάν το παιδί σας υποφέρει από οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα, ο καλός υπνάκος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία του. Εάν αυτό συμβαίνει με το παιδί σας, θα είναι χρήσιμο εάν είστε πολύ ευέλικτοι και ανοιχτοί στο να βρείτε οποιαδήποτε λύση που θα το βοηθήσει να κοιμηθεί. Αφήστε στην άκρη κάθε ιδέα ότι το παιδί σας πρέπει να κοιμάται σε ένα συγκεκριμένο μέρος ή με συγκεκριμένο τρόπο και ανοίξτε τον εαυτό σας στην ιδέα ότι οποιοσδήποτε μεσημεριανός ύπνος είναι καλύτερος από τον καθόλου υπνάκο.
Ταυτόχρονα, μιλήστε με διάφορους ιατρούς για θέματα υγείας του παιδιού σας και ψάξτε να βρείτε τις καλύτερες λύσεις για το παιδί σας.
Συμβουλές για την ενθάρρυνση του ύπνου
Ανεξάρτητα από το γιατί, υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που μπορούν να είναι χρήσιμες καθώς ενθαρρύνετε οποιοδήποτε παιδί να κοιμάται τακτικά. Λάβετε υπόψη αυτές τις βασικές αρχές:
Διατηρήστε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα που λειτουργεί με το φυσικό ρολόι του παιδιού σας. Δημιουργήστε ένα προβλέψιμο μοτίβο για την ημέρα – με τα γεύματα και τον ύπνο να γίνονται σε αξιόπιστες ώρες.
Τροποποιήστε το πρόγραμμά σας σύμφωνα με τα σημάδια υπνηλίας του παιδιού σας. Ανεξάρτητα από το τι λέει το ρολόι, είναι η ώρα του υπνάκου που το παιδί σας γίνεται πιο ήσυχο, χάνει το ενδιαφέρον του για τα παιχνίδια ή την ώρα του παιχνιδιού, ταράζεται, κοιτάζει μακριά, τρίβει τα μάτια ή τα αυτιά του και φυσικά: αν αρχίσει να χασμουριέται.
Κάντε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν από τον ύπνο για να πείτε στο παιδί σας ότι η ώρα του ύπνου είναι εδώ για να το βοηθήσετε να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί.
Φτιάξτε ένα χώρο ύπνου που να είναι άνετος και που θέτει τις βάσεις για ύπνο. Ντύστε το παιδί σας άνετα για ύπνο.
Διατηρήστε τα πρωινά φωτεινά και δραστήρια και μισή ώρα πριν από κάθε μεσημεριανό ύπνο κάντε τον χώρο ήσυχο, αμυδρά φωτισμένο και ήρεμο.
Λάβετε υπόψη ότι δεν μπορείτε να αναγκάσετε ένα παιδί να κοιμηθεί, αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες της βιολογίας, να μετρήσετε τα σημάδια υπνηλίας του παιδιού σας και να δημιουργήσετε μια ρύθμιση που είναι επαγωγική για ύπνο και χαλάρωση.