Τι λάθη είναι καλό να αποφύγετε τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού
Tips που θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα και των 2 σας!
Οι αλλαγές που φέρνει ένα μωρό στη ζωή σας είναι πολλές και σημαντικές. Για κάποιες από αυτές είστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι/ες, ενώ για κάποιες άλλες θα διαπιστώσετε τη διαφορά ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη!
Εδώ έχουμε μαζέψει μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού.
Καλύτερα να τους ρίξετε μια ματιά, για να μη το μετανιώσετε αργότερα…
Πώς να ξεχωρίζετε το κλάμα του μωρού
Μην πανικοβάλλεστε κάθε φορά που ακούτε το μωρό να κλαίει. Δεν θα χρειαστείτε πολύ καιρό για να αρχίσετε να ξεχωρίζετε πότε και γιατί κλαίει το μωρό – επειδή πεινάει, επειδή θέλει άλλαγμα ή επειδή θέλει την προσοχή σας. Δώστε του την προσοχή σας και θα αναπτύξετε από νωρίς τη δική σας επικοινωνία.
Πότε να κάνετε μπάνιο το μωρό
Το μωρό δεν χρειάζεται να κάνει μπάνιο κάθε μέρα. Για την ακρίβεια το καθημερινό μπάνιο μπορεί ξηράνει το ευαίσθητο δέρμα του. Ο γενικός κανόνας είναι να κάνει γύρω στις 3-4 φορές την εβδομάδα – ένας κανόνας που επιδέχεται εξαιρέσεις όταν μπορεί να γίνει χάλια από τα κακάκια του…
Δεν χρειάζεται απόλυτη ησυχία για να κοιμηθεί το μωρό
Για την ακρίβεια δεν χρειάζεται καν ησυχία. Τα μωρά όταν βρίσκονται στη μήτρα έχουν συνηθίσει τους ήχους. Αν προσπαθήσετε να μάθετε το μωρό να κοιμάται σε απόλυτη ησυχία τότε θα δυσκολέψετε τη δική σας ζωή αλλά και του μωρού.
Συγχρονίστε τον ύπνο σας
Είναι μεγάλος πειρασμός να θέλετε να στριμώξετε όλα όσα πρέπει να γίνουν στις ώρες που κοιμάται το μωρό. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι να είστε ξεκούραστες. Το να φροντίζετε ένα μωρό είναι μια πολύ απαιτητική δουλειά. Οι σύγχρονοι γονείς υποφέρουν από έλλειψη ύπνου, που όμως στη συνέχεια κάτι τέτοιο γίνεται αφορμή για τη δημιουργία πολλών προβλημάτων. Αυτό λοιπόν που προέχει είναι να κοιμάστε αρκετά – και μια εύκολη λύση είναι να κοιμάστε όταν κοιμάται και το μωρό.
Μην αγοράσετε τα πάντα για το μωρό!
Είναι και οικονομικά ασύμφορο αλλά και μη απαραίτητο. Επίσης επειδή τα περισσότερα θα τα χρειαστείτε για λίγο καιρό σκεφτείτε να τα βρείτε από φίλους ή συγγενείς που τα έχουν ήδη.
Μη μένετε κλεισμένοι μέσα
Μια βόλτα έξω όταν δεν έχει έξω ακραίες καιρικές συνθήκες και με τις κατάλληλες πάντα προφυλάξεις θα ωφελήσει τόσο εσάς όσο και το μωρό. Η αλλαγή παραστάσεων, ο καθαρός αέρας αλλά και η κοινωνικοποίηση είναι σημαντική και για τους δυο σας. Προτιμήστε απλώς τους χώρους που είναι ανοικτοί ή δεν έχουν συνωστισμό κόσμου.
Βρείτε χρόνο για τον σύντροφό σας
Όσο κι αν το μωρό είναι η πρώτη σας προτεραιότητα, ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι να περνάτε χρόνο και μόνο οι δυο σας. Διατηρήστε την επαφή και κυρίως την επικοινωνία σας – το να μιλάτε για το πώς νιώθετε και πώς βιώνετε αυτή τη νέα εμπειρία, το να μοιράζεστε συναισθήματα, σκέψεις, άγχη και ανησυχίες θα σας κρατήσει κοντά. Κι αν ο έρωτας αυτή τη στιγμή σας μοιάζει κάτι «ξωτικό» – διατηρήστε την τρυφερότητα στην επαφή σας, μην την εξαντλήσετε μόνο προς το μωρό. Τόσο εσείς όσο κι ο σύντροφός σας έχετε ανάγκη ο ένας τον άλλον.
Δεχτείτε τη βοήθεια που σας προσφέρουν
Μπορεί να μη θέλετε να έχετε άλλους στα πόδια σας, ειδικά σε μια φάση που τα συναισθήματά σας σας κατακλύζουν, ωστόσο είτε λέγονται φίλες, αδερφές ή η μαμά σας όσες σας προσφέρουν τη βοήθειά τους – δεχτείτε τη!
Μη συγκρίνετε το μωρό σας με άλλα μωρά
Κάθε μωρό είναι ένα και μοναδικό, το ίδιο ισχύει και για εσάς. Δεθείτε με το μωρό σας. Γνωρίστε το και αφήστε την αγάπη σας γι’ αυτό να σας καθοδηγήσει.
Και μην γκουγκλάρετε την κάθε σας απορία. Μια καλή σχέση με τον παιδίατρο σας θα σας λύσει όλες σας τις απορίες. Δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις, αλλά είναι καλύτερο να απευθύνετε τις ερωτήσεις σας στον ειδικό.