Now Reading
«Τι θα φάει το παιδί μου στο σχολείο;»

«Τι θα φάει το παιδί μου στο σχολείο;»

Αυτό είναι το… αιώνιο ερώτημα των γονιών κάθε φορά που ξεκινάει μια νέα σεζόν. Την απάντηση δίνει η Εβίτα Σιατίτσα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, μέσα από 10 tips που μας προτείνει ειδικά για τη διατροφή στο σχολείο.

Τι θα βρει να φάει το παιδί μου στο κυλικείο του σχολείου; Και τι να επιλέξει; Θα του φτάσει, για τις ώρες που θα περάσει εκεί; Μήπως θα ήταν καλύτερο να του δώσω κάτι από το σπίτι; Αν ναι, τι να ετοιμάσω; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που γεννιούνται σε όλους τους γονείς στην αρχή κάθε φθινοπώρου.

Απευθυνθήκαμε στην Εβίτα Σιατίτσα, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, επιστημονική συνεργάτιδα του mednutrition.gr, και της ζητήσαμε να βάλει μια τάξη σε όλους αυτούς τους προβληματισμούς. Έτσι, εκείνη μας πρότεινε 10 tips, ειδικά για τη διατροφή των παιδιών στο σχολείο:

1. Ξεκινάμε με το δεδομένο ότι το παιδί ΠΡΕΠΕΙ να πάρει μαζί του κάτι. Είναι σημαντικό να έχει ενέργεια τις πολλές ώρες που περνάει στο σχολείο για να αποδίδει στο μάθημα και να είναι συγκεντρωμένο. Το μυαλό και το σώμα απαιτούν ενέργεια για να λειτουργήσουν. Εκτός λοιπόν από πρωινό, το παιδί θα χρειαστεί «ανεφοδιασμό» και κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

2. Σε περίπτωση που το σχολείο διαθέτει κυλικείο φροντίστε να ενημερωθείτε για το τι διαθέτει και «εκπαιδεύστε» το παιδί σας στο ποιες είναι καλές επιλογές για κολατσιό. Διεκδικήστε μέσα από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι να παρέχει το κυλικείο στο σχολείο του παιδιού σας.

3. Ρωτήστε το παιδί σας τι προτιμά να φάει και δώστε του εναλλακτικές αν χρειάζεται. Αν εσείς δεν θέλετε να αποφασίζουν άλλοι για εσάς, το ίδιο ισχύει και για το παιδί σας. Δώστε του λοιπόν τη δυνατότητα να διαλέξει το κολατσιό που θα πάρει μαζί του προσφέροντάς του 2-3 επιλογές.

4. Μία φορά την εβδομάδα δώστε του κάτι διαφορετικό και πιο δελεαστικό, όπως ένα σπιτικό κέικ, μία σπιτική πίτσα ή τυρόπιτα. Ίσως και κάτι από τη λίστα με πιο «απαγορευμένα» σνακ, αλλά στη σπιτική εκδοχή τους. Έτσι, δεν θα μπει στον πειρασμό να πάρει κάτι έτοιμο, που πιθανώς κρύβει πολύ περισσότερα λιπαρά και είναι λιγότερο υγιεινό.

5. Ενθαρρύνετε στο παιδί σας να μοιραστεί το κολατσιό του με ένα φίλο/φίλη του. Έτσι αποφεύγετε το γνωστό «ντρέπομαι να φάω, κανένας δεν φέρνει κολατσιό από το σπίτι».

6. Χρησιμοποιήστε όμορφα πολύχρωμα τσαντάκια για τη μεταφορά του κολατσιού και προτιμήστε σνακ που δεν λερώνουν. Θα το προστατεύσουν από «ατυχήματα» -όπως το να του χυθεί ο χυμός ή να τριφτούν τα σπιτικά κουλουράκια που το δώσατε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα φάει ή να λερωθεί- τα οποία μπορεί να οδηγήσουν το παιδί σε άρνηση να παίρνει μαζί του κολατσιό.

7. Ετοιμάστε το σνακ μαζί με το παιδί σας και αυξήστε έτσι τη δεκτικότητά του στο να πάρει μαζί του κολατσιό. Μην ξεχνάτε ότι ένα σνακ που ετοίμασε το ίδιο το παιδί είναι πάντα καλύτερα αποδεκτό από το ίδιο.

Δείτε Επίσης

8. Σε περίπτωση που αρνείται να πάρει μαζί του κάτι, συζητήστε με το παιδί σας και εντοπίστε το λόγο της άρνησής του. Μήπως δέχεται bullying, δηλαδή πείραγμα, για το είδος ή για την ποσότητά του του φαγητού (μικρή/μεγάλη) που παίρνει στο σχολείο; Μήπως η παρέα του/της δεν τρώει στο σχολείο και έτσι το παιδί σας επηρεάζεται; Κουβεντιάστε με τους υπόλοιπους γονείς για αυτό το θέμα, ώστε το ένα παιδί να γίνει καλό παράδειγμα για το άλλο.

9. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για εναλλαγή και ποικιλία στα σνακ που δίνετε στο παιδί σας. Εναλλάσσετε τα σνακ που του δίνετε ανάλογα με την ημέρα ή/και τη διάθεσή του. Μπορείτε ακόμη και να ορίσετε την ημέρα της «πίτας», την ημέρα του «σάντουιτς» και την ημέρα του «σπιτικού γλυκού».

10. Τελευταίο στη λίστα μας αλλά εξίσου σημαντικό είναι το να γίνετε εσείς παράδειγμα προς μίμηση! Ετοιμάστε και το δικό σας σνακ μαζί με εκείνο του παιδιού σας και επιλέξτε και για το εαυτό σας κάτι εξίσου υγιεινό.

Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τη διατροφή του παιδιού στο σχολείο αλλά και ιδέες για ένα σπιτικό κολατσιό, μπορείτε να κατεβάσετε το ebook της Εβίτας Σιατίτσα «Το παιδί μου πάει σχολείο. Τι μπορεί να τρώει;» από εδώ.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top