Now Reading
Τηλεκπαίδευση και μάθηση εξ αποστάσεως και ΔΕΠΥ

Τηλεκπαίδευση και μάθηση εξ αποστάσεως και ΔΕΠΥ

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά με ελλειμματική προσοχή να συγκεντρωθούν

Η εικονική μάθηση μπορεί να είναι πρόκληση για παιδιά με ΔΕΠΥ. Όμως, η στενή συνεργασία με τους δασκάλους και η ανάπτυξη ενός σχεδίου μπορεί να τα βοηθήσει να δώσουν προσοχή και να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση, όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα. Η ίδια η φύση της εικονικής μάθησης απαιτεί ένα επίπεδο διανοητικής οργάνωσης, προσοχής και αυτο-ξεκίνησης δομής που θέτει προκλήσεις για όλους τους τύπους μαθητών, αλλά ειδικά για εκείνους με ΔΕΠΥ.

 

Ενθαρρύνετε την ανεξάρτητη μάθηση, αλλά με υποστηρίξεις

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ επωφελούνται από ένα πολύ δομημένο μαθησιακό περιβάλλον σε συνδυασμό με ευκαιρίες να συνεχίσουν να κινούν το σώμα τους. Είναι μια παραδοσιακά δύσκολη συνταγή που μπορείτε να βρείτε ακόμη και σε τυπικές αίθουσες διδασκαλίας, γι ‘αυτό για τα παιδιά των οποίων η ΔΕΠΥ παρεμβαίνει στη μάθηση, έχουν εκπαιδευτικά σχέδια με έναν μακρύ κατάλογο συγκεκριμένων συστάσεων. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις προτάσεις μπορεί να μοιάζουν πρακτικά αδύνατο να εκτελεστούν στην τάξη που βασίζεται στο σπίτι.

Αντιμετωπίζετε μια δύσκολη ισορροπία για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του παιδιού σας (για να μην αναφέρουμε τη δική σας κατά τη διάρκεια της σχολικής του ημέρας) με την εξασφάλιση ότι έχει ό,τι χρειάζεται να μάθει σε αυτή την καθόλου ιδανική κατάσταση. Το γνωρίζετε καλύτερα, και ίσως ακόμη καλύτερα τώρα που έχετε παρακολουθήσει τη μάθησή του σε δράση! Ιδανικά το παιδί πρέπει να συμμετέχει ανεξάρτητα στο σχολείο του, ακόμα κι αν είστε κυριολεκτικά ένα δωμάτιο μακριά για να μπορέσετε να βοηθήσετε. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα ΔΕΠΥ του παρεμποδίζουν ουσιαστικά τη συμμετοχή στην εκπαίδευσή του, τότε δεν λειτουργεί απλώς το να μην είστε κοντά του. Χρειάζεστε ένα σχέδιο και μια ομάδα.

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά με ελλειμματική προσοχή να συγκεντρωθούν

Δοκιμάστε τα επιστημονικά αποδεδειγμένα εργαλεία

Ευτυχώς, η ΔΕΠΥ είναι μια καλά μελετημένη διαφορά του εγκεφάλου που ανταποκρίνεται αποτελεσματικά τις περισσότερες φορές σε συγκεκριμένες συμπεριφορικές παρεμβάσεις που βοηθούν στη μάθηση. Η εκτέλεση αυτών των στρατηγικών ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, αλλά τα χρόνια έρευνας τις υποστηρίζουν ως αποτελεσματικές:

Δείτε Επίσης

Οπτικές ενδείξεις: Η ψυχική οργάνωση είναι πιο δύσκολη για τα παιδιά με ΔΕΠΥ (σκεφτείτε προβλήματα μαθηματικών λέξεων με πολλαπλά νοητικά βήματα), ώστε να ωφελούνται πολύ από την οπτική οργάνωση. Είτε πρόκειται για ένα οπτικό πρόγραμμα για τη διατήρησή του καθ ‘όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, είτε για την ανάρτηση μιας κάρτας ευρετηρίου με συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθείται πάντα για τα μαθηματικά, αυτές οι στρατηγικές εγκεφάλου τα βοηθούν για να παραμείνουν σε καλό δρόμο.

Διαλείμματα κίνησης: Δεν έχουν όλα τα παιδιά με ΔΕΠΥ τη δυνατότητα υπερκινητικότητα, αλλά ειδικά για όσα έχουν, πρέπει να κινήσουν το σώμα τους για να βοηθήσουν τον εγκέφαλό τους να προσφέρει καλύτερη προσοχή. Ίσως να περπατούν γύρω από το δωμάτιο ακούγοντας το μάθημα, ή κάνουν όσους περισσότερα στατικά πηδηματάκια μπορούν σε ένα λεπτό κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος. Όποιο είδος κίνησης λειτουργεί για κάθε παιδί, η περισσότερη μπορεί να τα βοηθήσει να επικεντρωθούν καλύτερα.

Ένας οργανωμένος χώρος εργασίας: Όσο κι αν μοιάζει ακατόρθωτο, για τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να οργανωθεί ο φυσικός τους χώρος, τουλάχιστον πριν να ξεκινήσει κάθε μέρα. Όσο περισσότερο χάος, τόσο πιο δύσκολο είναι να μεταβούν από μάθημα σε μάθημα και να παραμείνουν σε καλό δρόμο γιατί όταν το χάος γίνεται συντριπτικό, είναι πιθανό να εγκαταλείψουν και να παραιτηθούν.

Ανοχή απογοήτευσης: Τα προβλήματα διαχείρισης της απογοήτευσης είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της ΔΕΠΥ που μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονο σε ένα εικονικό περιβάλλον μάθησης. Από τεχνικές δυσκολίες μέχρι το ότι χάνουν τους φίλους τους, η εξ αποστάσεων μάθηση είναι γεμάτη πηγές απογοήτευσης για όλα τα παιδιά. Ήρθε η ώρα να βελτιώσετε οποιεσδήποτε στρατηγικές αυτο-ηρεμίας που λειτουργούν για το παιδί σας, όπως μια «γωνιά χαλάρωσης» ή να πάρει βαθιές ανάσες και να μεταβείτε από την «κόκκινη ζώνη» στην «πράσινη ζώνη».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top