Now Reading
Ευθύνη και του μπαμπά να μεγαλώσει αγόρια που θα ξέρουν αύριο ως άντρες να σέβονται

Ευθύνη και του μπαμπά να μεγαλώσει αγόρια που θα ξέρουν αύριο ως άντρες να σέβονται

Μαθαίνοντας «τρόπους» στη νέα γενιά για το πώς να φέρονται στον εαυτό τους, στους άλλους και ειδικά στις γυναίκες

Ένας μπαμπάς και μόνο με τη συμπεριφορά του μαθαίνει πολλά στα παιδιά του, και ειδικά στους γιους του, οι οποίοι τον θεωρούν παράδειγμα και συνειδητά ή ασυνείδητα αντιγράφουν πολλά από τις συνήθειες και τους τρόπους του. Κάθε γονιός, ό,τι φύλου παιδιά και να μεγαλώνει, έχει υποχρέωση και  ιερόν καθήκον να τα μεγαλώσει έτσι ώστε να έχουν σεβασμό προς τους άλλους, να είναι ευγενικοί και να έχουν καλούς τρόπους. Ένας μπαμπάς προς τα αγόρια του έχει την ευθύνη να εξαλείψει αρνητικά στερεότυπα και να ενθαρρύνει με το παράδειγμά του θετικές συμπεριφορές και μια υγιή στάση ως προς την επικοινωνία τους στο μέλλον με το άλλο φύλο.
Σεβασμός για όλους
Μάθετε στα παιδιά από νωρίς ότι όλοι άνθρωποι αξίζουν τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια. Δεν φερόμαστε άσχημα στους άλλους και δεν υποτιμάμε κανέναν. Προσέχουμε τόσο τα λόγια και τη γλώσσα μας όσο και τη στάση του σώματός μας και τις κινήσεις μας. Διδάξτε στα παιδιά να διαφωνούν χωρίς να χάνουν την ευγένειά τους και να μην προσπαθούν να πείσουν κανέναν χρησιμοποιώντας άλλα μέσα (για παράδειγμα τη σωματική τους δύναμη) εκτός από επιχειρήματα και διάλογο. Μάθετέ τα να ακούν και να δέχονται και τη γνώμη των  άλλων. Οτιδήποτε μπορεί να έχει δύο όψεις, και πρέπει αυτό να το συνηθίσουν.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός

Διδάξτε στο γιο σας να αναγνωρίζει τα ταλέντα και τις ικανότητες των άλλων ανθρώπων και να κάνει καλά σχόλια και να δείχνει την εκτίμησή του. Μάθετέ του να μην βγάζει βεβιασμένα συμπεράσματα για τους άλλους πριν τους γνωρίσει, μένοντας απλώς σε εξωτερικά χαρακτηριστικά ή στην εμφάνιση κάποιου ανθρώπου. Μην του περάσετε στερεότυπα και μάθετε όσο είναι μικροί να μην χρησιμοποιείτε ο ίδιος και να μην ενθαρρύνετε αργότερα και ο γιος σας να χρησιμοποιεί ετικέτες.

Η επικοινωνία είναι το άλφα και το ωμέγα σε όλες τις σχέσεις

Μάθετέ τους όχι μόνο να μιλάνε, αλλά κυρίως να ακούνε. Να είναι καλοί ομιλητές αλλά και καλοί ακροατές. Να μπορούν να συνδιαλέγονται, να ζητάνε και να δίνουν συμβουλές, να κάνουν συζητήσεις, να ανοίγουν διάλογο, να μπορούν να μπαίνουν και να συμμετέχουν σε μια κουβέντα. Να μάθουν να λένε τη γνώμη τους με θάρρος αλλά να έχουν και τη σοφία να δέχονται τη γνώμη των άλλων. Να μην είναι απόλυτοι και μονολιθικοί.

Οι καλοί τρόποι και η καλή διάθεση κάνουν τη διαφορά

Μάθετέ τους να είναι ευγενικοί. Να θέλουν να βοηθήσουν και να προσφέρουν. Να μην είναι εγωιστές και να είναι γενναιόδωροι. Να θέλουν να είναι χρήσιμοι και να έχουν ευαισθησίες και να είναι φιλάνθρωποι και συμπονετικοί. Να είναι «κύριοι», να έχουν καλές προθέσεις και να μη βάζουν τον εαυτό τους πάνω απ’ όλους τους άλλους.

Δείτε Επίσης

Να δέχονται το «όχι» και να ξέρουν ότι το όχι σημαίνει όχι!

Το σημαντικότερο που πρέπει να μάθει ένας μπαμπάς στο γιο του είναι να μάθει να ελέγχει τις επιθυμίες και τα θέλω του, το ότι θέλει εκείνος κάτι δεν σημαίνει ότι μπορεί να το έχει ή ότι γίνεται να το έχει πάντα. Ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους πρέπει από μικρός να μάθει να σέβεται τις διαφορετικές επιθυμίες των άλλων, να υποχωρεί όταν δεν συμφωνούν με τις δικές του, να μάθει να μην πιέζει και να μάθει να δέχεται όλων των ειδών τις απαντήσεις – τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές. Να βάζει όρια στους άλλους, αλλά να μάθει να σέβεται τα όρια των άλλων.

Να θυμάστε: Το παράδειγμά σας είναι πολύ πιο ισχυρό από οποιαδήποτε θεωρητική προσέγγιση. Το παιδί (ο γιος σας) πρέπει να μεγαλώνει με έναν μπαμπά που δείχνει έμπρακτα στη συμπεριφορά του ότι σέβεται τις γυναίκες, τη μαμά του, και τους άλλους ανθρώπους, ότι είναι ευγενικός και ότι έχει καλούς τρόπους, ότι είναι δοτικός και νοιάζεται, ότι έχει ευαισθησίες και δεν φοβάται να κλάψει ή να κάνει δουλειές στο σπίτι και να βοηθήσει στην πράξη στην ανατροφή των παιδιών του. Δεν χρειάζεται να είστε τέλειος, αρκεί να δείχνετε την αγάπη σας, να είστε κοντά στο γιο σας, να ξέρει ότι τον στηρίζετε και ότι θα είστε εκεί για όταν θα χρειάζεται τη γνώμη και τη βοήθειά σας. Η σχέση μπαμπά γιου μπορεί να γίνει δύσκολη και ανταγωνιστική, μπορεί όμως να γίνει υπέροχη και να μεγαλώνετε μαζί με αγάπη, σεβασμό και δύναμη. Διαλέξτε το δεύτερο!  

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top