Now Reading
Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για το Πάσχα

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για το Πάσχα

Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να νιώσουν Πάσχα ακόμα και δύο χρόνια μετά την πανδημία του κορωνοϊού

Συνήθως για τα παιδιά Πάσχα σημαίνει διακοπές, κλειστά σχολεία, λαμπάδες, τσουρέκια και πασχαλινά κουλουράκια και κορυφώνεται με τα πυροτεχνήματα και τις κροτίδες της Ανάστασης και του σουβλίσματος τη μέρα της Λαμπρής. Όταν οι γονείς των σημερινών μικρών παιδιών βρίσκονταν στη δική τους παιδική ηλικία, το Πάσχα το μάθαιναν από την εκκλησία, αν όχι όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, σίγουρα όμως τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ ο Επιτάφιος και το βράδυ της Ανάστασης ήταν οπωσδήποτε στο πρόγραμμα. Όσα δεν καταλάβαιναν ήταν πιο πιθανό να τους τα εξηγούσε ο παππούς και η γιαγιά τους που ήξεραν όλη τη λειτουργία της Εβδομάδας των Παθών απέξω. Μεγαλώνοντας, όσα δεν μπόρεσαν να καταλάβουν από την εκκλησία τα κατανόησαν βλέποντας, κατ’ επανάληψη στην τηλεόραση το σίριαλ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι. Η σειρά συνεχίζει να προβάλλεται ακόμα στην τηλεόραση, σαν να έχει ενσωματωθεί με έναν τρόπο στην παράδοση.

Ωστόσο πλέον στις μέρες μας υπάρχουν εξαιρετικά παιδικά βιβλία που μιλάνε για το Πάσχα και όχι μόνο για τα αβγά και τα λαγουδάκια, αλλά και για το θρησκευτικό κομμάτι, αυτό της πίστης. Για τα παιδιά είναι πιο εύκολο να απολαύσουν τα Χριστούγεννα, η χαρά της Γέννησης, που του θυμίζει τα δικά τους γενέθλια είναι πιο κοντά στην παιδική τους ψυχοσύνθεση. Ίσως να μη τους είναι τόσο εύκολο να καταλάβουν πώς μπορούμε να γιορτάζουμε τον θάνατο. Αλλά το Πάσχα είναι η γιορτή της ζωής, της Ανάστασης, της αναγέννησης και κυρίως της αγάπης, της συγχώρεσης και πάνω απ’ όλα της ελπίδας. Σε μια εποχή όπου η θρησκευτική πίστη συνδέεται με τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, είναι σημαντικό τα παιδιά να την ανακαλύψουν μόνα τους – και είναι εξίσου σημαντικό ωστόσο οι γονείς να είναι κοντά σε αυτή την πνευματική διαδρομή των παιδιών τους συζητώντας μαζί τους και δίνοντάς του την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους, ανάλογα πάντα με την ηλικία τους.

Tips που θα σας διευκολύνουν στη συζήτηση:
* Αν αισθάνεστε ανήσυχοι ή αβέβαιοι για το τι να πείτε στα παιδιά σας, εξετάστε την ηλικία του παιδιού σας, το αναπτυξιακό στάδιο και την προσωπικότητά τους. Μερικά παιδιά μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε ορισμένες λεπτομέρειες από άλλα.

* Ακούστε και απαντήστε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις των παιδιών σας. Δώστε τους χρόνο να επεξεργαστούν αυτά που μοιράζεστε μαζί τους και μην φοβάστε να τους πείτε όταν δεν γνωρίζετε την απάντηση. Ακόμα και ως ενήλικες, υπάρχουν μερικά πράγματα για το Πάσχα, ίσως ακόμα να μην έχουμε κατανοήσει πλήρως.

* Εμπλέξτε τους σε δραστηριότητες που μπορούν να τα βοηθήσουν να καταλάβουν στη ζωή τους την ουσία του Πάσχα. Γίνετε δημιουργικοί! Διαβάστε ένα βιβλίο με θέμα το Πάσχα για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να καταλάβουν τη συγχώρεση, τη νέα ζωή και τη σωτηρία.

Δείτε Επίσης

* Εξηγήστε στα παιδιά σας τι σημαίνει Πάσχα σε εσάς. Μπορεί να είναι ευκολότερο να συνομιλήσετε με το γιο ή την κόρη σας όταν εστιάζετε σε προσωπικές σκέψεις.

* Εξηγήστε με απλά λόγια τα έθιμα: Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αβγά; Γιατί νηστεύουμε; Τι συνέβη στη Σταύρωση; Συνήθως τα παιδιά μπορούν να ακούσουν όλη την πορεία του θείου δράματος σαν ιστορία, σαν παραμύθι – και μεγαλώνοντας θα επιλέξουν τι θα κρατήσουν και τι θα γίνει η δική τους αλήθεια.

Πώς να μείνετε σε επαφή με το Πάσχα

  • Διακοσμήστε το σπίτι με πασχαλινά διακοσμητικά
  • Φτιάξετε με τα παιδιά πασχαλινές δημιουργίες
  • Φτιάξτε μαζί τα πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια
  • Βάψτε μαζί με τα παιδιά τα αβγά
  • Μιλήστε και επικοινωνήστε όσο μπορείτε περισσότερο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top