Now Reading
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να μη βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να μη βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα

Γιατί τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται

Πολλά παιδιά μεταπηδούν σε συμπεράσματα όταν εμφανίζεται μια δυσάρεστη κατάσταση, σκέπτονται και δρουν παρορμητικά αντί να σκέφτονται λογικά πριν αντιδράσουν. (Ναι, δεν είναι αυτό μόνο αντίδραση των παιδιών, παρεμπιπτόντως!) Ενώ αυτές οι κρίσεις μπορούν να είναι δικαιολογημένες, στην πραγματικότητα είναι οι λιγότερο πιθανό να είναι οι σωστές.
Για παράδειγμα, φανταστείτε ένα αγόρι περπατώντας σε μια σχολική αυλή όταν χτυπηθεί στο πρόσωπο από μια μπάλα ποδοσφαίρου. Πιστεύει αυτόματα ότι κάποιος προσπαθεί να τον βλάψει, στηρίζοντας το συμπέρασμά του σε κάποιο τραυματικό ίσως γεγονός που βίωσε στο παρελθόν. Είναι θυμωμένος και ξεκινά μια διαμάχη με το αγόρι που κλώτσησε την μπάλα, και οι δύο καταλήγουν να έχουν πρόβλημα.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μάθει το παιδί να μην αντιδρά αυτόματα, αλλά να κάνει μια παύση για να σκεφτεί λογικά.

Αν λοιπόν, αντίθετα με το παραπάνω σενάριο, το αγόρι είχε δώσει στον εαυτό του λίγο χρόνο για να σκεφτεί πριν αντιδράσει, μάλλον θα έχει καταλήξει σε ένα διαφορετικό συμπέρασμα. Μπορεί να είχε κοιτάξει το πρόσωπο που κλώτσησε τη μπάλα και, γνωρίζοντας το επίπεδο γενικών δεξιοτήτων και χαρακτηριστικών του αγοριού, να καταλάβαινε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ήταν το χτύπημα ήταν απλώς ένα ατύχημα. Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες του αγοριού να στοχεύει σκοπίμως και να τον χτυπήσει με επιτυχία είναι αρκετά περιορισμένες. Μόλις το παιδί συνηδειτοποιούσε το πόσο αδύνατο είναι αυτό να συμβεί, θα γελούσε και θα συνέχιζε να περπατάει ή θα έμπαινε κι αυτός στο παιχνίδι.

Φανταστείτε ένα κορίτσι που περιμένει έξω από ένα κατάστημα για τους φίλους της. Έχουν αργήσει, και μετά από δέκα λεπτά το κορίτσι ενοχλείται, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι φίλοι της την έστησαν – ότι εξαρχής είχαν σκοπό να την εξαπατήσουν και δεν θα εμφανίζονταν, αλλά απλώς ήθελαν να της κάνουν μια γελοία φάρσα! Ως αντίδραση, τους στέλνει ένα θυμωμένο μήνυμα και πηγαίνει στο σπίτι πληγωμένη.

Αυτή είναι η κλασική απαισιοδοξία – ατόμου που συχνά ξεφεύγει από τον έλεγχο, αφήνοντας τον εαυτό του να αισθάνεται σωματικά και συναισθηματικά εξαντλημένο.
Αν, αντί να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα, αυτό το κορίτσι είχε δώσει στον εαυτό του λίγο χρόνο να σκεφτεί όλες τις δυνατές περιπτώσεις, θα συνειδητοποιούσε ότι υπήρχαν πολλά λογικά σενάρια που αναγκάζουν τους φίλους της να καθυστερούν. Ίσως είχαν χάσει το λεωφορείο τους ή κόλλησαν στην κίνηση. Ίσως πήραν το λάθος λεωφορείο. Αντί του θυμωμένου γραπτού μηνύματός της, θα μπορούσε απλώς να έστελνε μια ερώτηση, ανησυχώντας για το αν οι φίλοι της ήταν εντάξει. Θα μπορούσε ακόμη και να τους έχει πάρει τηλέφωνο!
Η ανθεκτικότητα και η αντοχή είναι μια δεξιότητα, όπως και η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης
Η επιβράδυνση της σκέψης σας και η αποφυγή του άλματος στα συμπεράσματα είναι μια μεγάλη δεξιότητα ανθεκτικότητας που μπορεί να βελτιωθεί με την πρακτική. Ως γονέας, μπορείτε να μοντελοποιήσετε αυτό το είδος σκέψης, απαγγέλλοντας τις δυνατότητες δυνατά ώστε τα παιδιά σας να μπορούν να δουν πώς γίνεται. Εάν είστε ο τύπος του γονέα που σκέφτεται αμέσως το χειρότερο και χτίζει βουνά έξω από αρνητικές πιθανότητες, αυτή η πρακτική θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης κι εσάς τους ίδιους. (Μην ξεχάσετε να το δοκιμάσετε αυτό κι όταν κάνετε κρίσεις για τη συμπεριφορά των παιδιών σας!)

Μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτούμε λογικά στη σύγχρονη ζωή μας. Η τάση των μέσων ενημέρωσης να επικεντρωθούν στο δράμα και στα χειρότερα σενάρια σε πολλά ειδησεογραφικά θέματα δεν βοηθάει – απλώς εξομαλύνουν την πρακτική της καταστροφής. «Η χειρότερη ύφεση με τα χρόνια …», «καταγράψτε στοιχεία σχετικά με την ξηρασία …», «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήττα για την κυβέρνηση» – ξέρετε, οι τίτλοι που προσελκύουν την προσοχή.
Αλλά ούτε εμείς οι ενήλικες, ούτε τα παιδιά μας, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Μπορούμε να σκεφτούμε διαφορετικά, να φτάσουμε σε λογικά συμπεράσματα και να διδάξουμε στα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο. Είναι σημαντικό  να χωρίζεται τη διαδικασία σκέψης σε μικρά λογικά βήματα και να τονίσετε στα παιδιά ότι για μια κατάσταση υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια και μόνο παραμένοντας ψύχραιμοι και αναλύοντας με ηρεμία τα στοιχεία θα οδηγηθούμε σε ένα λογικό και όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα σενάριο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top