Now Reading
Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους!

Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους!

Μοιάζει με όνειρο αλλά εύκολα μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Είναι το όνειρο κάθε μαμάς. Ή έστω μια ωραία φαντασίωση… Καθαρά, τακτοποιημένα, συμμαζεμένα παιδικά δωμάτια. Όχι όμως με κόπο, με φωνές ή μόνο με τη δική της συμμετοχή και προσπάθεια. Αλλά με τα ίδια τα παιδιά στο ρόλο του… νοικοκύρη… Δηλαδή, να τα μαζεύουν και να τα τακτοποιούν τα ίδια…

Κι όμως δεν είναι τόσο δύσκολο. Υπάρχουν μερικά εύκολα βήματα που αν τα ακολουθήσετε η υπόθεση «τακτοποιημένα παιδικά δωμάτια» θα γίνει… παιχνιδάκι!

  • Όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα

Αν μάθετε στα παιδιά ακόμα από τη βρεφική ή τη νηπιακή ηλικία πως όταν τελειώνουμε με τη χρήση ενός παιχνιδιού το βάζουμε μετά στη θέση του ή το τακτοποιούμε, αυτό θα τους περάσει στο υποσυνείδητο και θα το κάνουν και τα ίδια σχεδόν αντανακλαστικά.

  • Η δύναμη της συνήθειας

Είναι σχεδόν το ίδιο με το παραπάνω, αν μάθετε στα παιδιά ότι τα παιχνίδια τα μαζεύετε εσείς, τότε είναι δύσκολο να τους αλλάξετε όσο μεγαλώνουν αυτή τη συνήθεια. Όσο μεγαλώνουν δείξτε τους τον τρόπο. Ξεκινήστε να το κάνετε μαζί και σταδιακά, λίγο λίγο, αφήστε τα να τα μαζεύουν εκείνα. Να καταλάβουν ωστόσο ότι είναι δική τους δουλειά…

  • Κάντε το να μοιάζει με παιχνίδι

Κάντε το διασκεδαστικό ή να μοιάζει με παιχνίδι… όποιος μαζέψει τα περισσότερα κερδίζει και πόντους… που εξαργύρωσή τους μπορεί να είναι κάποιο προνόμιο ή ένα μεγάλο μπράβο, δεν χρειάζεται να είναι κάτι υλικό – δεν δωροδοκούμε τα παιδιά…

Δείτε Επίσης

  • Κάντε το εύκολο

Αν υπάρχουν κουτιά αποθήκευσης ή συγκεκριμένοι χώροι όπου πάει/ανήκει κάθε παιχνίδι, εύκολα προσβάσιμοι και ορατοί, διευκολύνουμε το παιδί να καθιερώσει αυτή τη συνήθεια χωρίς να το βλέπει ως κάτι δυσάρεστο ή ως αγγαρεία.

  • Δώστε του περιθώριο χρόνου

Όταν ζητάει παράταση χρόνου 5 ή 10 λεπτά προκειμένου να τελειώσει αυτό που κάνει, να του το δώσετε – σε κανέναν δεν αρέσει να αφήνει κάτι που κάνει στη μέση ή να τον διακόπτουν απ’ αυτό που κάνει πριν το τελειώσει, το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά!

  • Κάντε το κομμάτι της γενικότερης φιλοσοφίας του σπιτιού σας

Αν όλο το σπίτι είναι τακτοποιημένο και αν όλοι στο σπίτι με το που τελειώνουν με τη χρήση ενός αντικειμένου το βάζουν στη θέση του, κι όταν υπάρχει σαφής θέση για τα περισσότερα πράγματα, τότε και το παιδί μαθαίνει και ακολουθεί φυσικά αυτή τη διαδικασία.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top