Πότε αρχίζουν να μιλάνε τα μωρά;
Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα γλωσσικά στάδια της βρεφικής ομιλίας
Η ομιλία είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ορόσημα του μωρού αλλά και οι γονείς περιμένουμε πώς και πώς να μιλήσει το μωρό. Καθώς το να μην καταλαβαίνουμε πώς αισθάνονται είναι μια από τις πιο νευρικές πτυχές της φροντίδας των μικρών μας.
Αλλά καθώς περιμένουμε τα μωρά μας να εκφωνήσουν τα πρώτα χαριτωμένα λόγια τους, μπορεί να έχουμε συγκλονιστεί από ανησυχίες: Πότε ακριβώς θα αρχίσει να μιλάει το μωρό μου; Γιατί αργεί τόσο πολύ; Πιάνονται για ομιλία αυτές οι ακατανόητες συλλαβές; Τι γίνεται αν η ομιλία του μωρού μου καθυστερήσει; Κάτι δεν πάει καλά με το μωρό μου;
Αυτές οι ερωτήσεις (και άλλα) είναι κοινές για να έχουν οι γονείς των μικρών παιδιών. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι να περιμένετε όσον αφορά τις γλωσσικές δεξιότητες του μωρού σας και τι να κάνετε εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.
Η πρώιμη επικοινωνία του μωρού σας
Ακόμα κι αν δεν μοιάζει πραγματικό, το μωρό σας επικοινωνεί μαζί σας μόλις γεννηθούν. Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσουν στην αρχή, αλλά είναι σίγουρα ισχυρός.
Με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότεροι γονείς είναι σε θέση να καταλάβουν τι σημαίνουν οι κραυγές του μωρού τους, καθώς και πώς να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους πριν ξεκινήσει ακόμη και το κλάμα. Αυτό η πρώτη ανταπόκριση στο κάλεσμά του, μεταξύ γονέα και παιδιού, είναι ο πρώτος τρόπος που διδάσκετε στο μωρό σας πώς να επικοινωνεί και να συνδέεται μαζί σας.
Εκτός από το κλάμα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους το μωρό σας επικοινωνεί μαζί σας τους πρώτους μήνες τους, και αυτοί είναι όλοι πρόδρομοι για την ανάπτυξη της γλώσσας. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτά τα ορόσημα πρώιμης γλώσσας:
Σε δύο μήνες, το μωρό σας θα αρχίσει να στρέφει το κεφάλι σας προς εσάς όταν μιλάτε. Μπορεί επίσης να αρχίσουν να παράγουν φωνητικούς ήχους.
Μέχρι τέσσερις μήνες, το μωρό σας θα αρχίσει να βαβίζει και μπορεί ακόμη και να αρχίσει να αντιγράφει μερικούς από τους ήχους και τονισμούς που κάνετε. Το μωρό σας θα διαφοροποιήσει επίσης το κλάμα του, ώστε να γίνει ευκολότερο για εσάς ως προς το να καταλάβετε τι θέλουν.
Μέχρι έξι μήνες, υπάρχουν περισσότερα μεταξύ εσάς και του μωρού σας. Το μωρό σας μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις και τα αιτήματά σας με συγκεκριμένους ήχους και θα πρέπει επίσης να αρχίσει να ακούει στο ονόματά του. Σε αυτήν την ηλικία, η φωνητική φλυαρία τους θα γίνει πιο συντονισμένη, με περισσότερους ήχους «μ» και «μπ».
Κοινές πρώτες λέξεις
Τα περισσότερα μωρά θα πουν την πρώτη τους λέξη μόλις φτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια. Ωστόσο, μερικά μωρά μπορεί να πουν την πρώτη τους λέξη νωρίτερα ή αργότερα από αυτό.
Είναι περίπου σε αυτό το χρονικό σημείο θα παρατηρήσετε τις δεκτικές δεξιότητες γλώσσας του μωρού σας – το μωρό σας κατανοεί τι λέτε – αυξάνεται επίσης. Στην πραγματικότητα, οι δεικτικές δεξιότητες συχνά έρχονται πριν από τις εκφραστικές (μιλώντας) ικανότητες Επομένως, εάν το μωρό σας δείχνει πράγματα, κατανοεί απλές οδηγίες («δώστε στη μαμά το κουτάλι») και γυρίζει το κεφάλι του όταν τους ζητάτε, αυτά είναι πολύ καλά σημάδια φυσιολογικής ανάπτυξης της γλώσσας.
Οι κοινές πρώτες λέξεις περιέχουν τους ήχους «μπ», «ντ» και «μ» οι οποίοι είναι ευκολότεροι για να πει το μωρό σας, οπότε οι λέξεις «μαμά» ή «μπαμπάς» είναι συνήθως νικητές! Αλλά υπάρχει μεγάλη ποικιλία, με μερικά μωρά να λένε πιο σκοτεινά πρώτα λόγια από αυτό.
Ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να πείτε ότι ένας ήχος που λέει το μωρό σας πρέπει να είναι μια λέξη είναι ότι λένε τη λέξη σε σχέση με ένα συγκεκριμένο άτομο ή πράγμα και ότι κάνουν κάποια με κάποιο επίπεδο συνέπειας. Σε ένα χρόνο, τα μωρά μπορούν να δείχνουν και να κυματίζουν, και μπορεί να λένε αυτή τη λέξη δείχνοντας και χειρονομώ — κουνώντας το κεφάλι τους λέγοντας «όχι» ή κουνώντας ενώ λένε «αντίο».
Πότε θα μιλήσουν με προτάσεις;
Τα μωρά ξεκινούν συνήθως λέγοντας λίγες λέξεις και μπορεί να υπάρχουν εβδομάδες και μήνες προτού εισέλθουν στο λεξιλόγιο νέες λέξεις. Ωστόσο, μεταξύ των ηλικιών 18 μηνών και δύο ετών, τα περισσότερα μωρά εμφανίζουν μια έκρηξη στην ομιλία και το λεξιλόγιό τους, μαθαίνοντας για μια νέα λέξη την εβδομάδα.
Ωστόσο, είναι πιο κοντά στα δύο χρόνια που τα μωρά αρχίζουν πραγματικά να «μιλάνε» – δηλαδή, να βάλουν τα λόγια τους σε απλές προτάσεις. Σύμφωνα με την Ακαδημία Αμερικανικής Παιδιατρικής (AAP), τα περισσότερα δίχρονα θα μπορούν να δείχνουν φωτογραφίες σε βιβλία, άτομα και κοινά αντικείμενα και να μπορούν να τα ονομάσουν.
Θα είναι σε θέση να λένε μεταξύ 50-100 λέξεων και θα αρχίσουν να συνδυάζουν λέξεις μαζί για να φτιάξουν προτάσεις δύο λέξεων, όπου η μία είναι συνήθως ρήμα. Κάποια παιδιά δύο ετών αρχίζουν να λένε τρεις λέξεις και άλλοι να συνθέτουν προτάσεις με περισσότερες λέξεις.
Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα του τι θεωρείται «φυσιολογικό» εδώ, αλλά έως δύο ετών, θα πρέπει να δείτε τις γλωσσικές ικανότητες του παιδιού σας να αυξάνονται, καθώς και την ικανότητά του να κατανοεί τι λέτε, να ακολουθεί απλές οδηγίες και να χρησιμοποιεί λέξεις και χειρονομίες για επικοινωνία.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παιδιά που είναι δίγλωσσα μπορεί να «καθυστερήσουν» στην ομιλία, καθώς μπορούν να συγχέονται ως προς τη γλώσσα που πρέπει να αναβάλουν.
Σημάδια καθυστέρησης ομιλίας
Θυμηθείτε, κάποια μωρά θα μιλήσουν αργότερα από άλλα μωρά και μερικά θα μιλήσουν νωρίτερα – και αυτό είναι εντάξει. Είναι επίσης πιθανό το μωρό σας να έχει καθυστέρηση στην εκφραστική ομιλία του (να μιλάει), αλλά να βρίσκεται σε καλό δρόμο όταν πρόκειται για δεκτική ομιλία (κατανόηση).
Η καθυστέρηση στη γλώσσα είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένη. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, 1 στα 5 παιδιά θα μάθουν να μιλούν αργότερα από τα παιδιά της ηλικίας τους. Μερικές φορές αυτές οι καθυστερήσεις επιλύονται μόνες τους. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να συζητάτε ανησυχίες σχετικά με την καθυστέρηση στην γλώσσα του παιδιού με τον παιδίατρό σας, ώστε να μπορεί να κατανοήσει εάν η καθυστέρηση είναι εντός του φυσιολογικού πεδίου ή εάν κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει.
Μερικές φορές οι καθυστερήσεις στην ομιλία είναι ενδεικτικές ενός μεγαλύτερου προβλήματος, όπως η ακοή, οι αναπτυξιακές καθυστερήσεις ή οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.
Εάν ο γιατρός σας έχει οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την καθυστέρηση ομιλίας του παιδιού σας, μπορεί να σας ζητήσει να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού σας, να σας κάνει μια σειρά ερωτήσεων και να παρατηρήσει το παιδί σας όταν αλληλοεπιδράσετε μαζί του για να αξιολογήσει την ανάπτυξη της γλώσσας του.
Μπορούν επίσης να σας παραπέμψουν σε έναν ειδικό ακοής, έναν λογοθεραπευτή ή έναν θεραπευτή ανάπτυξης. Εάν το παιδί σας χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, ο παιδίατρός σας ή άλλος ειδικός μπορεί να παραπέμψει το παιδί σας για αξιολόγηση ενός προγράμματος έγκαιρης παρέμβασης.
Μπορεί να είναι αγχωτικό να εκφράσετε τις ανησυχίες σας σχετικά με τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να το κάνετε. Συνήθως, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια μικρή διαβεβαίωση ότι όλα είναι μέσα στο φυσιολογικό επίπεδο, αλλά μερικές φορές το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί κάποια βοήθεια. Είναι πάντα καλύτερο να αντιμετωπίζουμε αυτά τα πράγματα νωρίτερα από αργότερα.
Εάν υπάρχουν προβλήματα, είναι απαραίτητη η έναρξη θεραπειών όσο το δυνατόν νωρίτερα. Όσο νωρίτερα εκφράσετε τις ανησυχίες σας και δείτε εάν το παιδί σας χρειάζεται παρέμβαση, τόσο το καλύτερο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν η παρέμβαση πραγματοποιείται αρκετά νωρίς, μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στις ικανότητες του παιδιού.