Now Reading
Προφυλάξτε τα μωρά και τα νήπια από κινδύνους πνιγμού

Προφυλάξτε τα μωρά και τα νήπια από κινδύνους πνιγμού

Τι να προσέξετε για να μην καταπιούν κάτι που δεν πρέπει αλλά και τι να κάνετε αμέσως μετά

Χιλιάδες παιδιά σπεύδουν κάθε χρόνο για αίθουσες έκτακτης ανάγκης για τραυματισμούς που σχετίζονται με πνιγμό στα τρόφιμα, αναφέρει το υπουργείο Υγείας. Κάθε πέντε ημέρες, τουλάχιστον ένα παιδί πεθαίνει από αυτή τη μορφή πνιγμού. Τα μικρά παιδιά μπορεί επίσης να πνιγούν από μη βρώσιμα αντικείμενα. Αυτό αφήνει πολλούς να αναρωτιούνται πώς να αποφευχθεί ο πνιγμός στα νήπια. Ακολουθούν ορισμένα προληπτικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

 

Προσδιορίστε τους κινδύνους πνιγμού

Οι παιδίατροι προειδοποιούν ότι, ειδικά με τις γιορτές να πλησιάζουν, πρέπει να προσέξουμε να μην αφήνουμε αντικείμενα εύκολα προσβάσιμα σε μικρά παιδιά.

Εδώ είναι μερικοί από τους πιθανούς κινδύνους πνιγμού που εντόπισε:

  • Χάντρες και στολίδια
  • LEGO τουβλάκια
  • Νομίσματα
  • Τσίχλες
  • Latex μπαλόνια
  • Μπαταρίες τύπου κουμπιού
  • Μικρές πέτρες

Τα ανώτατα όρια σήμανσης ενδέχεται επίσης να δημιουργούν κινδύνους.

Κατά τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων πνιγμού στο σπίτι, η διαχείριση της πρόσβασης των μωρών και των μικρών παιδιών τους γίνεται ευκολότερη.

Μειώστε τους κινδύνους πνιγμού

Είναι σημαντικό να εστιάσετε πέρα ​​από τα αντικείμενα στις συμπεριφορές. Από την άποψη της τροφής και του πνιγμού, τα παιδιά πρέπει να έχουν γευστικά γεύματα και να κάθονται όρθια. Και είναι καλύτερο να μην τους επιτρέπετε να τρώνε χωρίς επίβλεψη μέχρι να γίνουν μεγαλύτεροι.

Οι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να κλειδώνουν τους κινδύνους πνιγμού σε ένα δοχείο, κιβώτιο ή συρτάρι που είναι απρόσιτο για τα παιδιά. Η συνολική προστασία των παιδιών από το παιδί, όπως ο περιορισμός της πρόσβασης σε ορισμένους χώρους, μπορεί να προσφέρει πρόσθετη προστασία. Τέλος, μην ξεχνάτε να καθαρίζετε ακόμα και δυσπρόσιτα μέρη, όπως πίσω από τον καναπέ.

 

Οδηγίες SOS

Μόλις αντιληφθούμε ότι κάποιο ξένο σώμα στάθηκε στο λαιμό του παιδιού αμέσως πρέπει να πάρουμε τα παρακάτω μέτρα:

Εάν το παιδί μπορεί να βήξει, αναπνέει ή μιλά, μην κάνετε τίποτα. Ενθαρρύνετέ το να βήξει.

Δεν χτυπάμε το παιδί στην πλάτη! Μπορεί να σπρώξουμε χαμηλότερα το ξένο σώμα, ή χειρότερα να του σταματήσουμε το βήχα ο οποίος αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για να βγάλει το ξένο σώμα.

Εάν δεν καταφέρνει να το πετάξει με το βήχα και η φωνή του είναι πολύ δύσκολη ή αρχίζει να μελανιάζει ή ακόμα χειρότερα δεν μπορεί να βήξει, τότε απαιτείται άμεση επέμβαση.

Τοποθετείστε το παιδί μπρούμυτα με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και δώστε γρήγορα και δυνατά χτυπήματα με την παλάμη σας μεταξύ των ωμοπλατών («κουτάλες»). Εάν πρόκειται για μωρό, μπορεί να τοποθετηθεί μπρούμυτα πάνω στο χέρι σας, το οποίο ακουμπά πάνω στο σώμα σας για πρόσθετη υποστήριξη.

Δείτε Επίσης

Αν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί καθίστε και τοποθετήστε το μπρούμυτα, κάθετα στους μηρούς σας, με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και δώστε τα πέντε κτυπήματα όπως παραπάνω.

Eάν οι παραπάνω χειρισμοί δεν αποκαταστήσουν την αναπνοή, γυρίστε το παιδί ανάσκελα και εφαρμόστε τέσσερις γρήγορες ωθήσεις στο στήθος παρόμοιες μ’ εκείνες των καρδιακών μαλάξεων.

Εάν ακόμα δεν μπορεί να αναπνεύσει, ανοίξτε το στόμα τραβώντας το σαγόνι του παιδιού και κοιτάξτε εάν υπάρχει πίσω στο λαιμό του ξένο σώμα που μπορεί να τραβηχτεί έξω με τα δάκτυλά σας.

Ποτέ στα τυφλά μην προσπαθείτε να βγάλετε με το δάκτυλό σας το ξένο σώμα. Υπάρχει κίνδυνος να σπρώξετε το αντικείμενο στο λάρυγγα και να χειροτερέψετε τα πράγματα.

Εάν δεν τα καταφέρουμε και το παιδί δεν αναπνέει, εφαρμόστε τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Εάν μετά από 4 αναπνοές δεν ανασηκώνετε ο θώρακας του παιδιού, η απόφραξη επιμένει και πρέπει να επαναλάβουμε από την αρχή τους παραπάνω χειρισμούς.

Επειδή και τα δευτερόλεπτα μετρούν και στα παιδιά με πλήρη απόφραξη χρειάζεται να επιμείνουμε επαναλαμβάνοντας την παραπάνω διαδικασία, καλό είναι από σήμερα να εξοικειωθούμε στους χειρισμούς και τη σειρά εφαρμογής τους με πρόβες.

Ευχόμαστε οι γνώσεις αυτές να είναι αχρείαστες. Εάν όμως ποτέ χρειαστούν, μπορεί να είναι σωτήριες για τη ζωή κάποιου αγαπημένου μας προσώπου.

Τέλος, αν μπορεί να αναπνέει, αλλά με δυσκολία, μεταφέρετε αμέσως το παιδί στο Νοσοκομείο.

(οι συμβουλές ανήκουν στον παιδίατρο κύριο Νίκο Βαράκη)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top