Now Reading
Πολύτιμα μαθήματα ζωής που δίνει μια μητέρα στην κόρη της

Πολύτιμα μαθήματα ζωής που δίνει μια μητέρα στην κόρη της

Η συγγραφέας Klaudia Khan και μητέρα τριών κοριτσιών γράφει από καρδιάς

Ήμουν ενθουσιασμένη όταν ανακάλυψα ότι το πρώτο μου μωρό ήταν κορίτσι. Και το δεύτερο. Και το τρίτο. Σίγουρα θα αγαπούσα το ίδιο και τον γιο μου, αλλά ήξερα ότι έχω ό,τι χρειάζεται για να μεγαλώσω ένα κορίτσι.

Είμαι αποφασισμένος να μεγαλώσω τις κόρες μου για να είναι ισχυρές, σίγουρες και ευτυχισμένες. Θέλω να μεγαλώσουν και να μπορούν να αγωνίζονται. Σκεφτείτε, μια πριγκίπισσα μπορεί επίσης να είναι αγωνίστρια, οπότε δεν τους αρνούμαι τα όμορφα φορέματά τους και τα χαριτωμένα μαλλιά, αλλά θέλω να γνωρίζουν ότι μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από το να φαίνονται όμορφα.

 

Δείτε πώς προσπαθώ να το κάνω:

Δώστε έμφαση στην αληθινή ομορφιά

Θέλω οι κόρες μου να γνωρίζουν ότι η αληθινή ομορφιά δεν είναι πάνω στο δέρμα – αλλά ακτινοβολεί από μέσα. Οι άνθρωποι έρχονται σε διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα, αλλά αυτό που τους κάνει όμορφους ή άσχημους είναι ο τρόπος που ενεργούν. Αλλά αυτή η αλήθεια μπερδεύεται από μεγαλύτερα κορίτσια και γυναίκες που κάνουν ανόητα σχόλια σχετικά με τον τρόπο εμφάνισής τους ή άλλων.

Εάν κάποιος χρησιμοποιεί τη λέξη «πάχος» παρουσία των κοριτσιών μου, παρεμβαίνω. Θέλω να είναι υγιή και να αγαπούν το σώμα τους όπως είναι – τέλεια στην ατέλεια τους. Θέλω να τα βοηθήσω να χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους στο ισχυρό θεμέλιο της αυτο-αγάπης και όχι στην κινούμενη άμμο της έγκρισης των άλλων. Μπορείτε να φανταστείτε μια αγωνίστρια να ανησυχεί για την εμφάνισή της ή τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι;

Φροντίζω επίσης να αναγνωρίσω και να εκτιμήσω την αληθινή ομορφιά: ένα όμορφο χαμόγελο, μια όμορφη καρδιά γεμάτη αγάπη, καλοσύνη και σεβασμό.

 

Διδάξτε τες να είναι περήφανες για αυτό που είναι

Ένας σίγουρος τρόπος για να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη είναι να δώσετε στα παιδιά άνευ όρων αγάπη, το είδος «αγάπη σ’ αγαπώ ακόμα και όταν έχετε κακή συμπεριφορά». Δεν χρειάζεται να τους πείτε αυτό, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.

Κάθε μία από τις κόρες μου έχει μοναδικά ταλέντα και όλες έχουν και τις αδυναμίες τους. Η μία μπορεί να είναι καλύτερη στα μαθηματικά και η άλλη καλύτερη στα σπορ, και αυτό είναι εντάξει. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και το να είμαστε διαφορετικοί είναι η δύναμή μας.

Λέω στις κόρες μου κάθε μέρα να «εστιάζουν σε αυτό που είναι καλό». Να είστε περήφανες για το ποιες είστε και να απολαμβάνετε την κοριτσίστική σας ηλικία (και αργότερα, τη γυναικεία σας ηλικία). Οι κόρες μου δεν πρέπει ποτέ να ακούσουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι γιατί δεν είναι ένα κοριτσίστικο πράγμα. Δεν πρέπει ποτέ να κρύβουν τον εγκέφαλό τους, επειδή τα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης λένε ότι το να είσαι πολύ έξυπνος δεν είναι ελκυστικός στις γυναίκες.

 

Δώστε τους καλά πρότυπα

Δώστε στα κορίτσια σας τα σωστά πρότυπα και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν τις φιλοδοξίες τους δεν πρέπει να περιορίζονται στο να είναι όμορφες και δημοφιλείς. Ίσως δεν υπάρχουν πολλοί ισχυροί γυναικείοι χαρακτήρες στην παιδική λογοτεχνία, αλλά υπάρχουν πολλές ηρωικές κυρίες των οποίων οι βιογραφίες μπορείτε να διαβάσετε για μια ιστορία ύπνου.

 

Δώστε τους κάτι για το οποίο να αξίζει να αγωνιστούν

Δεν θέλω τα κορίτσια μου να βρίσκονται σε ροζ συννεφάκια, γι’ αυτό προσπαθώ να τους δείξω στον κόσμο με τα αληθινά χρώματα και να τους διδάξω τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού. Η φτώχεια, η αδικία, ο ρατσισμός και η περιβαλλοντική ρύπανση βρίσκονται γύρω μας. Δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν μόνο για να μην αναστατωθούν τα μικρά κορίτσια μας.

Ενίσχυση της ενσυναίσθησης

Μοιράζομαι ιστορίες που ασχολούνται με ταλαιπωρία και προβλήματα, ιστορίες που δεν έχουν απαραιτήτως καλές καταλήξεις, όπως οι αυθεντικές ιστορίες του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η αφήγηση είναι ισχυρή και μια εξαιρετική άσκηση για τη συναισθηματική μας νοημοσύνη.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και να γνωρίζουν ότι είναι εντάξει να αισθάνονται δυσαρεστημένα, θυμωμένα και λυπημένα. Τα συναισθήματα δεν είναι καλά ή κακά. Πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά.

Προσπαθήστε να καταλάβετε τους ανθρώπους αντί να τους καταδικάζετε. Εάν συνηθίσετε να ασκείτε ενσυναίσθηση και να μιλάτε τη γλώσσα της ενσυναίσθησης, θα ακολουθήσουν οι κόρες σας. Και η ενσυναίσθηση οδηγεί στην ευτυχία.

 

Διδάξτε τους την ευθύνη

Το να κάνετε τις δικές σας επιλογές είναι υπέροχο, αλλά για να κάνετε πράξη την απόφασή σας πρέπει να είστε υπεύθυνοι και για το αποτέλεσμα. Έτσι, ενθαρρύνω τις κόρες μου να καθαρίζουν τα παιχνίδια και τα βιβλία τους. Πρέπει να σκουπίσουν το πάτωμα εάν χύσουν ζάχαρη σε αυτό.

Δεν αναλαμβάνω να βρω λύση για την πλήξη τους. Μπορώ να επισημάνω τις επιλογές που έχουν, αλλά δεν οργανώνω τις μέρες τους. Προφανώς, είμαι εκεί για τα κορίτσια μου εάν μπουν σε μπελάδες ή αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι μόνες τους και το ξέρουν. Τους υπενθυμίζω ότι δεν είναι όλα στα χέρια μας, ότι έχουμε περιορισμένο έλεγχο στις περιστάσεις.

Τι γίνεται λοιπόν; Η ευτυχία δεν μπορεί να βρεθεί σε περιστάσεις, είναι μέσα μας. Και δεν χρειάζεται να περιμένουμε έναν πρίγκιπα ή έναν υπερήρωα να μας σώσει. Μπορούμε να το κάνουμε μόνες μας. Ό, τι συμβαίνει σε εμάς μπορεί να μας κάνει πιο δυνατές.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε τες να γνωρίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν τα πάντα

Οι μεγάλες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο δεν το έκαναν κυματίζοντας μαγικά ραβδιά και ψιθυρίζοντας ξόρκια. Δεν πέτυχαν τους στόχους τους επειδή γεννήθηκαν ταλαντούχες. Πέτυχαν ό,τι έκαναν με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα.

Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να μάθουν οι κόρες μου από την ανάγνωση της ιστορίας της Μαρίας Κιουρί, της Έμαλιν Πανκούρστ ή της Μάλαλα Γιουσούφζαι. Γι’ αυτό είμαι προσεκτικός όταν τους επαινέσω, θυμάμαι να επικροτώ τις προσπάθειές τους αντί να φωνάζω, «Είσαι τόσο έξυπνη».

Αφήστε τες να παίξουν

Τα παιδιά πρέπει να παίξουν. Και χρειάζονται το παιχνίδι τους να είναι προκλητικό, ακόμη και επικίνδυνο. Γι’ αυτό μερικές φορές κλείνω τα μάτια μου όταν νιώθω ότι τα κορίτσια μου ταλαντεύονται πολύ ψηλά για να μην τις σταματήσω. Το επικίνδυνο παιχνίδι τις διδάσκει να αντιμετωπίζουν το άγχος και να χτίζουν το θάρρος τους. Το δομημένο δωρεάν παιχνίδι ενισχύει επίσης την εσωτερική κίνηση – μια αίσθηση εμπιστοσύνης στον εαυτό τους.

Η υπερβολική προστασία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αφήσει τα παιδιά ανίκανα να αντεπεξέλθουν στο στρες και να γίνουν πιο επιρρεπή σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Φυσικά, δεν θέλω τα παιδιά μου να τραυματιστούν ή να μπουν σε επικίνδυνες καταστάσεις, αλλά υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μιας επικίνδυνης πρόκλησης και ενός κινδύνου.

Η αναρρίχηση ενός δέντρου είναι επικίνδυνη, αλλά δεν είναι πραγματικά επικίνδυνη. Το πέρασμα ενός πολυσύχναστου δρόμου αποτελεί κίνδυνο και είναι σημαντικό οι κόρες μου να μάθουν πώς να το κάνουν με ασφάλεια. Γνωρίζω επίσης ότι δεν πρέπει ποτέ να πιέζω τα παιδιά μου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δεν είναι έτοιμες – εκτός αν θέλω να σκοτώσω αυτήν την πολύτιμη εσωτερική κίνηση μέσα τους.

 

Τονώστε τη σωματική και συναισθηματική τους δύναμη

Ενώ όλα τα παραπάνω έχουν σκοπό να αναπτύξουν χαρακτήρα και να χτίσουν συναισθηματική δύναμη, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη φυσική πλευρά. Θέλω τα παιδιά μου να τρώνε υγιεινά τρόφιμα, γι’ αυτό τα εμπλέκω στην προετοιμασία φαγητού και τους μιλώ για βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Θέλω να έχουν αρκετή άσκηση, γι’ αυτό προσπαθώ να τα βγάζω καθημερινά έξω, ακόμα και όταν κάνει κρύο.

Διδάσκω, όχι για να ελέγξω τη συμπεριφορά τους, αλλά για να τους δώσω ένα υγιές πλαίσιο και να τους βοηθήσω να μάθουν τον αυτοέλεγχο.

 

(αφορμή για το άρθρο ήταν δημοσίευση στο mother.ly)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top