Ποια μικρόβια ωφελούν την υγεία του παιδιού
Αφήστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το χώμα, με τη λάσπη, με τη φύση, προτρέπει ένας μπαμπάς-γιατρός κι εξηγεί
«Η βρομιά μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού»: Έτσι αρχίζει το βίντεο ενός γιατρού και πατέρα, του Dr. Jack Gilbert, συγγραφέα του βιβλίου «Dirt is Good» («Η βρομιά είναι ωφέλιμη»), «Πατέρα της Χρονιάς» το 2018, σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Fatherly.com.
«Ο κόσμος είναι γεμάτος βακτήρια, σωστά;», συνεχίζει ο ίδιος στο βίντεο και προσθέτει:
«Μικρόβια αιωρούνται στον αέρα ανάμεσά μας. Τα φύλλα που στοιβάζονται στο έδαφος είναι καλυμμένα από βακτήρια και μύκητες. Τα παιδιά μας εκτίθενται διαρκώς σε ένα πλούσιο σύμπαν μικροβίων. Τα βάζουν στο στόμα, στη μύτη τους. Αυτή η έκθεση βοηθάει το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αναπτύσσεται και να δοκιμάζεται, να εκπαιδεύεται έτσι ώστε να γίνεται πιο ισχυρό και να στηρίζει τη ζωή.
Την ώρα της γέννησής μας, εφοδιαζόμαστε τα βακτήρια που η μητέρα μας έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα στη ζωή της: διαφορετικά βακτήρια, που βοηθούν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Το ένα παιδί μου έχει διαγνωστεί με αυτισμό, έτσι ανέκαθεν προσπαθούσα να εξετάσω αν τα βακτήρια παίζουν κάποιο ρόλο σε αυτό.
Παιδιά που αναπτύσσουν άσθμα, παχυσαρκία, τροφικές αλλεργίες, αυτισμό… όλα αυτά μπορούν να διαμορφωθούν από το είδος της μικροβιακής εμπειρίας που βιώνουμε τους πρώτους μήνες της ζωής μας.
Στη δυτική κοινωνία μας, έχουμε πάρει διαζύγιο από τον έξω κόσμο. Γιατί τόσο πολλοί στην κοινωνία μας υποφέρουν από καταστάσεις που στην πραγματικότητα δεν ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένες σε άλλες κοινωνίες;
Έχουμε εξαιρετική πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, αλλά για κάποιο λόγο, έχουμε αναπτύξει ένα πλήθος άλλων παθήσεων. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Ο Dylan διαγνώστηκε με αυτισμό και άρχισε να έχει προβλήματα στο σχολείο, ενώ ο Hayden διαγνώστηκε με ήπια ΔΕΠΥ. Κανένα από τα δυο μου παιδιά δεν χρειάζονται πραγματική βοήθεια, θα επιβιώσουν άνετα μόνα τους, είναι απίστευτα δυνατά και έξυπνα παιδιά, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα παιδιά εκεί έξω που υποφέρουν από κάποιες από αυτές τις διαταραχές σε πολύ ακραίες μορφές.
Θέλησα λοιπόν να εξετάσω αν οποιαδήποτε από τις νέες αυτές επιστημονικές γνώσεις του πώς τα μικρόβια επηρεάζουν το σώμα και το μυαλό μας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά ώστε να μην υποφέρουν από τέτοιες καταστάσεις ή τουλάχιστον να περιορίσουμε κάποιες από τις αρνητικές συνέπειές τους.
Κρατώντας ένα παιδί σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, στην πραγματικότητα ίσως επηρεάσουμε αρνητικά την ανάπτυξή του με τρόπο που να το εμποδίζει να ζει μια υγιή ζωή.
Ευτυχώς, με τη γυναίκα μου ανέκαθεν αγαπούσαμε το περπάτημα, απολαμβάναμε να είμαστε έξω, και τώρα επιτέλους έχουμε αποτελέσματα που λένε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάς έξω, τόσο πιο ευτυχισμένος είσαι.
Είμαι μπαμπάς σημαίνει δημιουργώ μια ζωή και καθοδηγώ κάποιον μέσα σε αυτήν ώστε να είναι ο εαυτός του και αυτό που θέλει να γίνει».