Ποια κοινή φράση, ποια απλή λέξη, σε προστακτική, είναι το «χειρότερο πράγμα» που μπορεί να πει ένας γονιός στο παιδί, συμφωνά με τους ειδικούς - Childit
Now Reading
Ποια κοινή φράση, ποια απλή λέξη, σε προστακτική, είναι το «χειρότερο πράγμα» που μπορεί να πει ένας γονιός στο παιδί, συμφωνά με τους ειδικούς

Ποια κοινή φράση, ποια απλή λέξη, σε προστακτική, είναι το «χειρότερο πράγμα» που μπορεί να πει ένας γονιός στο παιδί, συμφωνά με τους ειδικούς

Καμιά ηρεμία δεν έρχεται ποτέ απλώς και μόνο με ένα ρήμα σε προστακτική…

Καμιά ηρεμία δεν έρχεται ποτέ απλώς και μόνο με ένα ρήμα σε προστακτική…

Κάθε μικρό παιδί αγχώνεται μερικές φορές. Αλλά όταν το παιδί σας πανικοβάλλεται, υπάρχει μια κοινή φράση δύο λέξεων που δεν πρέπει ποτέ να προφέρετε: Ηρέμησε.

Αυτό λέει η Rachel Romer, διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της εταιρείας παροχής εκπαιδευτικής βοήθειας Guild, που επίσης είναι μητέρα δύο παιδιών. Ειδικά για τα παιδιά, λέει, η ηρεμία διδάσκεται καλύτερα μέσω της επίδειξης.

«Είμαι στη μέση της ανατροφής δύο μικρών παιδιών 4 ετών και σκέφτομαι όταν είναι ανήσυχα, το να λέω “ηρέμησε” είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να πεις σε έναν 4μισι ετών παιδί», δήλωσε πρόσφατα η Romer στο podcast του Guild «Opportunity Divide», σε ένα επεισόδιο στο οποίο συμμετείχαν η ερευνήτρια ηγεσίας Brené Brown και ο οργανωτικός ψυχολόγος Wharton Adam Grant.

Η Brown και ο Grant συμφώνησαν. Το να πεις «ηρέμησε» δεν επικυρώνει τα συναισθήματα του παιδιού ούτε το βοηθά να κατανοήσει τα συναισθήματά του και μπορεί ακόμη και ακούσια να θεωρηθεί απορριπτικό, τόνισαν.

Η διαχείριση ενός συναισθήματος όπως το άγχος είναι ένα πολύπλοκο έργο, πρόσθεσε ο Grant, υπενθυμίζοντας μια διατριβή που δημοσιεύτηκε το 2014 στο Journal of Experimental Psychology από μια ερευνήτρια ονόματι Alison Wood Brooks.

«Αυτό που ανακάλυψε ήταν, όταν ρωτάς τους ανθρώπους, “Τι κάνεις όταν είσαι ανήσυχος και τι λες να κάνουν οι άλλοι;”, [περισσότερο από το 80%] των ανθρώπων είπαν «ηρέμησε», αλλά αυτό δε συνέβαινε, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι το άγχος είναι ένα έντονο, πολύ ενεργοποιημένο συναίσθημα και δεν φεύγει έτσι απλά με μια παρότρυνση ή προστακτική», επισήμανε ο Grant.

Η τριάδα συνέστησε δύο ασκήσεις για να βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειριστούν καλύτερα τα αυξημένα συναισθήματά τους.

Κάντε ελεγχόμενη αναπνοή μαζί

Πρώτα, εξασκηθείτε στην αναπνοή μαζί.

«Μερικές φορές, χωρίς καν να πείτε [στα παιδιά σας] ότι το κάνετε, αν αρχίσετε να συγχρονίζετε την αναπνοή σας με αυτά… δημιουργείτε αυτόν τον χώρο» για να δουλέψουν τα συναισθήματά τους υποσυνείδητα, είπε η Romer.

Αυτή η στρατηγική μπορεί να λειτουργήσει και για ενήλικες. Η Brown είπε ότι έμαθε τεχνικές αναπνοής, όπως «αναπνοή με κουτί» και «τακτική αναπνοή» παρακολουθώντας μαθήματα γιόγκα.

«Το άγχος είναι ένα πολύ μεταδοτικό συναίσθημα», είπε η Brown. «Η ηρεμία είναι επίσης μεταδοτική».

Αυτές οι μέθοδοι «προετοιμάζουν τη φυσιολογία σας» και σας επιτρέπουν να χαλαρώσετε τη στιγμή, εξήγησε ο εκπαιδευμένος στο Χάρβαρντ ψυχολόγος Daniel Goleman στο CNBC Make It. «Αυτό στην πραγματικότητα μετατοπίζει τη φυσιολογία σας από τη διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, που είναι η κατάσταση του στρες και του άγχους, στο παρασυμπαθητικό, που είναι ο τρόπος χαλάρωσης και ανάκαμψης», ανέφερε ο Goleman.

See Also

Επαναπροσδιορίστε το άγχος ως ενθουσιασμό

«Αυτό που βρήκε [ο Wood Brooks] ήταν ότι, αντί να προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε, ήταν ευκολότερο να επαναξιολογήσουμε το άγχος ως ενθουσιασμό και να πούμε: “Κοιτάξτε, το άγχος συνεπάγεται αβεβαιότητα. Ναι, είναι πιθανό να συμβεί κάτι κακό, αλλά είναι επίσης πιθανό να συμβεί κάτι καλό”», εξήγησε ο Grant.

Σε αυτή τη μελέτη, οι άνθρωποι έκαναν μια ποικιλία εργασιών που προκαλούν άγχος, όπως η δημόσια ομιλία. Τα υποκείμενα στα οποία είπαν να «ενθουσιαστούν» είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και συγκεντρώθηκαν περισσότερο από αυτά που τους έλεγαν απλώς να «ηρεμήσουν».

Οι γονείς μπορούν να κάνουν μια παρόμοια άσκηση με τα παιδιά τους. Ενώ μιλάτε στο παιδί σας, αλλάξτε φράσεις όπως: «Ξέρω ότι είσαι ανήσυχος, αλλά…» ή «Ας προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε», σε «Ξέρω ότι είσαι ενθουσιασμένος και…»

Η λεπτή προσαρμογή μπορεί να κάνει τα παιδιά χαρούμενα και να τα βοηθήσει να βρίσκονται στον «καλύτερο δυνατό συναισθηματικό χώρο», πρόσθεσε ο Grant.

 

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top