Now Reading
Περνά περνά η μέλισσα… με το ωφέλιμο μέλι της

Περνά περνά η μέλισσα… με το ωφέλιμο μέλι της

Παγκόσμια Ημέρα Μελιού: Γιορτάζουμε τις μέλισσες, τις προστατεύουμε και τιμάμε τα πολύτιμα δώρα του

Η Παγκόσμια Ημέρα μελισσών αντιστοιχεί με έναν σημαντικό παράγοντα στην πρωτοπορία της μελισσοκομίας. Ο Anton Janša, ο οποίος τον 18ο αιώνα πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας στη γενέτειρά του στη Σλοβενία, ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που βοήθησαν να αναδείξουν τη σημασία των μελισσών στο παγκόσμιο περιβάλλον. Έκτοτε, η μελισσοκομία έχει καταστεί ζωτική ανάγκη για τα οικοσυστήματα και τα οικονομικά συστήματα του κόσμου. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τη σημασία των μελισσών ή δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν να σώσουν τις μέλισσες, γεγονός που οδήγησε στην ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των μελισσών. Οι μέλισσες βρίσκονται σε συνεχή απειλή από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή διεισδυτικών εντόμων, φυτοφαρμάκων, αλλαγών στη χρήση γης και πρακτικών μονοκαλλιέργειας, που καταστρέφουν συνεχώς τις αποικίες των μελισσών με την πάροδο του χρόνου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας βοηθάει να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους για τη σημασία των μελισσών και τι κάνουν για το περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο βοηθούν στην ανάπτυξη του 90% των φυτών αγριολούλουδου στον κόσμο, το 35% των παγκόσμιων καλλιεργειών εξαρτάται από την ανάπτυξη των μελισσών και πώς βοηθούν στην κατασκευή οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο. Με αυτά τα στατιστικά στοιχεία, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δημιουργήσει διάφορα προγράμματα σε όλο τον κόσμο για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για την προστασία των μελισσών και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε αυτό το σκοπό.

Αυτή η ημέρα είναι επίσης ανοιχτή σε άλλους επικονιαστές, καθώς και μέλισσες, όπως νυχτερίδες, κολίβρια και πεταλούδες. Μαζί αυτά τα απαραίτητα ζώα βοηθούν στη διατήρηση των οικοσυστημάτων υγιή και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Οι μέλισσες και άλλα πλάσματα μας βοηθούν επίσης να καταπολεμήσουμε τα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η παγκόσμια πείνα και να προσαρμοστούμε στην αλλαγή του κλίματος. Αυτά τα φανταστικά ασαφή πλάσματα βοηθούν στη διατήρηση των φυτών και του πλανήτη μας ζωντανών.

Αν κοιτάξετε τις μέλισσες ως πλάσματα, είναι ένα συναρπαστικό έντομο ακόμα και χωρίς όλες τις υπηρεσίες που μας παρέχουν. Για παράδειγμα, η φράση τα γόνατα των μελισσών δεν έχει καμία απολύτως νόημα, διότι οι μέλισσες στην πραγματικότητα δεν έχουν γόνατα. Οι μέλισσες επικοινωνούν επίσης με χορό – μπορείτε να φανταστείτε αν οι άνθρωποι δεν μιλούσαν και επικοινωνούσαν μόνο μέσω του χορού; Εάν θεωρείτε επίσης το μέλι, έχει χρησιμοποιηθεί επίσης ως αντισηπτικό και θεραπεία για εγκαύματα και πληγές για αιώνες.

Οι μέλισσες υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια και η πρώτη μέλισσα που βρέθηκε ήταν 100 εκατομμύρια χρόνια! Οι μέλισσες μπορεί επίσης να ήταν το πρώτο είδος που αποφάσισε να πάει χορτοφάγος. Αρχικά, οι ασαφείς φίλοι μας τρώνε άλλα έντομα, αλλά εξελίχθηκαν για να τρώνε νέκταρ και γύρη. Οι μέλισσες μας υποστήριξαν εδώ και πολύ καιρό, οι άνθρωποι με το μέλι να είναι μια μνημειακή ανακάλυψη για τους προγόνους μας (πρέπει να ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν!).

Από το γλυκαντικό φαγητό μέχρι το ντύσιμο των πληγών, αγαπήσαμε τόσο πολύ το μέλι, ώστε τα παιδιά μας να έχουν το όνομά τους από μέλισσες. Από την αρχαιότητα, το μέλι χρησιμοποιείται τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο.

Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ενώσεις και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Το μέλι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία όταν χρησιμοποιείται αντί για ραφιναρισμένη ζάχαρη, η οποία είναι 100% άδειες θερμίδες.

Εδώ είναι τα κορυφαία οφέλη για την υγεία του μελιού:

Το μέλι είναι ένα γλυκό, παχύ υγρό φτιαγμένο από μέλισσες.

Οι μέλισσες συλλέγουν ζάχαρη – κυρίως το πλούσιο σε ζάχαρη νέκταρ λουλουδιών – από το περιβάλλον τους.

Το τελικό προϊόν είναι το μέλι, ένα υγρό που χρησιμεύει ως αποθηκευμένη τροφή για τις μέλισσες. Η μυρωδιά, το χρώμα και η γεύση εξαρτώνται από τους τύπους των λουλουδιών που χρησιμοποιούν οι μέλισσες.

Διατροφικά στοιχεία:

1 κουταλιά της σούπας μέλι (21 γραμμάρια) περιέχει 64 θερμίδες και 17 γραμμάρια ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένων φρουκτόζης, γλυκόζης, μαλτόζης και σακχαρόζης.

Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες, λίπη ή πρωτεΐνες.

Περιέχει επίσης ίχνη αρκετών βιταμινών και μετάλλων, αλλά θα πρέπει να τρώτε πολλά κιλά για να ικανοποιήσετε τις καθημερινές σας ανάγκες.

Εκεί που το μέλι υπερέχει είναι η περιεκτικότητά του σε βιοδραστικές φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά. Οι σκοτεινότεροι τύποι τείνουν να είναι ακόμη υψηλότεροι σε αυτές τις ενώσεις από τον πιο φωτεινό τύπο.

Το μέλι υψηλής ποιότητας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το μέλι υψηλής ποιότητας περιέχει πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά. Αυτά περιλαμβάνουν οργανικά οξέα και φαινολικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός αυτών των ενώσεων δίνει στο μέλι την αντιοξειδωτική του δύναμη.

Είναι ενδιαφέρον ότι δύο μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι του φαγόπυρου αυξάνει την αντιοξειδωτική αξία του αίματος.

Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Μπορούν επίσης να προωθήσουν την υγεία των ματιών.

Το μέλι βοηθά επίσης στη βελτίωση της χοληστερόλης

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Αυτός ο τύπος χοληστερόλης παίζει σημαντικό ρόλο στην αθηροσκλήρωση, η συσσώρευση λιπών στις αρτηρίες σας που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Μειώνει την ολική και την «κακή» χοληστερόλη LDL ενώ αυξάνει σημαντικά την «καλή» χοληστερόλη HDL.

Δείτε Επίσης

Το μέλι μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια αίματος είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Συνδέονται επίσης με την αντίσταση στην ινσουλίνη, έναν σημαντικό παράγοντα διαβήτη τύπου 2.

Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων τείνουν να αυξάνονται σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την τακτική κατανάλωση μελιού με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ειδικά όταν χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση της ζάχαρης.

Το μέλι προάγει την επούλωση εγκαυμάτων και πληγών

Η τοπική θεραπεία μελιού έχει χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων ήδη από την αρχαία Αίγυπτο και είναι ακόμη συχνή μέχρι σήμερα.

Μια ανασκόπηση 26 μελετών σχετικά με το μέλι και τη φροντίδα των πληγών βρήκε το μέλι πιο αποτελεσματικό στην επούλωση εγκαυμάτων μερικού πάχους και πληγών που έχουν μολυνθεί μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Το μέλι είναι επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία για τα διαβητικά έλκη των ποδιών, τα οποία είναι σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

Μία μελέτη ανέφερε ποσοστό επιτυχίας 43,3% με το μέλι ως θεραπεία πληγών. Σε μια άλλη μελέτη, το τοπικό μέλι επούλωσε ένα επιβλητικό 97% των διαβητικών ελκών των ασθενών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι θεραπευτικές δυνάμεις του μελιού προέρχονται από τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του, καθώς και από την ικανότητά του να τρέφει τον περιβάλλοντα ιστό.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία άλλων παθήσεων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των αλλοιώσεων της ψωρίασης και του έρπητα.

Το μέλι Manuka θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία πληγών εγκαυμάτων.

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top