Now Reading
Λιγότερος ύπνος στην παιδική ηλικία συνδέεται με μελλοντική χρήση ουσιών

Λιγότερος ύπνος στην παιδική ηλικία συνδέεται με μελλοντική χρήση ουσιών

Οι έφηβοι που κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες συστηματικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καταναλώσει αλκοόλ ή να δοκιμάσουν μαριχουάνα μέχρι την ηλικία των 15 ετών

Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά τα πρότυπα ύπνου στην παιδική ηλικία μπορεί επίσης να συνδέονται με τη μελλοντική χρήση ουσιών. Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής μια ομάδα ερευνητών του Penn State, διαπίστωσε ότι οι έφηβοι ήταν πιο πιθανό να έχουν καταναλώσει αλκοόλ ή να δοκιμάσουν μαριχουάνα μέχρι την ηλικία των 15 ετών, εάν πήγαιναν για ύπνο αργότερα και κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο Annals of Epidemiology.

«Η μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες κρίσιμες ηλικίες κατά τις οποίες ο ύπνος μπορεί να αποτελέσει στόχο παρέμβασης», δήλωσε η Anne-Marie Chang, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοσυμπεριφορικής υγείας στο Penn State και ανώτερη συγγραφέας της εργασίας. «Αν βελτιώσουμε τον ύπνο στον πληθυσμό σχολικής ηλικίας, όχι μόνο θα μπορούσε να δείξει βελτίωση στην υγεία του ύπνου, αλλά και σε άλλες πτυχές όπως η απόφαση να εμπλακούμε σε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως η χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών».

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τον παιδικό ύπνο σε διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια στο ίδιο δείγμα παιδιών για να δει εάν υπάρχει αντίκτυπος στη μελλοντική χρήση ουσιών, κάτι που λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει. Επικεντρώθηκαν σε δύο διαφορετικές πτυχές της υγείας του ύπνου – συνολική διάρκεια ύπνου και ώρα ύπνου ή μόνο ώρα ύπνου. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι εάν τα παιδιά, ειδικά τα παιδιά σχολικής ηλικίας, πάνε για ύπνο αργότερα, θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά τους να κοιμούνται καλά.

«Ο ύπνος είναι πολύπλευρος. Είναι σημαντικός για τα παιδιά γιατί βοηθάει στην ανάπτυξη. Ο εγκέφαλος είναι πιο πλαστικός στις μικρότερες ηλικίες και θέλετε υγιή ύπνο για να υποστηρίξετε τη νευρική ανάπτυξη», δήλωσε ο David Reichenberger, συν-επικεφαλής συγγραφέας που απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στη βιοσυμπεριφορική υγεία στο Penn State κατά τη διάρκεια της έρευνας. «Η κακή υγεία του ύπνου θα μπορούσε να έχει μεταγενέστερες επιπτώσεις στη σωματική τους υγεία καθώς και στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν με τη σειρά τους να σχετίζονται με την απόφασή τους να κάνουν χρήση ουσιών».

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 1.514 παιδιά στο Future of Families and Child Wellbeing Study, μια ποικιλόμορφη κοόρτη κατά μήκος γέννησης παιδιών από 20 πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι γονείς ανέφεραν την κανονική ώρα ύπνου του παιδιού τους την εβδομάδα στις ηλικίες τριών, πέντε και εννέα. Ανέφεραν επίσης τη διάρκεια ύπνου του παιδιού τους σε ηλικία πέντε και εννέα.

Όταν η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της παιδικής ώρας ύπνου και της διάρκειας ύπνου με τη μελλοντική χρήση αλκοόλ και μαριχουάνας ως έφηβοι, βρήκε μια διαχρονική συσχέτιση. Οι έφηβοι είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν αλκοόλ μέχρι την ηλικία των 15 ετών, εάν είχαν ύπνο πιο αργά στην ηλικία των εννέα, σε σύγκριση με άλλα παιδιά που κοιμόντουσαν νωρίτερα στην ηλικία των εννέα. Ωστόσο, η ώρα ύπνου στην ηλικία των πέντε δεν συσχετίστηκε με τη μελλοντική χρήση αλκοόλ, ούτε η διάρκεια του ύπνου στις ηλικίες πέντε ή εννέα. Όσον αφορά τη χρήση μαριχουάνας, ο ύπνος αργότερα στην ηλικία των πέντε σχετίστηκε με 26% αυξημένες πιθανότητες δοκιμής μαριχουάνας μέχρι την ηλικία των 15 ετών, ενώ ο ύπνος μία ώρα λιγότερο στην ηλικία των εννέα σχετίστηκε με 19% αυξημένες πιθανότητες δοκιμής μαριχουάνας μέχρι την ηλικία των 15 ετών.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε επίσης δεδομένα από εφήβους ηλικίας 15 ετών, οι οποίοι ανέφεραν μόνοι τους την ώρα του ύπνου, τη διάρκεια ύπνου και τη χρήση αλκοόλ και μαριχουάνας. Διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που είχαν καθυστερήσει τον ύπνο είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να πιουν αλκοόλ και 34% περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν μαριχουάνα. Ο ύπνος μία ώρα λιγότερο συσχετίστηκε με 28% αυξημένες πιθανότητες να δοκιμάσετε ποτέ αλκοόλ, αλλά δεν συσχετίστηκε με τη χρήση μαριχουάνας.

«Ο ύπνος σε ηλικίες πιο κοντά στην εφηβεία είναι ο πιο κρίσιμος όσον αφορά τον μελλοντικό κίνδυνο χρήσης ουσιών. Είναι εκείνο το στάδιο ανάπτυξης όπου τα παιδιά αλλάζουν γρήγορα και ο εγκέφαλός τους ωριμάζει», είπε ο Reichenberger, σημειώνοντας ότι προηγούμενη έρευνα από άλλες ομάδες υποδηλώνει ότι ο μικρότερος ύπνος Η διάρκεια και αργότερα οι ώρες ύπνου μπορεί να αυξήσουν την παρορμητικότητα και να βλάψουν τη λήψη αποφάσεων, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις επιλογές χρήσης ουσιών.

Δείτε Επίσης

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο του ύπνου σε πολλές πτυχές της μακροπρόθεσμης υγείας και ευεξίας, είπαν οι ερευνητές. Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για ύπνο και η θέσπιση μιας κατάλληλης ώρας ύπνου είναι βασικά στοιχεία για την καλλιέργεια καλού ύπνου.

«Η διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ ύπνου και χρήσης ουσιών είναι ένας κρίσιμος τομέας έρευνας, επειδή συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με μια επιδημία εθισμού στα οπιοειδή και χρήσης ουσιών», δήλωσε ο Chang. «Είναι σημαντικός τομέας να συνεχίσουμε να ερευνούμε και να διαδίδουμε τα ερευνητικά μας ευρήματα στον ευρύτερο πληθυσμό, τις οικογένειες και τους επαγγελματίες υγείας».

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top