Now Reading
Ξεχνάνε άραγε τα παιδιά το καλοκαίρι όσα έχουν μάθει;

Ξεχνάνε άραγε τα παιδιά το καλοκαίρι όσα έχουν μάθει;

Η μαθησιακή «απώλεια» είναι πραγματικό φαινόμενο που μπορείτε εύκολα να ελέγξετε

Για τους γονείς και τα παιδιά, αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από κάθε καλοκαίρι που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Ενώ πολλές από τις συνήθεις καλοκαιρινές δραστηριότητες βρίσκονται ακόμα στο μενού, από το μπάνιο στη θάλασσα μέχρι τον ύπνο, πολλές δεν είναι, συμπεριλαμβανομένων των κατασκηνώσεων και των θερινών προγραμμάτων στα οποία βασίζονται οι γονείς τα τελευταία χρόνια για να διατηρήσουν τα παιδιά απασχολημένα, όσο εκείνοι εργάζονται.

Προσθέστε αρκετούς μήνες χαμένης ακαδημαϊκής προόδου εξαιτίας των σχολικών διακοπών που σχετίζονται με την πανδημία και ίσως αναρωτιέστε εάν η καλοκαιρινό «διαρροή εγκεφάλου» του παιδιού σας θα αποτελέσει σοβαρή ανησυχία για όταν ξεκινήσει ξανά το σχολείο.

Όπως αποδεικνύεται, υπάρχει μια απλή λύση προκειμένου ο παιδικός εγκέφαλος να συνεχίζει να δουλεύει και το καλοκαίρι, που είναι άμεσα διαθέσιμη και δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα. Το διάβασμα.

Η ανάγνωση είναι μια από τις καλύτερες δραστηριότητες δημιουργίας νοητικού δυναμικού που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας δεν θα χάσουν ζωτικές ακαδημαϊκές δεξιότητες ως αποτέλεσμα του κλεισίματος του σχολείου και της «καλοκαιρινής αδράνειας». Η έρευνα λέει ότι η ανάγνωση μπορεί να μειώσει τη μαθησιακή απώλεια που βιώνουν τα παιδιά όταν είναι εκτός σχολείου για μεγάλο χρονικό διάστημα – όπως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού … ή μια πανδημία.

Ναι, η καλοκαιρινή νοητική αδράνεια που έχει αποτέλεσμα μαθησιακή απώλεια είναι πραγματικό φαινόμενο.

Έρευνα που ξεπερνά τα 100 χρόνια δείχνει ότι τα παιδιά βαθμολογούν συνήθως χαμηλότερα σε τυποποιημένες δοκιμές στο τέλος των καλοκαιρινών διακοπών από ό, τι κάνουν στις ίδιες δοκιμές στις αρχές του καλοκαιριού. Και βάσει των τυποποιημένων βαθμολογιών δοκιμών, μια μετα-ανάλυση 13 μελετών διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, τα παιδιά χάνουν περίπου ένα μήνα μαθησιακές δεξιότητες και γνώσεις κάθε καλοκαίρι, ανεξάρτητα από τη φυλή, το IQ ή το φύλο τους.

Αλλά η εκμάθηση δεν αφορά μόνο το τι μπορεί να μετρηθεί στο σχολείο.

Oι κατ ‘οίκον δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση, είναι πιο ενδεικτικές της ακαδημαϊκής μάθησης από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα λέει ότι η ανάγνωση ανεξάρτητα – και η συζήτηση για τα βιβλία και τις ιστορίες που διαβάζει το παιδί – φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη των παιδιών από τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις ή τις διακοπές. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι καθημερινές αναγνωστικές συνέχειες ή κοινές αναγνώσεις που είναι εξελιγμένες και διευρύνουν το παιδικά. Η ενθάρρυνση των μεγαλύτερων παιδιών να διαβάζουν σε νεότερα είναι κάτι στο οποίο αξίζει να επενδύσετε.

Η ανάγνωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε τη δύναμη του εγκεφάλου του παιδιού όταν δεν είναι στο σχολείο.

Για την ακρίβεια, τα παιδιά που διαβάζουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κερδίζουν κατά μέσο όρο ένα μήνα ικανότητας ανάγνωσης σε σχέση με τα παιδιά που δεν διαβάζουν. Αυτά τα παιδιά που δεν διαβάζουν χάνουν κατά μέσο όρο δύο έως τρεις μήνες μαθησιακής ικανότητας και με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι χαμένοι μήνες μπορούν να προσθέσουν έως και χρόνια. Από το γυμνάσιο, τα δύο τρίτα του χάσματος επίτευξης ανάγνωσης ειδικότερα μπορούν να αποδοθούν στην απώλεια μαθησιακής μάθησης κατά τη διάρκεια των ετών στο δημοτικό.

Δείτε Επίσης

Μην προβληματίζεστε λοιπόν αν το παιδί σας δεν συμμετέχει στα συνηθισμένα καλοκαιρινά του προγράμματα. Αυτές οι ήσυχες μέρες με την οικογένεια μπορούν να εμπλουτίσουν το χρόνο του παιδιού εκτός σχολείου και να προσφέρουν πολύτιμες στιγμές μάθησης. Διαβάστε, μιλήστε για ιστορίες μαζί, παίξτε παιχνίδια και θυμηθείτε ότι τα παιδιά δεν χρειάζεται να είναι στο σχολείο (ή στην κατασκήνωση) για να μάθουν. Οι δεξιότητες που μαζεύουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους δεν είναι τόσο εύκολο να μετρηθούν, αλλά είναι πραγματικές.

Η μαθησιακή διαρροή μπορεί να είναι ανησυχητική, αλλά μην υποτιμάτε την αξία του τι μπορείτε να κάνετε έξω από την τάξη για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση μιας θερινής ακαδημαϊκής αδράνειας. Η σύνδεση με τα παιδιά σας μέσω της ανάγνωσης και της χαλάρωσης και της απόλαυσης αυτού του καλοκαιριού θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το μυαλό τους δραστήριο και τις σχέσεις σας στενές.

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top