Μπορούν τα αντισυλληπτικά χάπια να προκαλέσουν υπογονιμότητα;
Ενώ τα αντισυλληπτικά χάπια δεν επηρεάζουν τη γονιμότητά σας, παίζουν σημαντικό ρόλο στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε.
Εάν δεν προσπαθείτε ενεργά να συλλάβετε, μπορεί να αποφασίσετε να πάρετε ορμονική αντισύλληψη – συχνά με τη μορφή αντισυλληπτικών χαπιών. Ορισμένες γυναίκες φοβούνται ότι η λήψη των χαπιών θα παρεμποδίσει τις μελλοντικές προσπάθειες να μείνουν έγκυοι, αλλά ευτυχώς, οι ειδικοί λένε ότι αυτό δεν συμβαίνει. Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα.
Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πώς η αντισύλληψη μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που χρειάζεται για να μείνετε έγκυος αφού σταματήσετε να παίρνετε τα χάπια.
Τα αντισυλληπτικά δεν προκαλούν υπογονιμότητα
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ορίζουν τη στειρότητα ως την αδυναμία να μείνετε έγκυος μετά από ένα χρόνο (ή περισσότερο) από την τακτική σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία. Εάν είστε άνω των 35 ετών, ο ορισμός αλλάζει σε έξι μήνες ανεπιτυχών προσπαθειών εγκυμοσύνης. Ένας αριθμός παθήσεων μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα στις γυναίκες, όπως ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Ο έλεγχος των γεννήσεων δεν αναφέρεται ως αιτία. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο κύκλος σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό σχεδόν αμέσως μετά τη διακοπή του χαπιού.
Τα αντισυλληπτικά χάπια ρυθμίζουν τις περιόδους επειδή καταστέλλουν τον φυσικό κύκλο (αντί να τον αλλάζουν μόνιμα). Η έκθεση σε οιστρογόνα και προγεστερόνη τις πρώτες τρεις εβδομάδες, ακολουθούμενη από την απόσυρση των ορμονών την τέταρτη εβδομάδα, είναι αυτό που προκαλεί τακτικές μηνιαίες περιόδους όταν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια.
Οποιαδήποτε παρατυπία στους εμμηνορροϊκούς κύκλους μετά τη χρήση [του χαπιού] είναι πιθανή από προϋπάρχουσες καταστάσεις που καλύφθηκαν κατά τη χρήση του χαπιού από τον ασθενή.
Επιπλέον, η επιστημονική έρευνα δεν έχει βρει σχέση μεταξύ των από του στόματος αντισυλληπτικών και της υπογονιμότητας. Για παράδειγμα μια μελέτη του 2013 σε 3.727 Δανέζες ηλικίας μεταξύ 18 και 40 ετών. Παρόλο που η χρήση από του στόματος αντισυλληπτικού συσχετίστηκε με παροδική καθυστέρηση στην επιστροφή της γονιμότητας, δεν βρήκανε στοιχεία ότι η μακροχρόνια χρήση τους επηρεάζει καταστροφικά τη γονιμότητα ή την ικανότητα να μείνετε έγκυος.
Πώς η διακοπή των αντισσυληπτικών επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο
Αφού σταματήσετε να παίρνετε αντισυλληπτικά, οι ορμόνες θα φύγουν από το σύστημά σας, αναγκάζοντας το σώμα σας να επιστρέψει σε έναν φυσικό εμμηνορροϊκό κύκλο. Και αυτό συμβαίνει σχετικά γρήγορα: Οι ορμόνες (που συνδέονται με τα από του στόματος αντισυλληπτικά) παραμένουν στο σώμα σας μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, γι’ αυτό πρέπει να παίρνετε το χάπι τακτικά για να αποφύγετε μια αποτυχία της αντισύλληψης.
Με άλλα λόγια, θα πρέπει να περιμένετε ότι ο κύκλος σας θα επιστρέψει στο φυσιολογικό σύντομα μετά τη διακοπή τους. Για ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, συνήθως όχι περισσότερο από μερικές εβδομάδες, για να αρχίσει να λειτουργεί ξανά ο (έμμηνος κύκλος) μετά τη διακοπή του αντισυλληπτικού χαπιού. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, ωστόσο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ορισμένες γυναίκες θα έχουν ωορρηξία και θα ξαναρχίσουν την κανονική περίοδο σχεδόν αμέσως μετά τη διακοπή του αντισυλληπτικού χαπιού.
Έγκυος μετά τα αντισυλληπτικά χάπια
Το να μείνετε έγκυος μετά τη διακοπή του χαπιού είναι δυνατό μόλις επιστρέψει ο κύκλος σας. Μερικές γυναίκες συλλαμβάνουν αμέσως, γι’ αυτό και οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να περιμένετε μέχρι να είστε πραγματικά έτοιμες πριν σταματήσετε τη χρήση αντισυλληπτικών. Σε άλλες περιπτώσεις, τα πράγματα μπορεί να διαρκέσουν λίγο περισσότερο – και αυτό είναι συχνά φυσιολογικό
Θυμηθείτε, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να επιτύχει μια εγκυμοσύνη υπό κανονικές συνθήκες. Σε ένα υγιές ζευγάρι χωρίς γνωστά προβλήματα γονιμότητας, περίπου το 40 με 50 τοις εκατό θα είναι εγκυμοσύνη μετά από τρεις μήνες σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας ή τον ειδικό γονιμότητας για τυχόν ανησυχίες σχετικά με τη γονιμότητά σας.