Now Reading
Μπαμπάς από απόσταση

Μπαμπάς από απόσταση

Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την απόσταση και το μακριά να μην είναι απειλή για τη γονική σχέση σας

Δεν χρειάζεται να μπει ένα διαζύγιο στη μέση για να είναι κάποιος μπαμπάς από απόσταση. Στην εποχή μας το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό όταν επαγγελματικοί ή οικονομικοί λόγοι αναγκάζουν μια οικογένεια να έχει δύο σπίτια και ο μπαμπάς να μένει αλλού –από άλλη πόλη έως άλλη χώρα– από την οικογενειακή του εστία και τα παιδιά του. Στις μέρες μας ωστόσο είναι και αρκετά πιο εύκολο –αν και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική επαφή– να παραμείνει η επικοινωνία ζωντανή, τακτική και να δυναμώσει το δεσμό ανάμεσα στον μπαμπά και τα παιδιά του.

Όσο κι αν θέλουμε τελευταία να τα βάζουμε με την τεχνολογία, τις χρήσεις της από τα παιδιά και την εξάρτησή τους από τις οθόνες, στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε τη θετική τους επίδραση. Όσο κι αν μια οθόνη ή ένα τηλέφωνο δεν μπορεί να υποκαταστήσει κανέναν άνθρωπο, πόσο μάλλον έναν γονιό, ωστόσο είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος και πολύτιμος βοηθός που επιτρέπει στον μπαμπά να βρίσκεται στο δωμάτιο των παιδιών του αρκετά συχνά, χωρίς να απαιτείται να βγάλει αεροπορικό εισιτήριο ή να ταξιδέψει ώρες με το αυτοκίνητο.

Αν μάλιστα τα παιδιά είναι στην ηλικία που διαβάζουν η γραπτή επαφή με μηνύματα μπορεί να γίνει ακόμα πιο συχνή.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Ανάλογα με το δικό σας πρόγραμμα αλλά και τις καθημερινές υποχρεώσεις των παιδιών, τη διαφορά ώρας ενδεχομένως, κι άλλους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη… φτιάξτε και καθιερώστε τη δική σας ιεροτελεστία επικοινωνίας και προσπαθήστε –και οι δύο πλευρές– να είστε συνεπείς.

Stay connected

Μην αφήνετε μεγάλα διαστήματα να μπαίνουν ανάμεσά σας. Πρέπει να βρίσκετε το χρόνο ακόμα κι αν είναι να μιλήσετε λίγο. Αν οι κοινές ελεύθερες ώρες δεν ευνοούν το να μπορείτε να μιλάτε ζωντανά, γυρίστε βιντεάκια με τα νέα σας και μπείτε στη διαδικασία να λέτε τουλάχιστον έτσι τα νέα σας.

Βάλτε το βίντεο στη ζωή σας

Εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δείξτε στα παιδιά σας εικόνες της ζωής σας. Γυρίστε βίντεο από την περιοχή που μένετε. Δείξτε τους το σπίτι σας, τη δουλειά σας, τα μέρη που σας αρέσει να πηγαίνετε. Βάλτε συναδέλφους ή εκεί φίλους σας να πουν κάτι –«ένα μήνυμα»– για τα παιδιά σας. Βάλτε και τα παιδιά σας στη διαδικασία να γυρίζουν βίντεο με την καθημερινότητά τους.

Φτιάξτε έναν κώδικα επικοινωνίας ή βρείτε μια υπογραφή

Βρείτε δικές σας λέξεις, φράσεις, ήχους, που να σημαίνουν κάτι μόνο για εσάς και τα παιδιά σας… μπορεί να είναι προφορικός, γραπτός κώδικάς επικοινωνίας ή να συνδυάζει και τα δύο. Βρείτε ένα «ψευδώνυμο» και να αποκαλείτε ο ένας τον άλλον έτσι στις μεταξύ σας συνομιλίες, προσδίδοντας στην επικοινωνία σας κάτι το εντελώς δικό σας και αποκλειστικό.

Δείτε Επίσης

Δείξτε τους ότι μετράνε

Μην ξεχνάτε γενέθλια, γιορτές ή ημερομηνίες που είναι σημαντικές για τα παιδιά σας. Να ρωτάτε πάντα για τους φίλους τους χρησιμοποιώντας το όνομά τους. Να τους λέτε συχνά ότι τα αγαπάτε και να τους το δείχνετε και στην πράξη όσο πιο πολύ γίνεται. Μην εξαγοράζετε με δώρα την απουσία σας.

Διαβάστε τους ένα βιβλίο

Επειδή πολλές φορές μπορεί να υπάρξει αμηχανία ή σιωπή ή μια κακή μέρα είτε δική σας είτε δική τους, μπορεί να δημιουργήσει ένταση ή πρόβλημα στην επικοινωνία – να έχετε κοντά σας ένα παιδικό βιβλίο το οποίο μπορείτε να τους το διαβάζετε από λίγο κάθε φορά και έτσι να ανυπομονούν και για έναν λόγο ακόμα όταν θα έχετε να μιλήσετε.

Μην αφήσετε την απόσταση να μπει ανάμεσά σας, λίγα λεπτά τη μέρα όχι ως υπενθύμιση, αλλά ως συνδετικοί κρίκοι, και μερικές μεγαλύτερης διάρκειας συνομιλίες μέσα στην εβδομάδα, θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε κοντά με τα παιδιά σας όσα χιλιόμετρα κι αν σας χωρίζουν…

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top