Now Reading
Μια μαμά που ζει στην Ιαπωνία, εκεί όπου ζουν τα πιο υγιή παιδιά στον κόσμο – μας επισημαίνει 4 πράγματα που οι Ιάπωνες γονείς κάνουν διαφορετικά

Μια μαμά που ζει στην Ιαπωνία, εκεί όπου ζουν τα πιο υγιή παιδιά στον κόσμο – μας επισημαίνει 4 πράγματα που οι Ιάπωνες γονείς κάνουν διαφορετικά

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ιαπωνική φιλοσοφία που ονομάζεται «shokuiku», που προέρχεται από δύο λέξεις που σημαίνουν «τρώω» και «μεγαλώνω»

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ιαπωνική φιλοσοφία που ονομάζεται «shokuiku», που προέρχεται από δύο λέξεις που σημαίνουν «τρώω» και «μεγαλώνω»

Το 1896, ο πρωτοπόρος γιατρός και φαρμακοποιός Sagen Ishizuka επινόησε μια ιαπωνική φιλοσοφία που ονομάζεται «shokuiku». Προέρχεται από δύο λέξεις που σημαίνουν «τρώω» και «μεγαλώνω».

Το Shokuiku ενθαρρύνει τους γονείς και τα σχολεία να διδάξουν στα παιδιά από πού προέρχεται το φαγητό τους και πώς επηρεάζει το μυαλό και το σώμα μας. Αυτή η ιδέα ήταν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας της Ιαπωνίας και είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο φιλοξενούμε μερικά από τα πιο υγιή παιδιά στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη UNICEF, μεταξύ 41 ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ, η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα όπου λιγότερα από ένα στα πέντε παιδιά είναι υπέρβαρα.

Ως μητέρα που μεγαλώνει μια μικρή κόρη στην Ιαπωνία, η Yuko Tamur μας εξηγεί τι κάνουν διαφορετικά οι Ιάπωνες γονείς για να μεγαλώσουν παιδιά που ξέρουν να κάνουν υγιεινές επιλογές στη διατροφή τους:

Εφαρμόζουν το shokuiku από νωρίς.

Οι Ιάπωνες γιατροί συχνά ενθαρρύνουν τις μέλλουσες μητέρες να τηρούν ένα ισορροπημένο στυλ γεύματος που ονομάζεται «ichijū-sansai». Επικεντρώνεται γύρω από ένα μπολ με ρύζι και σούπα miso, συνοδευόμενο από ένα πιάτο που εστιάζει στην πρωτεΐνη και δύο πλευρές λαχανικών (όπως φύκια ή μανιτάρια) για επαρκείς βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αρχίζουν να μαθαίνουν για υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Το 2005, η κυβέρνηση ψήφισε τον Βασικό Νόμο για την προώθηση του Shokuiku.

Ορισμένα νηπιαγωγεία έχουν τα παιδιά να μαζεύουν λαχανικά για να φάνε για μεσημεριανό γεύμα, ενώ στα δημοτικά σχολεία μαθαίνουν για τις φάρμες που παράγουν λαχανικά, ψάρια και άλλα τρόφιμα.

Ενθαρρύνουν τα σχολικά γεύματα.

Πάνω από το 95% των ιαπωνικών δημοτικών και γυμνασίων έχουν σύστημα σχολικού γεύματος. Τα γεύματα προγραμματίζονται από διατροφολόγους και οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία σερβιρίσματος του μεσημεριανού γεύματος.

Ενώ πολλά νηπιαγωγεία παρέχουν επίσης γεύματα, τα σπιτικά γεύματα που στέλνονται στο σχολείο μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση του shokuiku.

Η νηπιαγωγός της κόρης της ζητά από τους μαθητές της να μιλήσουν για το τι έχει φέρουν για φαγητό. Κάνει το μεσημεριανό γεύμα ευχάριστο και τα παιδιά αισθάνονται ενθαρρυντικά να δοκιμάσουν νέα φαγητά –ή ακόμα και να εκφράσουν την αντιπάθειά τους για ορισμένα τρόφιμα– όταν τα βρίσκουν στα lunch boxes των φίλων τους.

Η επιλογή μεσημεριανού σπιτικού γεύματος έναντι του έτοιμου φαγητού επιτρέπει επίσης στα παιδιά να λαμβάνουν σταθερές μερίδες εποχιακών λαχανικών και φρούτων, αποφεύγοντας παράλληλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρόσθετα τροφίμων. Τα γεύματα παρασκευάζονται συχνά από τοπικά, φρέσκα υλικά, όπως ψημένο μπακαλιάρο με γλυκό καλαμπόκι και bok choy, που σερβίρονται με σούπα μινεστρόνε και ένα κουτί γάλα.

Μαγειρεύουν τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που αποθηκεύουν.

Η Yuko Tamura ανακάλυψε ότι η προετοιμασία απλών σπιτικών τουρσιών και η κατάψυξη άλλων θρεπτικών λαχανικών και φρούτων σε παρτίδες απλοποιεί την καθημερινή της μαγειρική.

Όταν η κόρη της ξεκίνησε το νηπιαγωγείο, στην αρχή δυσκολεύτηκε με μερικούς από τους κανόνες στο σχολείο – όχι σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λιπαρά, όπως πατατάκια και μπισκότα ή καφεΐνη.

Αλλά μικρά κόλπα, όπως η διατήρηση ενός αποθεματικού γευμάτων σε μερίδες, διασφαλίζουν ότι μπορεί να ετοιμάσει γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για εκείνη, ακόμη και όταν τα φρέσκα προϊόντα είναι ελλιπή στο σπίτι.

Δείτε Επίσης

Προτιμούν να πίνουν νερό ή τσάι αντί για αναψυκτικά.

Η Yuko Tamura δεν περιορίζει την πρόσβαση της κόρης της σε χυμούς φρούτων και περιστασιακά αναψυκτικά. Όμως, σύμφωνα με τα λόγια της κόρης της, τα αναψυκτικά είναι «κακά», οπότε μπορεί να στάθηκε τυχερή σε αυτό το θέμα.

Νωρίς, της παρουσίασε το τσάι κριθαριού, το οποίο είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία χωρίς την καφεΐνη. Είναι μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ των Ιαπώνων όλων των ηλικιών και μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα ζαχαρούχα τσάγια και τα αρωματισμένα ποτά που αγοράζονται στο εμπόριο. Σας βοηθά επίσης να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Ένας άλλος τρόπος που εφαρμόζει το shokuiku η Yuko Tamura στο σπίτι της είναι φτιάχνοντας smoothies με φρέσκα φρούτα και γιαούρτι με την κόρη της. Μιλάνε για το πώς μεγαλώνει ο καρπός και από πού προέρχεται. Εμπειρίες όπως αυτή θα μεταφέρουν τις υγιεινές διατροφικές της συνήθειες σήμερα και στο μέλλον της.

Πηγή

 

Η Yuko Tamura είναι πολιτιστική μεταφράστρια, αρχισυντάκτρια της Japonica και συχνά δίγλωσση συνεργάτιδα των The Japan Times. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Διεθνών Επιχειρήσεων. Ακολουθήστε τη δουλειά της στο Medium και στο X στο @yutranslates.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top