Πώς να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά: Συνήθειες και συμβουλές που οδηγούν στην ευτυχία
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα ικανοποιημένο παιδί
Για πολλούς γονείς, η ανατροφή ευτυχισμένων παιδιών είναι το ιερό δισκοπότηρο της επιτυχίας των γονέων. Αλλά πολύ συχνά, πιστεύουμε ότι η ευτυχία αφορά εκείνες τις φευγαλέες στιγμές να αποκτήσεις αυτό που θέλεις. Η διαρκής ευτυχία είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο περίπλοκη – και πολύ πιο ανταποδοτική. Και ναι, μπορείτε να αυξήσετε δραματικά τις πιθανότητες του παιδιού σας να είναι ευτυχισμένο με τον τρόπο που το μεγαλώνετε.
Λοιπόν, τι κάνει ένα ευτυχισμένο παιδί που μεγαλώνει σε έναν ευτυχισμένο ενήλικα; Η τελευταία έρευνα για την ευτυχία μας δίνει μερικές εκπληκτικές απαντήσεις. Μόλις διασφαλιστούν η επιβίωση, η ασφάλεια και οι βασικές ανέσεις, οι εξωτερικές συνθήκες δεν επηρεάζουν πολύ το επίπεδο ευτυχίας μας. Τα γονίδιά μας σίγουρα συμβάλλουν στο πηλίκο της ευτυχίας μας, αλλά η επιρροή τους μπορεί να βελτιωθεί για να αυξηθεί το καθορισμένο σημείο της ευτυχίας μας. Ο μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας της ευτυχίας μας αποδεικνύεται ότι είναι οι δικές μας νοητικές, συναισθηματικές και σωματικές συνήθειες, οι οποίες δημιουργούν τη χημεία του σώματος που καθορίζει το επίπεδο ευτυχίας μας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από εμάς τείνουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι από άλλους. Μέρος αυτού είναι εγγενές. Είναι απλώς η τύχη της κλήρωσης από την οικογενειακή μας γονιδιακή δεξαμενή που μας δίνει μια πιο χαρούμενη διάθεση. Αλλά μεγάλο μέρος της διάθεσής μας σχετίζεται με τη συνήθεια.
Μπορεί να φαίνεται παράξενο η ευτυχία να αναφέρεται ως συνήθεια. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι μέχρι να είμαστε ενήλικες, να έχουμε εγκατασταθεί σε ένα «καθορισμένο σημείο της ευτυχίας», το οποίο δεν αλλάζει αν δεν εργαστούμε σε αυτό.
Η ευτυχία συνδέεται στενά με τρία είδη συνηθειών:
Πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε για τον κόσμο, και ως εκ τούτου αντιλαμβανόμαστε τις εμπειρίες μας.
Ορισμένες ενέργειες, όπως η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο διαλογισμός, η σύνδεση με άλλους ανθρώπους, η απόλαυση «ό,τι είναι καλό στη ζωή» και ακόμη και το τακτικό χαμόγελο και γέλιο.
Χαρακτηριστικά όπως αυτοέλεγχος, δημιουργικότητα, δικαιοσύνη, φροντίδα για τους άλλους, συνεισφορά, θάρρος, ηγεσία και ειλικρίνεια.
Στην πράξη, τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι στην πραγματικότητα συνήθειες, τάσεις να ενεργούμε με συγκεκριμένους τρόπους όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με συγκεκριμένους τύπους καταστάσεων. Και είναι λογικό ότι όσο περισσότερο επιδεικνύουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, τόσο καλύτερα λειτουργεί η ζωή μας, τόσο καλύτερα νιώθουμε για τον εαυτό μας και τόσο περισσότερο νόημα βρίσκουμε στη ζωή – άρα, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε.
Μερικές από τις συνήθειες που δημιουργούν ευτυχία είναι ορατές και σχετίζονται με τους τρόπους με τους οποίους, η γιαγιά μας έλεγε ότι πρέπει να ζούμε: να δουλεύουμε σκληρά, να εκτιμούμε τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους, να διατηρούμε το σώμα μας υγιές, να διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας με υπευθυνότητα και να συνεισφέρουμε στην κοινότητά μας.
Άλλες είναι πιο προσωπικές συνήθειες αυτοδιαχείρισης που μας μονώνουν από τη δυστυχία και δημιουργούν χαρά στη ζωή μας, όπως η διαχείριση της διάθεσής μας και η καλλιέργεια αισιοδοξίας. Μόλις όμως κάνουμε τέτοιες συνήθειες μέρος της ζωής μας, γίνονται αυτόματες και έχουν προστατευτική λειτουργία, κάνοντάς μας πιο ανθεκτικούς.
Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί σας -και τον εαυτό σας- στην ανάπτυξη των συνηθειών που οδηγούν στην ευτυχία; Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.
Διδάξτε στο παιδί σας εποικοδομητικές νοητικές συνήθειες που δημιουργούν ευτυχία.
Η διαχείριση της διάθεσής μας, η χρήση θετικής αυτοομιλίας, η καλλιέργεια αισιοδοξίας, ο εορτασμός της ζωής, η άσκηση της ευγνωμοσύνης και η εκτίμηση της σύνδεσής μας μεταξύ μας και ολόκληρου του σύμπαντος είναι όλες συνήθειες που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Ενσωματώστε τα στη ζωή σας μαζί, ώστε να τα μοντελοποιείτε τακτικά και να συζητάτε για τη χρήση τους. Με τον καιρό, το παιδί σας θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας.
Διδάξτε στο παιδί σας ρουτίνες αυτοδιαχείρισης που δημιουργούν ευτυχία.
Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και ο διαλογισμός συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα επίπεδα ευτυχίας. Αλλά εσείς και το παιδί σας μπορεί να έχετε τις δικές σας, πιο προσωπικές στρατηγικές. Για πολλούς ανθρώπους, η μουσική είναι ένα άμεσο ανυψωτικό της διάθεσης. Για άλλους, μια βόλτα στη φύση κάνει πάντα το κόλπο.
Μοντελοποιήστε μια νοοτροπία ανάπτυξης και μια συνήθεια θετικής αυτοομιλίας.
Όλοι χρειαζόμαστε μια ώθηση για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα πολλά εμπόδια της ζωής. Έρευνες δείχνουν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δίνουν στον εαυτό τους συνεχή καθησυχασμό, αναγνώριση, επαίνους και συζητήσεις. Μιλήστε στον εαυτό σας όπως θα έκανε κάποιος που αγαπάτε, δυνατά για να σας ακούσουν τα παιδιά σας. Βεβαιωθείτε ότι η απάντησή σας στην «αποτυχία» είναι «απλώς δεν το έχω καταλάβει ακόμα» ή «απλώς δεν το έχω εξασκήσει αρκετά ακόμα».
Καλλιεργήστε την αισιοδοξία.
Η αισιοδοξία μας εμβολιάζει ενάντια στη δυστυχία. Είναι αλήθεια ότι μερικοί από εμάς γεννιόμαστε πιο αισιόδοξοι από άλλους, αλλά όλοι μπορούμε να καλλιεργήσουμε αισιοδοξία.
Βοηθήστε το παιδί σας να βρει χαρά στα καθημερινά πράγματα.
Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παρατηρούν τα μικρά θαύματα της καθημερινής ζωής και αφήνουν τον εαυτό τους να τους αγγίζει είναι πιο ευτυχισμένοι. Η καθημερινή ζωή ξεχειλίζει από χαρούμενα φαινόμενα: Η παράσταση του ήλιου που δύει δεν είναι λιγότερο εκπληκτική με την καθημερινή της επανάληψη. Τη χαρά να βρεις ένα νέο βιβλίο από έναν αγαπημένο συγγραφέα στη βιβλιοθήκη. Ένα γράμμα από τη γιαγιά; Οι πρώτες ππαρούνες της άνοιξης. Τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι σημαντικό στη ζωή με το παράδειγμά μας.
Όπως είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, «Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να ζήσεις τη ζωή σου: Ο ένας είναι σαν να μην βλέπεις πουθενά θαύματα, ο άλλος είναι σαν να είναι όλα θαύματα».
Και το παλιό ρητό ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο αποδεικνύεται αληθινό. Όσο περισσότερο γελάμε, τόσο πιο χαρούμενοι είμαστε! Το γέλιο πραγματικά αλλάζει τη χημεία του σώματός μας. Λοιπόν, την επόμενη φορά που εσείς και το παιδί σας θελήσετε να αποτινάξετε τη λήθη, τι θα λέγατε να παρακολουθήσετε μια καλή κωμική ταινία;
Υποστηρίξτε το παιδί σας να δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις.
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που είναι πιο ευτυχισμένοι έχουν περισσότερους ανθρώπους στη ζωή τους και βαθύτερες σχέσεις με αυτούς τους ανθρώπους. Διδάξτε στο παιδί σας ότι ενώ οι σχέσεις απαιτούν δουλειά, αξίζουν τον κόπο.
Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει μια στάση ευγνωμοσύνης.
«Τείνουμε να ξεχνάμε ότι η ευτυχία δεν έρχεται ως αποτέλεσμα της απόκτησης κάτι που δεν έχουμε, αλλά της αναγνώρισης και εκτίμησης αυτού που έχουμε», λέει ο Friedrich Koenig.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να είναι ευγνώμονες μέχρι να είναι ευτυχισμένοι, δηλαδή μέχρι να έχουν κάτι για το οποίο να είναι ευγνώμονες. Αλλά κοιτάξτε προσεκτικά και θα διαπιστώσετε ότι ισχύει το αντίθετο: Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι επειδή είναι ευγνώμονες. Οι άνθρωποι που περιγράφουν τον εαυτό τους ότι καλλιεργούν συνειδητά την ευγνωμοσύνη βαθμολογούνται ως πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που τους γνωρίζουν, καθώς και από τους ίδιους.
Τα παιδιά δεν έχουν πλαίσιο ζωής, επομένως δεν ξέρουν αν είναι τυχερά ή άτυχα. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν να καλλιεργούν την ευγνωμοσύνη, κάτι που είναι το αντίθετο από το να θεωρούμε τα πάντα δεδομένα. (Συμβουλή: Προτιμήστε μέσω του προσωπικού σας παραδείγματος και στάσης ζωής, όχι διαλέξεις.)
Αποδεχτείτε όλα τα συναισθήματα.
Η ζωή είναι γεμάτη χαρά, αλλά ακόμα και για τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο, η ζωή είναι επίσης γεμάτη απώλεια και πόνο, και έχουμε καθημερινούς λόγους να θρηνούμε, είτε με σημαντικούς είτε με μικρούς λόγους. Η αναγνώριση των θλιβερών συναισθημάτων μας δεν μας κάνει να εστιάζουμε στα αρνητικά, απλώς ανοίγουμε τον εαυτό μας σε όλο το φάσμα του να είμαστε άνθρωποι. Η αποδοχή αυτών των δυσάρεστων λυπημένων συναισθημάτων εμβαθύνει στην πραγματικότητα την ικανότητά μας να απολαμβάνουμε τη χαρά στη ζωή μας.
Έτσι, η επιλογή να είμαστε ευτυχισμένοι δεν σημαίνει ότι καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας. Σημαίνει να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε όλα τα συναισθήματά μας και να αφήνουμε τον εαυτό μας να τα νιώθει και να τα περνάει.
Με το παιδί σας, η απλή ενσυναίσθηση όταν αισθάνεται αναστατωμένο θα του επιτρέψει να νιώσει αυτά τα συναισθήματα και θα βοηθήσει αυτά τα συναισθήματα να αρχίσουν να εξατμίζονται ώστε να μπορούν να προχωρήσουν. Αυτή δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να επιταχυνθεί, οπότε δώστε στο παιδί σας (ή στον εαυτό σας) ό,τι χρόνο χρειάζεστε.
Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει πώς να διαχειρίζεται τις διαθέσεις του.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να επιλέξουν να αφήσουν τις κακές διαθέσεις και να αλλάξουν συνειδητά τη διάθεσή τους. Η εξάσκηση σε αυτό μπορεί πραγματικά να μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Μπορείτε να το εξασκήσετε με:
Παρακολουθώντας τις διαθέσεων σας
Επιτρέποντας στον εαυτό σας να νιώσει τα συναισθήματα ενώ κοιτάτε τον εαυτό σας με αγάπη
Παρατηρώντας τυχόν αρνητικές σκέψεις που προκαλούν συναισθήματα (Το παιδί μου δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο! Θα γίνει τρομερό άτομο αν το κάνει!)
Επιλέγοντας μια σκέψη που σας κάνει να αισθάνεστε λίγο καλύτερα (Το παιδί μου συμπεριφέρεται σαν παιδί επειδή είναι παιδί. Δεν θα είναι πάντα έτσι.)
Φυσικά, το δύσκολο είναι να επιλέξεις να αλλάξεις μια κακή διάθεση. Όσο είστε σε αυτό, είναι δύσκολο να αναλάβετε εποικοδομητική δράση για να αλλάξετε τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να πας από καταρρακωμένος αυτομάτως σε χαρούμενος. Απλώς βρείτε έναν τρόπο να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει ελαφρώς καλύτερα. Κάνοντας αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε πραγματικά αυτό που σας αναστατώνει και να προσπαθήσετε να το επιλύσετε. Μερικές φορές και μόνο η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε μια κατάσταση αλλάζει πραγματικά τα πράγματα. Λοιπόν, αντί να σκέφτομαι «Πώς μπορούν να μου φέρονται έτσι άσχημα, με ό,τι κάνω για αυτούς;» μπορείτε να σκεφτείτε ως εξής: «Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να θυμώνουν με τους γονείς τους. Δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή και χρειάζονται να προσπαθήσω να τους καταλάβω».
Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας με τις διαθέσεις του; Κάποια μέρα που είναι σε καλή διάθεση, μιλήστε μαζί τους για στρατηγικές για να αποκτήσουν καλύτερη διάθεση: Τι τους ταιριάζει; Μοιραστείτε τι λειτουργεί για εσάς. Έπειτα, όταν είναι σε κακή διάθεση, ξεκινήστε με την ενσυναίσθηση. Αφού έχουν λίγο χρόνο να νιώσουν αναστατωμένοι, ρωτήστε τους αν θέλουν βοήθεια για να αλλάξουν τη διάθεσή τους. Ακόμα κι αν είναι σε θέση να επιλέξουν καλύτερη διάθεση μόνο μία στις 10 φορές αρχικά, σύντομα θα αρχίσουν να παρατηρούν πόσο καλύτερα λειτουργεί η ζωή τους όταν το κάνουν.
Απομυθοποιήστε το μήνυμα ότι η ευτυχία μπορεί να αγοραστεί.
Ως γονείς, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που διδάσκουμε στα παιδιά μας τη ζωή. Τους βομβαρδίζει το συνεχές μήνυμα των μέσων ενημέρωσης ότι στόχος της ζωής είναι περισσότερα χρήματα και να αποκτήσουν περισσότερα πράγματα. Τελικά, αυτό που μοντελοποιούμε και τι τους λέμε θα έχει μεγαλύτερη σημασία, αλλά πρέπει να αντικρούσουμε ευθέως αυτά τα καταστροφικά μηνύματα.
Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει τη χαρά της συνεισφοράς.
Η έρευνα δείχνει ότι η υπερηφάνεια της συμβολής στη βελτίωση της κοινωνίας μας κάνει πιο ευτυχισμένους, και θα κάνει και τα παιδιά μας πιο ευτυχισμένα. Η δουλειά μας ως γονείς είναι να βρούμε τρόπους για τα παιδιά μας να κάνουν μια θετική διαφορά στον κόσμο, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν και να μάθουν από αυτήν την εμπειρία. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να σκεφτείτε και να προσπαθήσετε για ευκαιρίες οικογενειακού εθελοντισμού και τρόπους για να βοηθήσετε τους γείτονες ή την κοινότητά σας.
Για πολλούς γονείς, η ανατροφή ευτυχισμένων παιδιών είναι το ιερό δισκοπότηρο της επιτυχίας των γονέων. Αλλά πολύ συχνά, πιστεύουμε ότι η ευτυχία αφορά εκείνες τις φευγαλέες στιγμές να αποκτήσεις αυτό που θέλεις. Η διαρκής ευτυχία είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο περίπλοκη – και πολύ πιο ανταποδοτική. Και ναι, μπορείτε να αυξήσετε δραματικά τις πιθανότητες του παιδιού σας να είναι ευτυχισμένο με τον τρόπο που το μεγαλώνετε.
Λοιπόν, τι κάνει ένα ευτυχισμένο παιδί να μεγαλώνσι σε έναν ευτυχισμένο ενήλικα; Η τελευταία έρευνα για την ευτυχία μάς δίνει μερικές εκπληκτικές απαντήσεις. Μόλις διασφαλιστούν η επιβίωση, η ασφάλεια και οι βασικές ανέσεις, οι εξωτερικές συνθήκες δεν επηρεάζουν πολύ το επίπεδο ευτυχίας μας. Τα γονίδιά μας σίγουρα συμβάλλουν στο πηλίκο της ευτυχίας μας, αλλά η επιρροή τους μπορεί να βελτιωθεί για να αυξηθεί το καθορισμένο σημείο της ευτυχίας μας. Ο μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας της ευτυχίας μας αποδεικνύεται ότι είναι οι δικές μας νοητικές, συναισθηματικές και σωματικές συνήθειες, οι οποίες δημιουργούν τη χημεία του σώματος που καθορίζει το επίπεδο ευτυχίας μας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από εμάς τείνουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι από άλλους. Μέρος αυτού είναι εγγενές. Είναι απλώς η τύχη της κλήρωσης από την οικογενειακή μας γονιδιακή δεξαμενή που μας δίνει μια πιο χαρούμενη διάθεση. Αλλά μεγάλο μέρος της διάθεσής μας σχετίζεται με τη συνήθεια.
Μπορεί να φαίνεται παράξενο η ευτυχία να αναφέρεται ως συνήθεια. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι μέχρι να είμαστε ενήλικες, να έχουμε εγκατασταθεί σε ένα «καθορισμένο σημείο της ευτυχίας», το οποίο δεν αλλάζει αν δεν εργαστούμε σε αυτό.
Η ευτυχία συνδέεται στενά με τρία είδη συνηθειών:
Πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε για τον κόσμο, και ως εκ τούτου πώς αντιλαμβανόμαστε τις εμπειρίες μας.
Ορισμένες ενέργειες, όπως η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο διαλογισμός, η σύνδεση με άλλους ανθρώπους, η απόλαυση «ό,τι είναι καλό στη ζωή» και ακόμη και το τακτικό χαμόγελο και γέλιο.
Χαρακτηριστικά όπως αυτοέλεγχος, δημιουργικότητα, δικαιοσύνη, φροντίδα για τους άλλους, συνεισφορά, θάρρος, ηγεσία και ειλικρίνεια.
Στην πράξη, τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι στην πραγματικότητα συνήθειες, τάσεις να ενεργούμε με συγκεκριμένους τρόπους όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με συγκεκριμένους τύπους καταστάσεων. Και είναι λογικό ότι όσο περισσότερο επιδεικνύουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, τόσο καλύτερα λειτουργεί η ζωή μας, τόσο καλύτερα νιώθουμε για τον εαυτό μας και τόσο περισσότερο νόημα βρίσκουμε στη ζωή – άρα, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε.
Μερικές από τις συνήθειες που δημιουργούν ευτυχία είναι ορατές και σχετίζονται με τους τρόπους με τους οποίους, η γιαγιά μας έλεγε ότι πρέπει να ζούμε: να δουλεύουμε σκληρά, να εκτιμούμε τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους, να διατηρούμε το σώμα μας υγιές, να διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας με υπευθυνότητα και να συνεισφέρουμε στην κοινότητά μας.
Άλλες είναι πιο προσωπικές συνήθειες αυτοδιαχείρισης που μας μονώνουν από τη δυστυχία και δημιουργούν χαρά στη ζωή μας, όπως η διαχείριση της διάθεσής μας και η καλλιέργεια της αισιοδοξίας. Επιπλέον, μόλις κάνουμε αυτές τις συνήθειες μέρος της ζωής μας, γίνονται αυτόματες και έχουν προστατευτική λειτουργία, κάνοντάς μας πιο ανθεκτικούς.
Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί σας -και τον εαυτό σας- στην ανάπτυξη των συνηθειών που οδηγούν στην ευτυχία; Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.
Διδάξτε στο παιδί σας εποικοδομητικές νοητικές συνήθειες που δημιουργούν ευτυχία.
Η διαχείριση της διάθεσής μας, η χρήση θετικής αυτοομιλίας, η καλλιέργεια αισιοδοξίας, ο εορτασμός της ζωής, η άσκηση της ευγνωμοσύνης και η εκτίμηση της σύνδεσής μας μεταξύ μας και ολόκληρου του σύμπαντος είναι όλες συνήθειες που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Ενσωματώστε τες στη ζωή σας μαζί, ώστε να τις μοντελοποιείτε τακτικά και να συζητάτε για τη χρήση τους. Με τον καιρό, το παιδί σας θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας.
Διδάξτε στο παιδί σας ρουτίνες αυτοδιαχείρισης που δημιουργούν ευτυχία.
Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και ο διαλογισμός συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα επίπεδα ευτυχίας. Αλλά εσείς και το παιδί σας μπορεί να έχετε τις δικές σας, πιο προσωπικές στρατηγικές. Για πολλούς ανθρώπους, η μουσική είναι ένα άμεσο ανυψωτικό της διάθεσης. Για άλλους, μια βόλτα στη φύση κάνει πάντα το κόλπο.
Μοντελοποιήστε μια νοοτροπία ανάπτυξης και μια συνήθεια θετικής αυτοομιλίας.
Όλοι χρειαζόμαστε μια ώθηση για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα πολλά εμπόδια της ζωής. Έρευνες δείχνουν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δίνουν στον εαυτό τους συνεχή καθησυχασμό, αναγνώριση, επαίνους και συζητήσεις. Μιλήστε στον εαυτό σας όπως θα έκανε κάποιος που αγαπάτε, δυνατά για να σας ακούσουν τα παιδιά σας. Βεβαιωθείτε ότι η απάντησή σας στην «αποτυχία» είναι «απλώς δεν το έχω καταλάβει ακόμα» ή «απλώς δεν το έχω εξασκήσει αρκετά ακόμα».
Καλλιεργήστε την αισιοδοξία.
Η αισιοδοξία μας εμβολιάζει ενάντια στη δυστυχία. Είναι αλήθεια ότι μερικοί από εμάς γεννιόμαστε πιο αισιόδοξοι από άλλους, αλλά όλοι μπορούμε να καλλιεργήσουμε την αισιοδοξία.
Βοηθήστε το παιδί σας να βρει χαρά στα καθημερινά πράγματα.
Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παρατηρούν τα μικρά θαύματα της καθημερινής ζωής και αφήνουν τον εαυτό τους να τους αγγίζει είναι πιο ευτυχισμένοι. Η καθημερινή ζωή ξεχειλίζει από χαρούμενα φαινόμενα: Η ομορφιά του ήλιου που δύει δεν γίνεται λιγότερο εκπληκτική με την καθημερινή της επανάληψη. Τη χαρά να βρεις ένα νέο βιβλίο από έναν αγαπημένο συγγραφέα στη βιβλιοθήκη. Ένα γράμμα από τη γιαγιά; Οι πρώτες παπαρούνες της άνοιξης. Τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι σημαντικό στη ζωή με το παράδειγμά μας.
Όπως είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, «Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να ζήσεις τη ζωή σου: Ο ένας είναι σαν να μη βλέπεις πουθενά θαύματα, ο άλλος είναι σαν να είναι όλα θαύματα».
Και το παλιό ρητό ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο αποδεικνύεται αληθινό. Όσο περισσότερο γελάμε, τόσο πιο χαρούμενοι είμαστε! Το γέλιο πραγματικά αλλάζει τη χημεία του σώματός μας. Λοιπόν, την επόμενη φορά που εσείς και το παιδί σας θελήσετε να νιώσετε καλύτερα, τι θα λέγατε να παρακολουθήσετε μια καλή κωμική ταινία;
Μάθετε στο παιδί σας να δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις.
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που είναι πιο ευτυχισμένοι έχουν περισσότερους ανθρώπους στη ζωή τους και βαθύτερες σχέσεις με αυτούς τους ανθρώπους. Διδάξτε στο παιδί σας ότι ενώ οι σχέσεις απαιτούν δουλειά, αξίζουν τον κόπο.
Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει μια στάση ευγνωμοσύνης.
«Τείνουμε να ξεχνάμε ότι η ευτυχία δεν έρχεται ως αποτέλεσμα της απόκτησης κάτι που δεν έχουμε, αλλά της αναγνώρισης και εκτίμησης αυτού που έχουμε», λέει ο Friedrich Koenig.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να είναι ευγνώμονες μέχρι να είναι ευτυχισμένοι, δηλαδή μέχρι να έχουν κάτι για το οποίο να είναι ευγνώμονες. Αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά θα διαπιστώσετε ότι ισχύει το αντίθετο: Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι επειδή είναι ευγνώμονες. Οι άνθρωποι που περιγράφουν τον εαυτό τους ότι καλλιεργούν συνειδητά την ευγνωμοσύνη βαθμολογούνται ως πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που πιστεύουν ότι είναι ήδη ευτυχισμένοι.
Τα παιδιά δεν έχουν πλαίσιο ζωής, επομένως δεν ξέρουν αν είναι τυχερά ή άτυχα. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν να καλλιεργούν την ευγνωμοσύνη, κάτι που είναι το αντίθετο από το να θεωρούμε τα πάντα δεδομένα. (Συμβουλή: Προτιμήστε μέσω του προσωπικού σας παραδείγματος και στάσης ζωής, όχι διαλέξεις.)
Αποδεχτείτε όλα τα συναισθήματα.
Η ζωή είναι γεμάτη χαρά, αλλά ακόμα και για τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο, η ζωή είναι επίσης γεμάτη απώλεια και πόνο, και έχουμε καθημερινούς λόγους να θρηνούμε, είτε με σημαντικούς είτε με πιο μικρούς λόγους. Η αναγνώριση των θλιβερών συναισθημάτων μας δεν μας κάνει να εστιάζουμε στα αρνητικά, απλώς ανοίγουμε τον εαυτό μας σε όλο το φάσμα του να είμαστε άνθρωποι. Η αποδοχή αυτών των δυσάρεστων-λυπημένων συναισθημάτων εμβαθύνει στην πραγματικότητα την ικανότητά μας να απολαμβάνουμε τη χαρά στη ζωή μας.
Έτσι, η επιλογή να είμαστε ευτυχισμένοι δεν σημαίνει ότι καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας. Σημαίνει να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε όλα τα συναισθήματά μας και να αφήνουμε τον εαυτό μας να τα νιώθει και να τα ξεπερνάει.
Με το παιδί σας, η απλή ενσυναίσθηση όταν αισθάνεται αναστατωμένο θα του επιτρέψει να νιώσει αυτά τα συναισθήματα και θα βοηθήσει αυτά τα συναισθήματα να αρχίσουν να εξατμίζονται ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσουν. Αυτή δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να επιταχυνθεί, οπότε δώστε στο παιδί σας (ή στον εαυτό σας) όσο χρόνο χρειάζεται.
Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει πώς να διαχειρίζεται τις διαθέσεις του.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να επιλέξουν να αφήσουν τις κακές διαθέσεις και να αλλάξουν συνειδητά τη διάθεσή τους. Η εξάσκηση σε αυτό μπορεί πραγματικά να μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Μπορείτε να το εξασκήσετε με:
Παρακολουθώντας τις διαθέσεις σας
Επιτρέποντας στον εαυτό σας να νιώσει τα συναισθήματα ενώ κοιτάτε τον εαυτό σας με αγάπη
Παρατηρώντας τυχόν αρνητικές σκέψεις που προκαλούν συναισθήματα (Το παιδί μου δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο! Θα γίνει κακό άτομο αν το κάνει!)
Επιλέγοντας μια σκέψη που σας κάνει να αισθάνεστε λίγο καλύτερα (Το παιδί μου συμπεριφέρεται σαν παιδί επειδή είναι παιδί. Δεν θα είναι πάντα έτσι.)
Φυσικά, το δύσκολο είναι να επιλέξεις να αλλάξεις μια κακή διάθεση. Όσο είστε σε αυτό, είναι δύσκολο να αναλάβετε εποικοδομητική δράση για να αλλάξετε τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να πας από καταρρακωμένος αυτομάτως σε χαρούμενος. Απλώς βρείτε έναν τρόπο να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει ελαφρώς καλύτερα. Κάνοντας αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε πραγματικά αυτό που σας αναστατώνει και να προσπαθήσετε να το επιλύσετε. Μερικές φορές και μόνο η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε μια κατάσταση αλλάζει πραγματικά τα πράγματα. Λοιπόν, αντί να σκέφτομαι «Πώς μπορούν να μου φέρονται έτσι άσχημα, με ό,τι κάνω για αυτούς;» μπορείτε να σκεφτείτε ως εξής: «Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να θυμώνουν με τους γονείς τους. Δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή και χρειάζονται να προσπαθήσω να τους καταλάβω».
Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας με τις διαθέσεις του; Κάποια μέρα που είναι σε καλή διάθεση, μιλήστε μαζί του για στρατηγικές για να αποκτήσει καλύτερη διάθεση: Τι του ταιριάζει; Μοιραστείτε τι λειτουργεί για εσάς. Έπειτα, όταν είναι σε κακή διάθεση, ξεκινήστε με την ενσυναίσθηση. Αφού αφήσετε λίγο χρόνο όπου νιώθει αναστατωμένο, ρωτήστε το αν θέλει βοήθεια για να αλλάξει τη διάθεσή του. Ακόμα κι αν είναι σε θέση να επιλέξουν καλύτερη διάθεση μόνο μία στις 10 φορές αρχικά, σύντομα θα αρχίσουν να παρατηρούν πόσο καλύτερα λειτουργεί η ζωή τους όταν το κάνουν.
Απομυθοποιήστε το μήνυμα ότι η ευτυχία μπορεί να αγοραστεί.
Ως γονείς, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που διδάσκουμε στα παιδιά μας τη ζωή. Τους βομβαρδίζει το συνεχές μήνυμα των μέσων ενημέρωσης ότι στόχος της ζωής είναι τα περισσότερα χρήματα και το να αποκτήσουν περισσότερα πράγματα. Τελικά, αυτό που μοντελοποιούμε και αυτό που τους λέμε θα έχει μεγαλύτερη σημασία, αλλά πρέπει να αντικρούσουμε ευθέως αυτά τα καταστροφικά μηνύματα.
Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει τη χαρά της συνεισφοράς.
Η έρευνα δείχνει ότι η υπερηφάνεια της συμβολής στη βελτίωση της κοινωνίας μας κάνει πιο ευτυχισμένους, και θα κάνει και τα παιδιά μας πιο ευτυχισμένα. Η δουλειά μας ως γονείς είναι να βρούμε τρόπους για τα παιδιά μας να κάνουν μια θετική διαφορά στον κόσμο, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν και να μάθουν από αυτήν την εμπειρία. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να σκεφτείτε και να προσπαθήσετε για ευκαιρίες οικογενειακού εθελοντισμού και τρόπους για να βοηθήσετε τους γείτονες ή την κοινότητά σας.
Και εδώ είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αλλάξετε τη διάθεσή σας για να νιώσετε καλύτερα ενώ συνεισφέρετε στους άλλους. Προσπαθήστε να εκπέμπετε αγάπη στους ανθρώπους γύρω σας ενώ εσείς και το παιδί σας περπατάτε στο δρόμο. Αυτή η πρακτική μετατοπίζει τη διάθεσή σας σε μια ανεβασμένη, στοργική κατάσταση γιατί καθώς στέλνετε αγάπη, νιώθετε αγάπη. Πάντα μεταδίδουμε αυτό που νιώθουμε χωρίς καν να το σκοπεύουμε. Γιατί να μην κάνετε το «κανάλι ενέργειάς» σας θετικό στους γύρω σας;
Και εδώ είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αλλάξετε τη διάθεσή σας για να νιώσετε καλύτερα ενώ συνεισφέρετε στους άλλους. Προσπαθήστε να εκπέμπετε αγάπη στους ανθρώπους γύρω σας ενώ εσείς και το παιδί σας περπατάτε στο δρόμο. Αυτή η πρακτική μετατοπίζει τη διάθεσή σας σε μια ανεβασμένη, στοργική κατάσταση γιατί καθώς στέλνετε αγάπη, νιώθετε αγάπη. Πάντα μεταδίδουμε αυτό που νιώθουμε χωρίς καν να το σκοπεύουμε. Γιατί να μην κάνετε το «κανάλι ενέργειάς» σας θετικό στους γύρω σας;