Now Reading
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (21/6) τονίζουμε τα 10 κορυφαία οφέλη της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (21/6) τονίζουμε τα 10 κορυφαία οφέλη της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών

Η ενασχόληση με τη μουσική και η μουσική εκπαίδευση προσφέρει πολλά σημαντικά οφέλη στα παιδιά, δείτε εδώ τα σημαντικότερα

Οι ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής και των μουσικών οργάνων στα παιδιά είναι πολυάριθμες, από την ανάπτυξη της γλώσσας και του γραμματισμού έως τη γνωστική ανάπτυξη και τις μαθηματικές δεξιότητες.

Η μουσική έχει επίσης συνδεθεί με βελτιωμένες ακαδημαϊκές επιδόσεις και αυτοεκτίμηση. Μερικά από αυτά τα οφέλη μπορεί να σας εκπλήξουν!

Ακολουθούν μερικά από τα 10 κορυφαία οφέλη της μουσικής για παιδιά:

Η μουσική βελτιώνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά

Οι γονείς γνώριζαν πάντα ότι η μουσική και το τραγούδι βοηθούν τα παιδιά να χτίσουν τις πρώιμες δεξιότητες του εγκεφάλου, από την εκμάθηση της αλφαβήτα έως τη δυνατότητα να ακολουθήσουν ένα αγαπημένο τραγούδι.

Η μουσική διεγείρει μέρη του εγκεφάλου που διέπουν την ακοή, τη μνήμη, την κίνηση και το συναίσθημα.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις της μουσικής στον εγκέφαλο των παιδιών τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα προήλθε από το Ινστιτούτο Επιστημών Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, το οποίο διαπίστωσε ότι η ακρόαση μουσικής βοήθησε στη βελτίωση της ανάπτυξης του εγκεφάλου στα παιδιά, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χωρική λογική.

Η μουσική ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών

Η μουσική μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων στα παιδιά, όπως η αναγνώριση των εκφράσεων του προσώπου, η επικοινωνία με τους συνομηλίκους και η ενσυναίσθηση με τους άλλους.

Το να μάθετε να παίζετε ένα μουσικό κομμάτι με άλλους ανθρώπους είναι μια εξαιρετική άσκηση στις διαπροσωπικές δεξιότητες. Είναι κάτι περισσότερο από τεχνικό, έχει να κάνει με την έκφραση και τη συνεργασία.

Η μουσική βελτιώνει τη δημιουργικότητα των παιδιών

Σύμφωνα με ερευνητές, τα παιδιά που σπουδάζουν μουσική είναι καλύτερα στην επίλυση προβλημάτων και είναι πιο δημιουργικά από αυτά που δεν κάνουν μαθήματα μουσικής.

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα διεξήγαγε τη μελέτη και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Research in Music Education.

Η μουσική βελτιώνει την πειθαρχία στα παιδιά

Είναι σύνηθες η μουσική εκπαίδευση των παιδιών να ξεκινά με παιδικές ρίμες και μετά να προχωρά στην εκμάθηση ενός οργάνου. Ενώ οι ενήλικες συχνά το βλέπουν ως τρόπους για να τα κρατούν απασχολημένα, αυτές οι δραστηριότητες στην πραγματικότητα βοηθούν τα παιδιά να μάθουν την πειθαρχία και να αναπτύξουν τις δεξιότητες συντονισμού.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μαθαίνουν να παίζουν όργανα είναι πιθανό να έχουν καλύτερη συμπεριφορά και πιο πειθαρχημένα από τους συνομηλίκους τους.

Τα βοηθά να χτίσουν αυτοπεποίθηση

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με μουσική στο σπίτι έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έχουν καλύτερους βαθμούς και διαπρέπουν στον αθλητισμό.

Και, όσον αφορά την αυτοεκτίμηση, τα παιδιά που λαμβάνουν μαθήματα μουσικής φαίνεται να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες στα ερωτηματολόγια αυτοεκτίμησης από εκείνα που δεν λαμβάνουν.

Βελτιώνει τη μνήμη τους

Το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου πιστεύεται επίσης ότι βελτιώνει τη μνήμη στα παιδιά. Τα μουσικά εκπαιδευμένα παιδιά έχουν καλύτερες επιδόσεις στην ανάκληση προσοχής και μνήμης και έχουν μεγαλύτερη ενεργοποίηση σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο της προσοχής και την ακουστική κωδικοποίηση, εκτελεστικές λειτουργίες που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με βελτιωμένη ανάγνωση, υψηλότερη ανθεκτικότητα, μεγαλύτερη δημιουργικότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η μουσική εκπαίδευση ενισχύει τον ιππόκαμπο στον εγκέφαλο, ο οποίος εμπλέκεται στον σχηματισμό και την οργάνωση της μνήμης.

Η μελέτη που συνδέεται παραπάνω δείχνει ότι η μουσική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρείτε το μυαλό σας ευκρινές και ότι η αναπαραγωγή μουσικής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις γνωστικές σας δεξιότητες, ακόμη και όσο μεγαλώνετε.

Η μουσική βοηθά στην ανάπτυξη της γλώσσας

Ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα στη ζωή ενός παιδιού είναι να μάθει να μιλά και να χρησιμοποιεί τη γλώσσα.

Εάν είστε γονιός ή δάσκαλος, εδώ είναι μερικά καλά νέα: το να παίζετε ένα όργανο ως παιδί μπορεί να βελτιώσει τις γλωσσικές δεξιότητες δημιουργώντας ισχυρότερες συνδέσεις στον εγκέφαλο.

Καθώς ένα βρέφος αναπτύσσεται, θα αρχίσει να αναγνωρίζει τους ήχους που ακούει. Η ακρόαση μουσικής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για ένα παιδί να ακούσει τις διαφορές μεταξύ διαφορετικών ήχων.

Δείτε Επίσης

Η μουσική ανυψώνει με φυσικό τρόπο τη διάθεση

Είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε ότι η ακρόαση μουσικής είναι μια από τις απλές απολαύσεις της ζωής. Φέρνει μια αίσθηση χαράς, ευτυχίας και εσωτερικής γαλήνης.

Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι η μουσική μειώνει το άγχος, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμη για τη βοήθεια των παιδιών. Τα παιδιά επωφελούνται από τη μουσική γιατί τα ηρεμεί, τα καταπραΰνει και τα διασκεδάζει.

Βελτιώνει την αυτορρύθμισή τους

Η αυτορρύθμιση είναι η ικανότητά μας να ελέγχουμε τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις μας.

Τα παιδιά που έχουν καλύτερη αυτορρύθμιση τείνουν να είναι πιο συγκεντρωμένα, ήρεμα, οργανωμένα και καλύτερα ικανά να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους. Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ικανότητά τους να επιτύχουν στο σχολείο και τελικά στη ζωή.

Η εκμάθηση της μουσικής ασκεί τις δεξιότητες αυτορρύθμισης του παιδιού.

Βοηθά τα νήπια να χτίσουν τον συντονισμό

Το να παίζεις ένα μουσικό όργανο συχνά απαιτεί πολύ συντονισμό. Αυτό ισχύει ακόμη και για πρώιμες μορφές μουσικής εκπαίδευσης. Οποιοδήποτε προβάδισμα στην ανάπτυξη του συντονισμού είναι πάντα ευπρόσδεκτο!

Έξτρα μπόνους – τα διδάσκει μια ευρύτερη εικόνα του πολιτισμού

Η μουσική εκθέτει τα παιδιά σας σε ήχους που μπορεί να μην ακούνε κάθε μέρα – όπως ο ήχος ενός όμποε!

Η μουσική είναι μέρος κάθε πολιτισμού και κοινωνίας στον κόσμο. Είναι ένας όμορφος τρόπος να το μοιραστείτε και να το αγκαλιάσετε με το παιδί σας. Προσδίδει μια αίσθηση ιστορίας και επίγνωση πολιτισμού.

Το να δείχνετε στα παιδιά σας μουσική από διαφορετικές εποχές και πολιτισμούς μπορεί να τους διδάξει για τον κόσμο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top