«Μαμά κουνιέται το δόντι μου»
Πότε φεύγουν τα πρώτα δοντάκια και έρχονται τα μόνιμα;
Ο χρόνος που θα αρχίσουν να πέφτουν τα πρώτα δόντια του παιδιού και θα αρχίσουν να βγαίνουν τα μόνιμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Συνήθως, όσο πιο νωρίς ένα παιδί βγάζει τα πρώτα του δόντια ως μωρό, τα λεγόμενα νεογιλά δόντια, τόσο νωρίτερα θα ξεκινήσει και η αντικατάστασή τους. Επίσης, τα κορίτσια έχουν συχνά την τάση να αλλάζουν λίγο πιο νωρίς τα δόντια τους από τα αγόρια.
Τα περισσότερα παιδιά τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να χαλαρώνουν και να πέφτουν για να κάνουν χώρο για τα μόνιμα δόντια κοντά στην ηλικία των 6, ενώ η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στα 4,5 χρόνια.
Τα πρώτα μωρουδιακά δόντια που πέφτουν είναι τα δύο μπροστινά στην κάτω γνάθο και τα δύο μπροστινά στην άνω γνάθο. Ακολουθούν οι κοπτήρες, οι γομφίοι(τραπεζίτες) και οι κυνόδοντες. Οι γομφίοι συνήθως πέφτουν μεταξύ 9 και 12 ετών και αντικαθίστανται από τα μόνιμα δόντια μέχρι τα 13.
Τα νεογιλά δόντια συνήθως μένουν στη θέση τους μέχρι να αρχίσουν να τα σπρώχνουν τα μόνιμα δόντια που αναπτύσσονται από κάτω. Ωστόσο σε περίπτωση που κάποιο παιδί χάσει κάποιο από τα νεογιλά δόντια από ατύχημα, μπορεί να διπλανά αλλά και τα από πάνω δοντάκια να κινηθούν για να γεμίσουν το κενό, με αποτέλεσμα τα μόνιμα δόντια του να βγουν στραβά.
Όταν τα καινούρια δόντια αρχίσουν να βγαίνουν, τα νεογιλά συνήθως χαλαρώνουν και κουνιούνται. Σε αυτή τη φάση, όταν το παλιό δόντι δεν έχει πλέον ρίζα, μπορείτε να τα τραβήξετε χωρίς να τραυματίσετε το παιδί ή να περιμένετε να πέσει τελείως κάποια στιγμή από μόνο του.
Αν το καινούριο δόντι μεγαλώνει χωρίς το παλιό να κουνιέται ιδιαίτερα, θα πρέπει να περιμένετε κάποιες μέρες να χαλαρώσει μόνο του. Αν όμως βλέπετε ότι τα καινούρια του δόντια βγαίνουν και τα νεογιλά δεν κουνιούνται καθόλου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρο, που μπορεί να σας συστήσει να περιμένετε κάποιο καιρό ή να τα αφαιρέσει.
Όταν αρχίσουν να βγαίνουν τα μόνιμα δόντια, είναι μία καλή περίοδος για να μάθετε στο παιδί, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, την σημασία της κατάλληλης φροντίδας των δοντιών. Υπενθυμίζετέ του ότι πρέπει να τα βουρτσίζει τακτικά, με την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, και να τρώει μία σωστή και υγιεινή διατροφή, χωρίς υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Φροντίστε να κάνει τακτικά έλεγχο στον οδοντίατρο ή τον παιδοδοντίατρο, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει για τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης που θα βοηθήσουν τα δόντια του να κάνουν αυτό για το ποίο είναι σχεδιασμένα, δηλαδή να αντέξουν για μία ζωή!
*Mayo Clinic