Now Reading
Κορονοϊός και εγκυμοσύνη

Κορονοϊός και εγκυμοσύνη

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Κάθε μέρα σημειώνεται ραγδαία αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων του COVID-19. Πριν λίγες μέρες, ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας χαρακτήρισε την πανδημία «ως την πιο καθοριστική παγκόσμια κρίση για την υγεία της εποχής μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έλεγχο όλων των ύποπτων περιστατικών. Ο ΠΟΥ έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν την εγκυμοσύνη και τον κορονοϊό. Εδώ είναι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν οι έγκυοι.

Εξέταση & εξειδικευμένη φροντίδα για εγκύους

Είναι δυνατόν να έχετε την ασθένεια και να μην έχετε συμπτώματα. Ο ΠΟΥ (παγκόσμιος οργανισμός υγείας) ενημερώνει ότι όλες οι γυναίκες που έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει COVID-19 θα πρέπει να παρακολουθούνται. «Οι έγκυοι με υποψία, πιθανή ή επιβεβαιωμένη COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που μπορεί να χρειαστεί να διαμείνουν μεμονωμένα, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ατομική και εξειδικευμένη φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της μαιευτικής, της εμβρυϊκής ιατρικής και της νεογνικής φροντίδας – όπως, επίσης, της ψυχικής υγείας και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, με την ετοιμότητα να φροντίζει τις μητρικές και νεογνικές επιπλοκές».

Υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την κλινική παρουσίαση του COVID-19 σε εγκύους. Μέχρι σήμερα, δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στην κλινική παρουσίαση γυναικών σε εγκυμοσύνη θετικές στον COVID-19 σε σύγκριση με τις γυναίκες με τον ιό που δεν είναι έγκυοι. Παρ’ όλα αυτά, η ΠΟΥ συστήνει να εξετάζονται οι έγκυοι γυναίκες που παρουσιάζουν συμπτώματα και θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα προκειμένου να τους δοθεί πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα.

Η καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) αναφέρει: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι έγκυοι εμφανίζουν διαφορετικές αντιδράσεις ή συμπτώματα ούτε ότι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σε πιο σοβαρό βαθμό». Ωστόσο, υπάρχουν ανοσολογικές και οργανικές προσαρμογές κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν εξετάζονται έγκυοι ή γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα».

Η πλειονότητά τους αναμένεται να παρουσιάσει ήπια έως μέτρια συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα ή γρίπη. Σοβαρά συμπτώματα, όπως πνευμονία, φαίνεται να είναι πιο κοινά σε ηλικιωμένους, ή σε όσους έχουν επιβαρυμένο ανοσοποιητικό ή χρόνια νοσήματα. Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι εγκύων από τον κορονοϊό την παρούσα στιγμή. Αν, ωστόσο, είστε σε εγκυμοσύνη είστε πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις από τις υπόλοιπες γυναίκες. Αν, μάλιστα, η εγκυμοσύνη συνυπάρχει με άλλες καταστάσεις, όπως άσθμα ή διαβήτης, ενδέχεται να παρουσιάσετε πιο σοβαρά συμπτώματα.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να καταδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ούτε για μετάδοση του COVID-19 από τη μέλλουσα μητέρα στο έμβρυο κατά την κύηση. Θεωρείται επίσης απίθανο ο COVID-19 να προκαλεί ανωμαλίες στο έμβρυο.

Όλες οι έγκυοι με COVID-19 ή οι οποίες έχουν αναρρώσει από το COVID-19 θα πρέπει να λαμβάνουν πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την ασφαλή διατροφή των βρεφών και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού COVID-19.

Δείτε Επίσης

Θηλασμός και κορονοϊός

Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική απομόνωση είναι η καλύτερη προστασία που έχουν οι έγκυοι για να διατηρήσουν τον εαυτό τους υγιή.

Ο θηλασμός παρέχει ισχυρή προστασία από μολυσματικές ασθένειες. Αυτός ο ιός δεν ανιχνεύθηκε στο μητρικό γάλα. Συνιστάται μια μολυσμένη μητέρα να φοράει μάσκα όταν θηλάζει το βρέφος της. Μια γυναίκα που έχει προσβληθεί από το COVID-19 εξακολουθεί να θεωρείται μολυσματική ακόμα κι αν δεν αισθάνεται πλέον άρρωστη. Τα προστατευτικά μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων. Για λόγους πρόσθετης προφύλαξης, οι γιατροί στην Κίνα και στις ΗΠΑ – αλλά όχι στη Βρετανία- κρατούν χωριστά την μητέρα που έχει Covid-19 και το μωρό της κατά τις πρώτες 15 μέρες μετά τον τοκετό.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top