Now Reading
Κανέλα: ιδιότητες, οφέλη, χρήση και παρενέργειες

Κανέλα: ιδιότητες, οφέλη, χρήση και παρενέργειες

Κανέλα: ο απόλυτος οδηγός για τη χρήση της, τη θεραπευτική δράση και τις παρενέργειές της

Συντάκτης: Allyou Team

“Η κανέλα φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Τους κάνει και κοιτάζονται στα μάτια.  Άμα θέλεις να πεις «ναι» σ’ έναν άνθρωπο, κανέλα να βάζεις.”  ” Κάθε μπαχαρικό συνδέεται μ’ έναν πλανήτη. Η κανέλα έχει να κάνει με τον πλανήτη Αφροδίτη. Η Αφροδίτη ήταν η πιο όμορφη γυναίκα. Γι’ αυτό και η κανέλα είναι και γλυκειά και πικρή όπως όλες οι γυναίκες.” Έτσι εκπαίδευε  ο παππούς τον εγγονό του στην ταινία «Πολίτικη κουζίνα» κι η αλήθεια είναι ότι στο πλανητικό στερέωμα των μπαχαρικών, η πιο περίοπτη  θέση ανήκει δικαιωματικά σ’ αυτήν τη κανελί αμαρτία. Κι όχι μόνο για τα παιχνίδια με τον ουρανίσκο μας, αλλά και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Διάβασε επίσης: Θυμάρι: ιδιότητες, οφέλη, τρόποι χρήσης, καλλιέργεια και παρενέργειες

Κανέλα: το αρχαιοελληνικό «κιννάμωμον», που κρατούν ακόμα τα Αγγλικά -cinnamon-, ενώ εμείς χρησιμοποιούμε πλέον τη λέξη «κανέλα» των Γαλλικών και των Λατινικών, που σημαίνει «μικρό καλάμι», μας έρχεται κυρίως από την Κεϋλάνη, την Κίνα, την Ινδονησία και τη Βιρμανία. Η μυρωδιά της κανέλας έχει συνδυαστεί στο μυαλό μας με γιορτές, Χριστούγεννα, κρύο και με τον καπουτσίνο… Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι πάρα πολλές. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά.

Διάβασε επίσης: Τσάι του βουνού: τα οφέλη και οι παρενέργειες

Αναπνευστικά προβλήματα

Όταν έχετε κρύωμα ή γρίπη, το να πιείτε μια κούπα τσάι μπορεί να σας χαλαρώσει ενώ ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Προσθέτοντας λίγη κανέλα σε μια κούπα τσάι από τζίντζερ, θα βοηθήσετε να πέσει ο πυρετός και να μειωθεί ο βήχας σας. Θα αισθανθείτε καλύτερα. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες οι οποίες βοηθούν πολύ σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Διάβασε επίσης: Χαμομήλι: τα 18 οφέλη του στην υγεία και οι παρενέργειες

Κανέλα και φούσκωμα στην κοιλιά

Αν έχετε προβλήματα χώνεψης και κάποιες φορές αισθάνεστε το στομάχι σας έτοιμο να εκραγεί, σας προτείνουμε να πίνετε ένα τσάι από κανέλα μετά τα γεύματά σας.

Θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε στομαχικά προβλήματα και να μειώσετε τη φλεγμονή. Βάλτε απλώς λίγη στο τσάι σας και τα γλυκά σας.

Υπεργλυκαιμία και σακχαρώδης διαβήτης

Οι ερευνητές από το Davis University of California και το USDA Western Regional Research Center, αφού ανέλυσαν οκτώ μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση κανέλας μείωσε αισθητά το σάκχαρο στο αίμα στα άτομα που συμμετείχαν στις εν λόγω έρευνες κι έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 ή εμφάνιζαν συμπτώματα προδιαβήτη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η κανέλα φαίνεται να μοιράζεται τους ίδιους μηχανισμούς δράσης με αρκετά από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και στοχεύουν στον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη. Ο σημαντικότερος εξ’ αυτών σχετίζεται με τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της κανέλας στην ουσία κινναμαλδεΰδη. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κινναμαλδεΰδη διεγείρει την παραγωγή και την δράση της ινσουλίνης – της ορμόνης που διασπά το σάκχαρο και το βοηθά να κινηθεί προς τα κύτταρα, εμποδίζοντας την συσσώρευσή του στο αίμα.

Τα ευεργετικά οφέλη της κανέλας, ωστόσο, δε σταματούν εδώ, μιας και η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι το πικάντικo μπαχαρικό ενδέχεται να μειώνει την ολική χοληστερόλη, την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια!

Όσο για την ιδανική δοσολογία; Αρκεί 1 κ.γ. κανέλα την ημέρα για να βρεις την υγεία σου!

Μπορείτε να βρείτε το αιθέριο έλαιό της σε καταστήματα με βότανα και φυσικές τροφές.

Ψεκάστε το στο πόδι σας αφότου το έχετε πλύνει και στεγνώσει καλά.

Αφήστε το ν’ απορροφηθεί όλη νύχτα.

Για να μη λερώσει τα σκεπάσματά σας, φορέστε κάλτσες ή καλύψτε τα πόδια σας με ένα καθαρό πανί.

Δρα επίσης και ως φυσικό αποσμητικό για τα πόδια σας.

Κανέλα και νόσος Αλτσχάιμερ

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό νευροεκφυλιστικών ασθενειών, σας προτείνουμε να καταναλώνετε κανέλα καθημερινά. Σύμφωνα με μια έρευνα η οποία διεξήχθη το 2013, η επικατεχίνη και η κινναμαλδεΰδη στην κανέλα, υποστηρίζουν την καλή εγκεφαλική υγεία και αποτρέπουν ή επιβραδύνουν την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Καρδιαγγειακή προστασία

Σε έρευνα του Imperial College of London που διήρκησε 12 εβδομάδες, χορηγήθηκαν 2g σκόνη κανέλας/ημέρα σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Αυτό που διαπιστώθηκε, πέρα από τη μείωση των επιπέδων της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ήταν η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα, εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης επέρχεται ακόμη πιο γρήγορα από τη βελτίωση της γλυκόζης στο αίμα. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι τα άτομα που έχουν διαβήτη είναι πολύ πιο ευάλωτα σε νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος. Βλέπουμε λοιπόν ότι η κανέλα μπορεί να παίξει πολυπαραγοντικό προστατευτικό ρόλο για αυτούς τους ασθενείς.

Διάβασε επίσης: Βαλεριάνα: ιδιότητες, θεραπευτική δράση, χρήση και παρενέργειες

Αντιθρομβωτική δράση

Η κινναμαλδεΰδη που περιέχει η κανέλα έχει διερευνηθεί για την επίδρασή της στα αιμοπετάλια και φέρεται ότι βοηθάει στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων.

Αντιμικροβιακή δράση

Γνωστή εδώ και πολλά χρόνια για την αντιμικροβιακή της δράση, η κανέλα αξιοποιείται ως υλικό σε παραδοσιακά εθνικά φαγητά, ιδιαιτέρα σε εκείνα που περιέχουν ωμά τρόφιμα, λόγω των συστατικών της που έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.ά. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Food Science ήδη από το 1974, έδειξε ότι σε σταφιδόψωμα που δεν περιείχαν καθόλου συντηρητικά, εκείνα που είχαν μόλις 2% περιεκτικότητα σε κανέλα, δεν ανέπτυξαν επικίνδυνους μύκητες.

Για το δέρμα

Είναι εξαιρετική και για το δέρμα σας όπως και για τα εσωτερικά σας όργανα. Ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα την ημέρα (σε ένα τσάι για παράδειγμα), προστατεύει τα κύτταρά σας και μειώνει τα σημάδια γήρανσης χάρη στα αντιοξειδωτικά της. Προστατεύει επίσης το δέρμα από επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της μόλυνσης και της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Χαλαρώνει

Η κανέλα είναι αντιφλεγμονώδης και κατά συνέπεια χρησιμοποιείται συχνά στα χαλαρωτικά μασάζ. Βοηθά να χαλαρώσουν οι κουρασμένοι μύες. Πολλοί αθλητές κάνουν μασάζ με έλαιο κανέλας μετά από τις προπονήσεις και τους αγώνες τους. Τα απίστευτα οφέλη της κανέλας στην υγεία μπορείτε να τα απολαύσετε και στο μπάνιο. Γεμίζετε μια μπανιέρα με καυτό νερό και προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας κανέλα. Μουλιάστε για 15 λεπτά (ή έως ότου κρυώσει το νερό) ενώ ακούτε μουσική ή διαβάζετε ένα βιβλίο.

Ανακουφίζει από τις κράμπες περιόδου

Οι γυναίκες οι οποίες έχουν άσχημες κράμπες κατά την περίοδό τους βρίσκουν ανακούφιση σε μια κούπα με ζεστό νερό και κανέλα πριν πέσουν στο κρεβάτι. Βοηθά με τον κοιλιακό πόνο και χαλαρώνει τους μυς σας. Μπορείτε επίσης να την πιείτε και σε τσάι ώστε να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε τις απαραίτητες 8 ώρες.

Κανέλα και καρκίνος του παχέος εντέρου

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μίας νέας έρευνας αμερικανών επιστημόνων, η κανέλα περιέχει ένα συστατικό που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η σχετική έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα από το Τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας και το Κέντρο για την έρευνα κατά του καρκίνου του ίδιου Πανεπιστημίου και βρέθηκε ότι ένα συστατικό της κανέλας μπορεί να προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η έρευνα βρήκε ότι το να προσθέτουμε κινναμαλδεϋδη, το συστατικό που δίνει στην κανέλα τη χαρακτηριστική μυρωδιά και τη γεύση της, στη δίαιτα των ποντικιών – πειραματόζωων τα προστατεύει από την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες θέλουν να διερευνήσουν επίσης, τις πιθανές ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας στον διαβήτη ή σε άλλες ασθένειες.

Παρενέργειες – αντενδείξεις

Στην εγκυμοσύνη – ιδιαίτερα αν μιλάμε για το αιθέριο έλαιο της κανέλας, γιατί είναι διεγερτικό της μήτραςΑπαιτείται προσεκτική χρήση από τα άτομα με αλλεργίες, ειδικά όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Το αιθέριο έλαιο κανέλας είναι πολύ δυνατό και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αναμεμειγμένο με άλλα έλαια.Σε μεγάλες ποσότητες, η κανέλα μπορεί να επηρεάσει την ηπατική λειτουργία.

Σε κάθε περίπτωση υπέρμετρης χρήσης κανέλας ή συμπληρώματός της είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να ενημερώσει τον ιατρό του και να ζητήσει η συμβουλή του. Δεν πρέπει επίσης να θεωρείται ότι η κανέλα μπορεί να αντικαταστήσει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

Το μεγάλο πρόβλημα με την κανέλα κασσία είναι ότι έχει σημαντική περιεκτικότητα σε κουμαρίνη, μια αντιπηκτική ουσία που όμως είναι τοξική για το συκώτι σε μεγάλες ποσότητες και προκαλεί καρκίνο στα ζώα (πρόκειται για μια ομάδα ουσιών που βρίσκονται σε διάφορα λαχανικά, φρούτα και μπαχαρικά και μυρίζουν σαν φρέσκο άχυρο).

Ο αμερικανικός οργανισμός Food and Drug Administration έχει απαγορεύσει την κουμαρίνη ως αρωματικό πρόσθετο από το 1954 ενώ το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Council of the European Communities) έθεσε το 1988 ως ανώτατο όριο περιεκτικότητας σε κουμαρίνη τα 2 mg ανά κιλό στα διάφορα τρόφιμα και αναψυκτικά. Βάσει νεωτέρων στοιχείων, το 2008, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority) έθεσε ως μέγιστη συνιστώμενη Ανεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (TDI) το 0,1 mg κουμαρίνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι ένα άνθρωπος 60 κιλών μπορεί να καταναλώνει μέχρι 6 mg κουμαρίνης την ημέρα.

Θα μπορούσε κάποιος να ξεπεράσει εύκολα το ανώτατο όριο; Η κασσία περιέχει κατά μέσο όρο 3 γραμμάρια κουμμαρίνης ανά κιλό (3 mg ανά γραμμάριο) ενώ έχουν βρεθεί και δείγματα που περιείχαν 10 γραμμάρια ανά κιλό – μια τσεχική μελέτη βρήκε περιεκτικότητα 2,6-7 γραμμάρια ανά κιλό σε εξήντα δείγματα. Συνεπώς με 2 γραμμάρια κασσία ένας άνθρωπος 60 κιλών έχει φτάσει στο ανώτατο όριο πρόσληψης κουμαρίνης, και μπορεί να το έχει ξεπεράσει. Ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει περίπου 4,25 γραμμάρια σκόνης κασσία και από 5,5 μέχρι 12 mg κουμαρίνη, άρα είναι στο όριο και πιθανότατα το ξεπερνά. Ένα μικρό παιδί βάρους 15 κιλών φτάνει στο όριο καταναλώνοντας 0,5 γραμμάρια.

Να σημειωθεί ότι ενώ η κασσία περιέχει κουμαρίνη μέχρι και 1% (συνήθως 0,4-0,8%), η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει μόνο ίχνη της ουσίας, περίπου 0,004% αν και νεότερες μελέτες βρήκαν περιεκτικότητα 0,017%. Λόγω αυτών των διαφορών, μόνο η κασσία έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε κουμαρίνη, να σημειωθεί ότι ακόμα και το ίδιο δέντρο μπορεί να δώσει σημαντική διαφορά, συνεπώς δεν υπάρχει σταθερή σύγκριση για τα δύο είδη. Μια μελέτη σε 91 δείγματα στη Γερμανία έδειξε ότι η σκόνη κασσίας είχε κατά μέσο όρο 63 φορές περισσότερη κουμαρίνη από την κανέλα Κεϋλάνης ενώ η αντίστοιχη διαφορά στα ξυλάκια κανέλας ήταν 18 φορές.

Για να περιοριστεί η πρόσληψη κουμαρίνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε μια κατευθυντήρια γραμμή για τη μέγιστη περιεκτικότητά της στα τρόφιμα αρτοποιίας. Μέχρι 50 mg ανά κιλό στα εποχιακά και 15 mg ανά κιλό στα καθημερινά. Για τα επιδόρπια το όριο είναι 5 mg ανά κιλό. Μια μελέτη του 2014 στη Δανία εξέτασε 74 τρόφιμα τα οποία περιείχαν κανέλα και βρήκε ότι ξεπερνούσαν τα ευρωπαϊκά όρια σχεδόν κατά 50%.

Είναι σαφές, ότι κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή.

Ένας μικρός αριθμός ατόμων μπορεί να εκδηλώνει αλλεργία στην κανέλα.

Είδη κανέλας

Όταν θέλεις να αγοράσεις κανέλα, πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ και διαλέγεις ό,τι υπάρχει στο ράφι, σωστά; Το ήξερες όμως ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη κανέλας; Πρόκειται για την κανέλα κασσία και την κανέλα Κεϋλάνης. Παρόλο που και στις δύο περιπτώσεις γίνεται συγκομιδή του φλοιού των δέντρων που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, τα προϊόντα που παράγονται είναι διαφορετικά από άποψη γεύσης, αρώματος και χημικής σύνθεσης.

Κασσία

Η κασσία θεωρείται από κάποιους ότι δεν είναι αληθινή κανέλα, αλλά πρόκειται για το είδος κανέλας που πωλείται συνήθως σε σουπερμάρκετ και μπακάλικα. Η ίδια μάλιστα υποδιαιρείται σε τρεις κατηγορίες: Ινδονησίας, Κίνας και Σαϊγκόν, η καθεμία με διαφορετική ένταση αρώματος και γεύσης. Η πιο γλυκιά αλλά και πιο ήπια είναι η ινδονησιακή κασσία, ενώ η κινεζική έχει μεγαλύτερη ένταση και πικράδα από την ινδονησιακή. Η κασσία από τη Σαϊγκόν έχει έντονο άρωμα και γεύση, είναι σχεδόν πικάντικη.

Κεϋλάνης

Η κανέλα Κεϋλάνης, από την άλλη, που παράγεται στη Σρι Λάνκα, αποκαλείται από κάποιους «αληθινή κανέλα». Η αλήθεια είναι ότι είναι υψηλότερης ποιότητας. Η συγκομιδή και η επεξεργασία της γίνονται με το χέρι, με αποτέλεσμα να παράγονται φύλλα πολύ πιο λεπτά και εκλεκτά από εκείνα της κασσίας.

Επιπλέον, η γεύση και το άρωμα της κανέλας Κεϋλάνης είναι εξαιρετικά ήπια και ντελικάτα, με λεπτές, σχεδόν λουλουδάτες νότες. Αν και δυσεύρετη και πιο ακριβή, λοιπόν, αξίζει να την αναζητήσετε, ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή όπου η κανέλα γίνεται ο πρωταγωνιστής και όχι ένα ακόμα ανάμεσα σε πολλά μπαχαρικά.

Στη μαγειρική

Γλυκό και ταυτόχρονα πιπεράτο άρωμα. Η γνήσια είναι αρκετά ακριβή και συχνά η τριμμένη νοθεύεται με κάσσια. Συνδυάζεται με τα περισσότερα μπαχαρικά.

Στο εμπόριο: Σε ξυλάκια, τριμμένη.

Χρήση: Αν προτιμάτε τα «ξυλάκια», αφαιρέστε τα, πριν χρησιμοποιήσετε, π.χ, κάποιο σιρόπι ή, ανάλογα, πριν από το σερβίρισμα.

Που ταιριάζει στο φαγητό:

– Σε κοκκινιστά φαγητά καθώς και σε όσα έχουν ως βάση το κρεμμύδι π.χ. στιφάδο.

– Σε όλες τις συνταγές με κιμά, όπως στα μακαρόνια και στα μπιφτέκια.

– Σε κρεατικά με σάλτσες που έχουν ως βάση κάποιο γλυκό φρούτο όπως τα ξερά δαμάσκηνα.

– Στα σιροπιαστικά γλυκά, σε γλυκές πίτες όπως μπουγάτσα και κολοκυθόπιτα, στο χαλβά, σε κέικ και κουλουράκια.

– Στα ροφήματα: Όχι μόνο στον καπουτσίνο αλλά και σε ζεστές σοκολάτες, καθώς και σε μείγματα βοτάνων για ζεστά αφεψήματα. Να και ένα tip: Βάλε λίγη κανέλα μαζί με τον καφέ στο φίλτρο της καφετιέρας και απόλαυσε έξτρα άρωμα!

Προσοχή

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Τα βότανα θα πρέπει να καταναλώνονται με ιδιαίτερη προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως για όσους ακολουθούν ιατροφαρμακευτική αγωγή, αλλά και για τις εγκύους, τις θηλάζουσες και τα παιδιά. Τα βότανα δεν αποτελούν φάρμακα, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε αλόγιστα και με την ελπίδα ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες.Τα φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που γνωρίζουν καλύτερα. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε βότανο είναι απαραίτητο να είστε σίγουροι ότι είναι το σωστό φυτό. Η λανθασμένη αναγνώριση βοτάνων είναι η αιτία συχνά για πολλές παρενέργειες.

Βιβλιογραφία:

Η κουζίνα των βοτάνων – Σπυριδογιαννάκη Μαίρη, Εκδόσεις Οξύ
Μοναστηριακές Θεραπείες – Σπυριδογιαννάκη Μαίρη, Εκδόσεις Οξύ
230 βότανα-Ιουλίας Δαβάρα-Αθήναι 1978
Το πράσινο φαρμακείο Βοτανο θεραπείες, Dr James A. Duke
100 Βότανα 1000 Θεραπείες, Κώστας Μπαζαίος, Εκδόσεις Διατροφή και Υγεία
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος – Larousse – Britannica
https://www.britannica.com/topic/list-of-herbs-and-spices-2024392
https://greatist.com/health/herb-guide#1
https://web.extension.illinois.edu/herbs/directory.cfm
https://www.planetnatural.com/category/gardening/herb/growing-guides-herbs/
https://www.health.com/food/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B1
https://www.onmed.gr/ygeia/story/338744/kanela-apo-poia-sovari-astheneia-prostateyei
https://meygeia.gr/10-apistefta-ofeli-tis-kanelas-stin-ygeia/
https://www.healthyliving.gr/2016/05/08/idiothtes-dosologia-parenergeies/
https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/9511-i-kanela-kai-oi-idiotites-tis-stin-ygeia

Πηγή: ΑllΥou

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top