Now Reading
Θερινό σινεμά στο σπίτι με την Ζωούπολη

Θερινό σινεμά στο σπίτι με την Ζωούπολη

Μια υπέροχη παιδική ταινία με εξαιρετικά μηνύματα

Η Ζωούπολη (πρωτότυπος τίτλος: Zootopia) είναι αμερικανική κωμική ταινία περιπέτειας κινουμένων σχεδίων του 2016. Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβαν οι Μπάιρον Χάουαρντ και Ριτς Μουρ, ενώ το σενάριο γράφτηκε από τους Τζάρεντ Μπους και Φιλ Τζόνστον. Πρωταγωνιστούν οι Τζίνιφερ Γκούντγουϊν, Τζέισον Μπέιτμαν, Ίντρις Έλμπα, Τζένι Σλέιτ, Τζ. Κ. Σίμονς, Οκτάβια Σπένσερ και Σακίρα. Η παραγωγή της ταινίας έγινε από την Walt Disney Animation Studios και η διανομή της από την Walt Disney Pictures. Πρόκειται για την 55η μεγάλου μήκους ταινία της Disney. Η ιστορία επικεντρώνεται στη συνεργασία ενός κουνελιού αστυνομικού και μίας αλεπούς κατάδικο για να ξεσκεπάζουν τη μεγάλη συνωμοσία πίσω από τις εξαφανίσεις των άγριων κατοίκων αρπακτικών της μητρόπολης των θηλαστικών.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βρυξελλών Κινουμένου Σχεδίου, στο Βέλγιο, στις 13 Φεβρουαρίου του 2016, ενώ στις 4 Μαρτίου του 2016 κυκλοφόρησε και στις ΗΠΑ. Η ταινία έλαβε θετικές κριτικές με το σενάριο, την εικονογράφηση, τις ερμηνείες και το αντικείμενο του θέματός της να κερδίζουν αξιοσημείωτους επαίνους.

Την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας της σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έπιασε την πρωτιά σε πολλά box-office ανά τον κόσμο, με συνολικά έσοδα παγκοσμίως πάνω από $1 δισεκατομμύριο, κάνοντας την την τέταρτη ταινία με τα περισσότερα έσοδα για το 2016, την 30η με τα περισσότερα έσοδα ποτέ και την τέταρτη ταινία κινουμένων σχεδίων που ξεπέρασε το $1 δισεκατομμύριο. Έλαβε πολλές υποψηφιότητες για βραβεία αποσπώντας το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, καθώς και Χρυσή Σφαίρα, βραβείο κριτικών και βραβείο Annie στην ίδια κατηγορία. Στην ίδια κατηγορία ήταν επίσης υποψήφια στα βραβεία BAFTA.

Σε έναν κόσμο που κατοικείται από ανθρωπόμορφα θηλαστικά, το κουνέλι Τζούντι Χοπς από την αγροτική περιοχή Μπανιμπάροου εκπληρώνει το παιδικό της όνειρο να γίνει αστυνομικός στην αστική Ζωούπολη. Αν και ήταν η καλύτερη φοιτήτρια στην Ακαδημία, η πρώτη δουλειά που της δίνεται από τον Αρχηγό Μπόγκο είναι να κόβει κλήσεις σε παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, μιας και αυτός αμφισβητεί τις ικανότητές της λόγω του ότι είναι κουνέλι. Την πρώτη της μέρα, παραπλανείται από ένα ντουέτο αλεπούδων, τον Νικ Γουάιλντ και τον Φίνικ, οι οποίοι κάνουν παράνομα κόλπα για να κερδίζουν χρήματα.

Την επόμενη μέρα, η Τζούντι εγκαταλείπει τη θέση του τροχονόμου για να συλλάβει τον Ντουκ Γουίσλτον, μια νυφίτσα που έκλεψε τσάντα με βολβούς κρόκων, γνωστών ως Midnicampum holicithias. Ο Μπόγκο την επιπλήττει, αλλά η κυρία Ότερτον μπαίνει στο γραφείο του Μπόγκο παρακαλώντας να βρουν τον σύζυγό της Έμιτ, ένα από τα δεκατέσσερα αρπακτικά ζώα που έχουν εξαφανιστεί. Όταν η Τζούντι προτείνει να το αναλάβει και η Βοηθός Δημάρχου Ντον Μπελγουέδερ την επικροτεί για αυτό, ο Μπόγκο δίνει στην Τζούντι 48 ώρες για να βρει τον Ότερτον υπό τον όρο ότι αν δεν τα καταφέρει, θα παραιτηθεί.

Όταν η Τζούντι καταλαβαίνει ότι ο Νικ αποτελεί μάρτυρα μιας και βρισκόταν στο σημείο όπου εθεάθη τελευταία φορά ο Ότερτον, τον εκβιάζει να τη βοηθήσει ηχογραφώντας την ομολογία του για φοροδιαφυγή με το στυλό της, που διαθέτει και μηχάνημα εγγραφής ήχου. Η έρευνά τους τους οδηγεί σε μια λιμουζίνα του εγκληματία κύριου Μεγάλου, ο οποίος τους αποκαλύπτει ότι ο Ότερτον έγινε «άγριος» – επανήλθε δηλαδή στην άγρια κατάστασή του – και επιτέθηκε στον οδηγό του, Μάντσας.

Δείτε Επίσης

Στο σπίτι του, ο Μάντσας αναφέρει ότι ο Ότερτον πριν την επίθεσή του, φώναξε κάτι για « άγρια ουρλιαχτά». Λίγο αργότερα, ο Μάντσας γίνεται κι αυτός «άγριος» και κυνηγάει την Τζούντι και τον Νικ. Η Τζούντι καταφέρνει να σώσει τον Νικ παγιδεύοντας τον Μάντσας και καλεί την αστυνομία για βοήθεια. Όταν όμως φτάνουν εκεί, ο Μάντσας έχει εξαφανιστεί. Ο Μπόγκο απαιτεί την παραίτηση της Τζούντι αλλά ο Νικ του υπενθυμίζει ότι η Τζούντι έχει ακόμα δέκα ώρες για να λύσει την υπόθεση. Η Τζούντι μαθαίνει από τον Νικ ότι είχε πέσει θύμα εκφοβισμού όταν ήταν μικρός, όταν θέλησε να ενταχθεί στους προσκόπους αλλά εκείνοι, ακολουθώντας το στερεότυπο για τις αλεπούδες, είπαν ότι δεν ήταν άξιος εμπιστοσύνης. (πηγή: https://el.wikipedia.org/)

https://www.youtube.com/watch?v=5vZSdrSZUe4

Μια ταινία για τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, την αποδοχή του εαυτού και του άλλου, τον σεβασμό, τη δύναμη της φιλίας, της εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης, της αγάπης. Μια ιστορία που μπορεί εκτός από τον όμορφο χρόνο θέασής της να γίνει αφορμή για σημαντικές συζητήσεις με τα παιδιά σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top