Now Reading
Η μόλυνση από τον κορωνοϊό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά

Η μόλυνση από τον κορωνοϊό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά

Ο κορωνοϊός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη στα παιδιά, αλλά να γιατί δεν πρέπει να πανικοβάλλεστε

Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνει μια σχέση μεταξύ της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης διαβήτη σε παιδιά κάτω των 18 ετών που έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Στην έκθεση, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό είχαν από 30% έως 166% (0,3 φορές έως 2,6 φορές) περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 τουλάχιστον 30 ημέρες μετά τη μόλυνση από τα μη μολυσμένα συνομήλικά τους.

Αυτό είναι ένα τρομακτικό εύρημα, αλλά υπάρχει μια σημαντική προειδοποίηση: Αυτοί οι ισχυρισμοί έγιναν την περίοδο πριν από την έγκριση των εμβολιασμών για παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 18 ετών.

Αλλά αυτή η έρευνα είναι εξαιρετικά σημαντική: Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουν και οι ερευνητές στην Ευρώπη: αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 1 για παιδιά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Άλλες μελέτες σε ενήλικες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης μπορεί επίσης να είναι μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Δείτε περισσότερα για το τι μας λέει η νέα έκθεση για τη σχέση μεταξύ του Covid και του διαβήτη.

Τι λέει η έκθεση

Εξετάζοντας τα δεδομένα αξιώσεων μεγάλων εταιρειών ασφάλισης υγείας μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν δύο μεγάλα σύνολα δεδομένων για να δουν τον επιπολασμό της εμφάνισης διαβήτη μετά τον κορωνοϊό. Βρήκαν αύξηση 166% στις αιτήσεις διαβήτη σε παιδιά κάτω των 18 ετών που είχαν κορωνοϊό σε μία βάση δεδομένων και αύξηση 30% στη δεύτερη.

Ο διαβήτης ήταν σημαντικά υψηλότερος μεταξύ εκείνων με κορωνοϊό από ό,τι μεταξύ αυτών χωρίς κορωνοϊό και στις δύο βάσεις δεδομένων, σημειώνουν οι ερευνητές. Η επίπτωση του διαβήτη τύπου 1 (μια αυτοάνοση πάθηση) έναντι του διαβήτη τύπου 2 (μια χρόνια ασθένεια) δεν αναλύθηκε σε αυτή τη μελέτη.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν επίσης ενδείξεις διαβήτη που εμφανίστηκαν πριν από την έναρξη της πανδημίας σε παιδιά που είχαν οξεία αναπνευστική λοίμωξη που δεν ήταν κορωνοϊός και δεν διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Αυτό συνδέει περαιτέρω την ίδια τη μόλυνση από τον κορωνοϊό με την εμφάνιση διαβήτη – όχι μόνο με άλλους αναπνευστικούς ιούς γενικά.

Η σχέση του κορωνοϊού με τον διαβήτη

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν δύο γεγονότα που ήδη γνωρίζουμε για τη σχέση μεταξύ κορωνοϊού και διαβήτη: Για παιδιά και ενήλικες, ο κορωνοϊός μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του διαβήτη και τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, τα ευρήματα εδώ υπογραμμίζουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να συμβάλει στην έναρξη μιας νέας διάγνωσης διαβήτη σε παιδιά κάτω των 18 ετών – ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της νόσου.

Οι αυξήσεις κρουσμάτων διαβήτη παρατηρήθηκαν τόσο σε εκείνους που ήταν συμπτωματικοί όσο και σε εκείνους που ήταν ασυμπτωματικοί και ήταν θετικοί.

Πώς ο κορωνοϊός μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη

Όσο για το πώς μπορεί να αποδοθεί ο διαβήτης στον κορωνοϊό; Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιτεθεί απευθείας στα κύτταρα του παγκρέατος που εκφράζουν υποδοχείς που ονομάζονται μετατρεπτικό ένζυμο -2 της αγγειοτενσίνης (ACE-2), το οποίο αποτελεί μέρος του μηχανισμού που προστατεύει το σώμα από τον διαβήτη. Ο ιός SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί κύτταρα ACE2 σε όλο το σώμα ως σημείο εισόδου για μόλυνση. Ένας άλλος πιθανός παράγοντας θα μπορούσε να είναι η υπεργλυκαιμία του στρες ως αποτέλεσμα της καταιγίδας κυτοκινών που παρατηρείται στη μόλυνση ή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα γενικότερων αλλαγών στον μεταβολισμό της γλυκόζης που προκαλούνται από τη μόλυνση του ιού.

Επιπλέον, σημειώνουν οι συγγραφείς, ένα ποσοστό αυτών των περιπτώσεων πιθανότατα εμφανίστηκε σε άτομα με προϋπάρχοντα προδιαβήτη, κάτι που επηρεάζει έναν στους πέντε έφηβους στις ΗΠΑ. Είναι πιθανό η λοίμωξη με κορωνοϊό να υποκινήσει μια αλλαγή από προδιαβήτη σε διαβήτη.

Συμπτώματα εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά

Εάν το παιδί σας έχει αναρρώσει από μια συμπτωματική ή ασυμπτωματική λοίμωξη κορωνοϊού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα του διαβήτη και να τα παρακολουθείτε προσεκτικά, ώστε να μπορείτε να επιδιώξετε μια ακριβή διάγνωση εάν είναι απαραίτητο.

Τα συμπτώματα του διαβήτη στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δείτε Επίσης

Αυξημένη δίψα

Συχνή ούρηση (συμπεριλαμβανομένων νέων ατυχημάτων κατά την ούρηση ή ενούρησης στο κρεβάτι – δεν αφορά παιδιά που εκπαιδεύονται ακόμα στην τουαλέτα)

Κούραση

Ακραία πείνα

Ευερεθιστότητα

Ακούσια απώλεια βάρους

Ανάσα που μυρίζει σαν φρούτο

Η μόλυνση από τον κορωνοϊό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά, ενημερώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – Γλυκούλι (glykouli.gr)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top