Now Reading
Ποιο λάθος δεν κάνουν ποτέ οι γονείς που μεγαλώνουν επιτυχημένα παιδιά

Ποιο λάθος δεν κάνουν ποτέ οι γονείς που μεγαλώνουν επιτυχημένα παιδιά

Η επιτυχία απαιτεί κίνητρο. Και το να διδάσκεις τα παιδιά να έχουν εσωτερικά κίνητρα είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.

Όταν οι γονείς προσπαθούν να παρακινήσουν τα παιδιά τους επευφημώντας τα με ενθουσιασμό ή επαινώντας τους, μπορούν στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Οι «υπερ-επευφημίες και οι υπερβολικοί έπαινοι» είναι ένα συνηθισμένο λάθος. «Οι γονείς συχνά πιστεύουν ότι αυτό είναι γραμμικό: «Αν θέλω το παιδί μου να έχει κίνητρα, πρέπει να το παρακινήσω ο ίδιος για να το φτάσει εκεί».

Αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά οι γονείς μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσουν και να μετριάσουν τις επευφημίες τους για να παρακινήσουν πραγματικά τα παιδιά τους.

Οι κίνδυνοι του υπερβολικού επαίνου των παιδιών

Ο υπερβολικός έπαινος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά, δείχνει η έρευνα — μερικές φορές μετατρέποντάς τα σε «κίνητρα» που συνδέουν την αυτοεκτίμησή τους με την εξωτερική έγκριση. Αυτά τα παιδιά περιμένουν απροκάλυπτο έπαινο και απογοητεύονται εξαιρετικά όταν δεν τον λαμβάνουν.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και φόβο της αποτυχίας, αντί να αναπτύξουν τα παιδιά την ανθεκτικότητα να αναπηδήσουν από τις αποτυχίες τους.

Τα παιδιά είναι εγγενώς περίεργα να δοκιμάζουν και να προσπαθούν, κάτι που τα βοηθά να τροφοδοτούν το κίνητρό τους να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις. Αλλά] ο έπαινος και οι επευφημίες αφαιρούν την περιέργεια… Κι αρχίζει να γίνεται, «Ω, ευχαρίστησα τη μαμά ή τον μπαμπά; Με επευφημούν; Γιατί δεν ζητωκραυγάζουν για μένα;»

Όταν τα παιδιά χάνουν το ενδιαφέρον του εάν μια δραστηριότητα ή μια συμπεριφορά καθεαυτή είναι ανταποδοτική, στην πραγματικότητα λειτουργεί ενάντια σε αυτό το εσωτερικό κίνητρο.

Γι’ αυτό οι ψυχολόγοι συχνά συμβουλεύουν τους γονείς να επαινούν τη διαδικασία του παιδιού τους και όχι το αποτέλεσμα. Τα παιδιά που θέλουν να έχουν καλή απόδοση μόνο για να λάβουν επαίνους από τους γονείς τους μπορούν να γίνουν ενήλικες των οποίων το μόνο κίνητρο για υψηλές επιδόσεις είναι μια πιθανή αύξηση ή προαγωγή.

Αντίθετα, τα παιδιά που λαμβάνουν υποστήριξη και ενθάρρυνση για να αναζητήσουν διασκεδαστικές, ανταποδοτικές προκλήσεις από μόνα τους –από τη δοκιμή ενός νέου αθλήματος έως την εκτέλεση ενός σχολικού επιστημονικού πειράματος– είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν το εγγενές κίνητρο που χρειάζονται για να πετύχουν.

Το εγγενές κίνητρο αυξάνει την περιέργεια και την επιμονή και οδηγεί σε βελτιωμένη απόδοση στην εργασία και ψυχολογική ευεξία, σύμφωνα με έρευνα.

Μπορείτε ακόμα να επαινείτε τα παιδιά σας, φυσικά

Τα παιδιά σας πρέπει ακόμα να αισθάνονται ότι τα υποστηρίζετε. Απλώς πρέπει να τα αφήσετε να πρωτοστατήσουν στην ανακάλυψη δραστηριοτήτων και συμπεριφορών που τα παρακινούν να πετύχουν.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αναπτύσσουν συνεχώς τη δική τους «αίσθηση του εαυτού». Αυτό σημαίνει πολύ να εξερευνούν και να δοκιμάζουν νέα πράγματα – και κάθε φορά που κατακτούν μια νέα δεξιότητα ή λύνουν ένα δύσκολο πρόβλημα, αισθάνονται πολύ καλά, και σκέφτονται όπως: «Μπορώ να το κάνω αυτό! Μπορώ να καταλάβω τα πράγματα. Και θέλω να αντιμετωπίσω μια [νέα] πρόκληση».

Δείτε Επίσης

Η καλλιέργεια αυτού του συναισθήματος μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει το δικό του εσωτερικό κίνητρο, το οποίο θα το οδηγήσει να συνεχίσει να θέτει νέους στόχους και να προσπαθεί για επιτυχία καθώς μεγαλώνει.

Πού πρέπει λοιπόν να εστιάσετε τον έπαινο σας; Σχετικά με τις μεθόδους ή τις δεξιότητες που χρησιμοποιούν τα παιδιά για την επίλυση προβλημάτων.

Συχνά, αυτό σημαίνει απλώς να είστε παρόντες και υποστηρικτικοί – να προσφέρετε ενθάρρυνση και να βοηθήσετε το παιδί σας να χειριστεί τις φυσικές απογοητεύσεις της απόπειρας για κάτι νέο και προκλητικό. Ομοίως, μην φοβάστε να αφήσετε το παιδί σας να αποτύχει πριν πετύχει τον στόχο του.

Το να αφήνετε τα παιδιά να δοκιμάσουν πολλές στρατηγικές μόνα τους για να λύσουν ένα πρόβλημα, τα βοηθά να μάθουν περισσότερα και να αναπτύξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, κάτι που είναι πιο χρήσιμο από φράσεις όπως «Μπορείς να το κάνεις!» ή «Είσαι ο καλύτερος!»

Αυτές οι φράσεις μπορεί να ηχούν ιδιαίτερα κούφιες όταν τα παιδιά είναι ήδη απογοητευμένα.

Το να τα βοηθάς με τα αρνητικά συναισθήματα, να τα στηρίζεις και να τα ακούς όταν είναι πραγματικά αναστατωμένα που κάτι δεν τους πήγε καλά… είναι αυτό που πραγματικά τα βοηθά να ξαναβρούν το κίνητρο να το προσπαθήσουν και να το κάνουν.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top