Now Reading
Η ασφάλεια της αγκαλιάς ευνοεί τη νοητική ανάπτυξη του μωρού

Η ασφάλεια της αγκαλιάς ευνοεί τη νοητική ανάπτυξη του μωρού

Δεν θα κουραστούμε ποτέ να τονίζουμε τα οφέλη της τρυφερότητας στη βρεφική ηλικία

Κανένας γονιός δεν ξεχνάει ποτέ την πρώτη φορά που αγκαλιάζει το μωρό του και οι σύγχρονες μελέτες δεν σταματάνε να τονίζουν ότι οι πρώτες αγκαλιές του μωρού ενισχύουν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις του και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση άλλων τραυματικών εμπειριών που μπορεί να εμφανίσουν τα νεογνά, ειδικά στην περίπτωση που γεννηθούν πρώιμα.

Μια έρευνα για 125 νεογνά διαπίστωσε ότι οι άμεσες εκδηλώσεις στοργής από τους γονείς και τους φροντιστές τους έχουν διαρκή αποτελέσματα στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος του μωρού αντιδρά στην τρυφερότητα. Αυτό δείχνει ότι όσο πιο νωρίς γνωρίζουν την τρυφερότητα μέσω της αγκαλιάς, τα πρόωρα μωρά μπορούν να βιώσουν την αγάπη ως ευχάριστη και όχι καταπιεστική, ενώ ταυτόχρονα θα τονώσουν τις θετικές αντιδράσεις του εγκεφάλου.

Οι νέες τάσεις στη μητρότητα προσανατολίζονται σε επαφή δέρμα πάνω στο δέρμα ή τύπου μάρσιππου-καγκουρό, και ολοένα οι νέες πληροφορίες αποδεικνύουν ότι οι ώρες που ξαπλώνει το μωρό πάνω στη μαμά ή στο στήθος του μπαμπά μπορούν ακόμη και να αντισταθμίσουν αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσουν στην ευάλωτη και πρώιμη ανάπτυξή τους.

Η έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα στο ότι όταν ένα πρόωρο μωρό λάβει όσο πιο τρυφερή και υποστηρικτική επαφή από τους γονείς ή το προσωπικό του νοσοκομείου, τόσο ισχυρότερη ήταν η ανταπόκριση του εγκεφάλου τους.

Η μελέτη δείχνει ότι η τρυφερότητα που εκδηλώνεται με την επαφή (πάνω στο δέρμα) είναι απολύτως απαραίτητη για τα μωρά που περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών. Κι εφόσον δεν είναι εφικτό οι γονείς να προσφέρουν όλο το 24ωρο αυτή την τρυφερότητα όταν το μωρό τους βρίσκεται σε μονάδα νεογνών, το νοσοκομείο πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτή τους την ανάγκη – δεδομένου του συνολικού και μακροπρόθεσμου οφέλους στην υγεία τους, συναισθηματική και νοητική.

Δείτε Επίσης

Γνωρίζοντας ότι μια απαλή αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί το τσίμπημα μιας βελόνας είναι μόνο ένας ακόμα λόγος για τους γονείς να αγκαλιάζουν το πρώιμο μωρό τους όσο το δυνατόν περισσότερο – όχι ότι κάποιος χρειάζεται συγκεκριμένο λόγο.

Εμείς οι γονείς συχνά αισθανόμαστε ότι η καρδιάς μας μεγαλώνει κάθε φορά που αγκαλιάζουμε τα μικρά μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι κι ο εγκέφαλός τους αυξάνεται ακόμα πιο γρήγορα από το μεταξύ μας δεσμό.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top