Now Reading
Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη του λεξιλογίου των παιδιών

Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη του λεξιλογίου των παιδιών

Νέα μελέτη δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη του λεξιλογίου των παιδιών

Το να κολυμπήσει μερικούς γύρους στην πισίνα πιθανότατα δεν θα μετατρέψει το παιδί σας στον επόμενο Michael Phelps, ωστόσο μπορεί να το βοηθήσει να γίνει η επόμενη J.K. Rowling ή Stephen King. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η αερόβια άσκηση, όπως το κολύμπι, μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη του λεξιλογίου των παιδιών.

Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη του λεξιλογίου των παιδιών. Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Speech Language and Hearing Research, περιγράφει λεπτομερώς μια από τις πρώτες μελέτες σχετικά με την επίδραση της άσκησης στην εκμάθηση λεξιλογίου στα παιδιά.

Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών διδάχτηκαν νέες λέξεις πριν κάνουν ένα από τα εξής τρία πράγματα — κολύμπι, συμμετοχή σε ασκήσεις CrossFit ή συμπλήρωση ενός φύλλου χρωματισμού. Τα παιδιά που κολύμπησαν ήταν 13% πιο ακριβή στα τεστ παρακολούθησης των λέξεων του λεξιλογίου.

Είναι λογικό για την επικεφαλής ερευνήτρια, τη Maddy Pruitt, η ίδια πρώην κολυμβήτρια κολεγίου που τώρα παρακολουθεί τακτικά μαθήματα CrossFit. «Η κινητική κίνηση βοηθά στην κωδικοποίηση νέων λέξεων», είπε, εξηγώντας ότι η άσκηση είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο, μιας πρωτεΐνης που η Pruitt περιγράφει ως το «Miracle-Gro του εγκεφάλου».

Γιατί τότε, η κολύμβηση έκανε τη διαφορά ενώ το CrossFit όχι; Η Pruitt το αποδίδει στην ποσότητα ενέργειας που απαιτεί ο εγκέφαλος για κάθε άσκηση. Η κολύμβηση είναι μια δραστηριότητα που τα παιδιά θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν χωρίς πολλή σκέψη ή οδηγίες. Ήταν πιο αυτόματο, ενώ οι ασκήσεις CrossFit ήταν καινούργιες για αυτά. Τα παιδιά έπρεπε να μάθουν τις κινήσεις, που απαιτούσαν ψυχική ενέργεια.

Η Pruitt διεξήγαγε την έρευνα ως μέρος του Master’s Capstone Project της και αποφοίτησε το 2020. Τώρα εργάζεται ως λογοθεραπεύρια σε ένα δημοτικό σχολείο στη Νότια Καρολίνα, όπου κάνει πράξη τα ευρήματά της.

«Οι συνεδρίες μου είναι πολύ σπάνια σε τραπέζι», είπε. «Θα βγάλω τα παιδιά μου στην παιδική χαρά ή θα κάνουμε μια βόλτα στο σχολείο».

Δείτε Επίσης

Η σύμβουλος της Pruitt και συν-συγγραφέας Giovanna Morini βασίζεται στα ευρήματα στο εργαστήριό της. Η Morini, επίκουρος καθηγήτριας στο Τμήμα Επιστημών της Επικοινωνίας και Διαταραχών, είπε ότι οι περισσότερες έρευνες για την άσκηση την εξετάζουν από την οπτική γωνία ενός υγιεινού τρόπου ζωής, δεν μπαίνουν πολύ στον τομέα της απόκτησης/ανάπτυξης της γλώσσας. Σχολίασε ότι το βλέπει μελέτες σαν τη συγκεκριμένη ως εμπλουτισμό της έρευνας και έχει έναν ακόμα φοιτητή που τρέχει ένα παρόμοιο πείραμα τώρα με νήπια.

«Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι με αυτή τη μελέτη γιατί ισχύει για κλινικούς ιατρούς, φροντιστές και εκπαιδευτικούς που μπορούν να την κάνουν πράξη», είπε η Morini. «Είναι απλά πράγματα, τίποτα το ασυνήθιστο. Αλλά θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων».

Τα οφέλη της άσκησης, ειδικά σε μια εποχή που τα παιδιά μένουν όλο και πιο καθηλωμένα για διάφορους λόγους, είναι ποικίλα και πολύτιμα, το να την εντάξετε στο καθημερινό πρόγραμμά τους μόνο καλό μπορεί να τους προσφέρει. Όταν ξέρετε ότι μπορεί να έχει και πλεονεκτήματα στο λεξιλόγιό τους, τότε έχετε άλλον έναν καλό λόγο στον μακρύ κατάλογο με όλα όσα προσφέρει η άσκηση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top