Επιλόχειος κατάθλιψη και στους άνδρες; Κι όμως υπάρχει - Childit
Now Reading
Επιλόχειος κατάθλιψη και στους άνδρες; Κι όμως υπάρχει

Επιλόχειος κατάθλιψη και στους άνδρες; Κι όμως υπάρχει

Έρευνες αποδεικνύουν ότι και οι μπαμπάδες εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης

Είναι γνωστό ότι κάποιες μαμάδες υποφέρουν από επιλόχειο κατάθλιψη μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Όπως, όμως, δείχνουν πρόσφατες έρευνες η κατάσταση αυτή μπορεί να πλήξει και τους άνδρες, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν τόσο γνωστό. Και ο λόγος είναι ότι οι ίδιοι οι άντρες δυσκολεύονται να μιλήσουν για αυτό.

Έρευνα της Αμερικάνικης Ιατρικής Ένωσης (American Medical Association), που έλαβε υπόψιν της 43 μελέτες για 28.000 άντρες, έδειξε ότι περίπου το 10% των ανδρών παγκοσμίως εμφανίζουν συμπτώματα της λεγόμενης πατρικής επιλόχειας κατάθλιψης. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους και μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και 6 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Η χειρότερη περίοδος φαίνεται πώς είναι το δεύτερο τρίμηνο της ζωής του μωρού, οπότε και το ποσοστό των ανδρών που πάσχουν φτάνει ακόμα και το 26%.

Η έρευνα έδειξε ότι όταν οι νέες μαμάδες αντιμετωπίζουν επιλόχειο κατάθλιψη, σχεδόν το 50% των συντρόφων τους εμφανίζουν και οι ίδιοι ανάλογα συμπτώματα. Ο λόγος που η πλειοψηφία των ανδρών δεν ζητάει βοήθεια είναι τα κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν τον άνδρα βράχο στο πλάι της συντρόφου του και απρόσβλητο από τέτοια αισθήματα.

Ως αποτέλεσμα, οι νέοι μπαμπάδες που αρχίζουν να αισθάνονται αγχωμένοι, άδειοι και θλιμμένοι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν γιατί τους συμβαίνει αυτό. Από την άλλη, οι γυναίκες τείνουν να έχουν ένα μεγαλύτερο «δίκτυο υποστήριξης» σε περίπτωση που δεν αισθάνονται καλά. Οι σύντροφοί τους σχεδόν πάντα υποθέτουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι μπαμπάδες που αισθάνονται τον ίδιο φόβο ή θλίψη για το γεγονός ότι απέκτησαν παιδί.

Μελέτες έχουν δείξει ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζουν εκτός από τις ορμόνες των γυναικών, που συχνά ενοχοποιούνται για την επιλόχειο κατάθλιψη, και αυτές των αντρών. Τα συμπτώματα των μπαμπάδων, ωστόσο, δεν οφείλονται αποκλειστικά στις ορμονολογικές αλλαγές, αλλά περισσότερο στο γεγονός ότι οι νέες γενιές ανδρών έρχονται αντιμέτωπες με τους ψυχολογικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που προκαλούσαν μέχρι τώρα στρες κυρίως στις γυναίκες.  

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έμειναν άνεργοι λόγω κρίσης είναι άντρες, ενώ, ειδικά στο εξωτερικό, έχει αλλάξει το παραδοσιακό καθεστώς των γονεϊκών ρόλων και πολλοί μπαμπάδες μένουν σπίτι να φροντίσουν τα παιδιά ενώ οι γυναίκες τους δουλεύουν.

Συμπτώματα
Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για να κάνουν την εμφάνισή τους συμπτώματα κατάθλιψης. Εντούτοις, αυτά διαφέρουν ανάμεσα στα δύο φύλα. Μπορεί να είναι αισθήματα λύπης και θλίψης, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που γίνονται επίσης ευερέθιστοι, επιθετικοί και θυμωμένοι ή βιώνουν κρίσεις πανικού και άλλα σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυπαλμίες.

Μπορεί ακόμα να εμφανίσουν αλλαγές στη διάθεσή τους, που πολλές φορές δεν συνάδουν με το χαρακτήρα τους, έλλειψη ενδιαφέροντος για το μωρό και στήριξης στην ίδια τη μαμά.

Αν ανησυχείτε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να υποφέρει από επιλόχειο κατάθλιψη, αναζητήστε τα εξής σημάδια και μιλήστε με έναν ειδικό:
-απομακρύνεται από εσάς και το μωρό;
-είναι περισσότερο ευέξαπτος και επιθετικός;
-είναι λυπημένος, θλιμμένος και δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για πράγματα που πριν τον ευχαριστούσαν;
-κάνει σχόλια για το πόσο άχρηστος ή ανίκανος αισθάνεται;
-περνάει περισσότερο χρόνο στη δουλειά του από όσο χρειάζεται (συχνά οι άντρες επιλέγουν να βυθίζονται στη δουλειά για να αντιμετωπίσουν το άγχος τους);
-μήπως υποφέρετε κι εσείς από επιλόχειο κατάθλιψη;

See Also

Αντιμετώπιση
Το πρώτο και βασικό που πρέπει να κάνετε αν αντιληφθείτε τέτοια συμπτώματα είναι να μιλήσετε για αυτό. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλη την οικογένειά σας. Αν είστε άνδρας και νιώθετε έτσι, ανοιχτείτε στη σύντροφό σας. Το να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας δεν σημαίνει ότι παραπονιέστε ή γκρινιάζετε αλλά ότι αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να πολεμήσετε μαζί.

Αναζητήστε τρόπους να μειώσετε το στρες. Ασκηθείτε, διαλογιστείτε, κάντε γιόγκα, φροντίστε τον εαυτό σας και αντιμετωπίστε το άγχος.

Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού. Με τις συμβουλές εξειδικευμένων επιστημόνων, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι οι αλλαγές που φέρνει στη ζωή σας η έλευση μίας νέας ζωής θα γίνουν πιο ομαλά και θα αντιμετωπίσετε όποιο πρόβλημα υπάρχει στη σχέση των γονιών και στην καινούρια σας οικογένεια.

*με πληροροφίες από parents

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top