Now Reading
Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Gianni Rodari

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Gianni Rodari

Τιμάμε έναν σημαντικό παιδαγωγό και αγαπημένο συγγραφέα παιδικών βιβλίων

«Η πραγματικότητα μπορεί να εισαχθεί μέσω της κύριας πόρτας ή μπορεί να περάσει μέσα από ένα παράθυρο, κάτι που είναι πολύ πιο διασκεδαστικό».

Σχεδόν όλα τα αποσπάσματα του Gianni Rodari απευθύνονται ή μιλούν για παιδιά. Ο Gianni Rodari, Ιταλός παιδαγωγός και δημοσιογράφος, ήταν παθιασμένος με τη φαντασία. Πίστευε ότι τα παιδιά ήταν μια ατελείωτη πηγή φαντασίας και αλήθειας.

Όπως πολλοί από τους συγχρόνους του, βίωσε τις δυσκολίες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Έχασε έναν από τους αδελφούς του και μερικούς από τους φίλους του κατά τη διάρκεια του πολέμου. Εργάστηκε επίσης ως δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων.

«Νομίζω ότι τα παραμύθια, τα παλιά και τα νέα, μπορούν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του νου. Τα παραμύθια είναι το μέρος που γεννιούνται όλες οι υποθέσεις». 

Τα αποσπάσματα του Gianni Rodari αντικατοπτρίζουν μια από τις μεγαλύτερες αρετές του: την πρωτοτυπία. Καλλιέργησε την παιδική λογοτεχνία. Το βιβλίο του «Η Γραμματική της Φαντασίας» έγινε ένα αληθινό κλασικό.

Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα αποσπάσματα του.

 

Δάκρυα και γέλιο

Ο Gianni Rodari υποστήριξε τον σεβασμό για τα παιδιά σε πολλά αποσπάσματα του. Προσπάθησε επίσης να καλλιεργήσει μια εκπαίδευση που να προστατεύει την ευαισθησία και να ξυπνάει το πάθος για γνώση.

Η θέση του συνοψίζεται στο απόσπασμά του: «Αξίζει ένα παιδί να μαθαίνει να κλαίει όταν θα μπορούσε να μάθει ενώ γελούσε;» Σε αυτήν την περίπτωση, ζητά μια εκπαίδευση που να μην είναι ούτε περιοριστική ούτε αυστηρή. Η ακαδημαϊκή πειθαρχία δεν χρειάζεται να στηρίζεται σε σωματικές ποινές ή οδυνηρές εμπειρίες.

Τα καλύτερα δώρα

«Τα καλύτερα δώρα δεν αγοράζονται, τα καλύτερα δώρα είναι αυτά που φτιάχνουμε και προσφέρουμε οι ίδιοι».

Στον σημερινό κόσμο, οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν χωρίς νόημα δώρα. Ωστόσο, αυτό αφαιρεί το δώρο του συναισθήματος που κρύβει αυτή η χειρονομία. Έτσι, πρέπει να φτιάξουμε τα δικά μας δώρα και να τα προσφέρουμε με αγάπη.

 

Η αξία του λάθους

«Τα λάθη είναι απαραίτητα, τόσο χρήσιμα όσο το ψωμί, και συχνά όμορφα: απλώς κοιτάξτε τον Πύργο της Πίζας».

Αυτός είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας όμορφος τρόπος για να προσεγγίζουμε τα λάθη. Όχι μόνο επισημαίνει ότι τα λάθη είναι χρήσιμα, αλλά δείχνει επίσης ότι μπορούν να οδηγήσουν σε κάτι ανυποψίαστο και όμορφο.

Τι υπάρχει στις καρδιές μας

«Στις καρδιές μας, όλοι έχουμε έναν ιππότη γεμάτο θάρρος, ο οποίος είναι πάντα έτοιμος να επιστρέψει στο δρόμο».

Δείτε Επίσης

Αυτό το απόσπασμα είναι ένας τρόπος να επισημάνουμε ότι το εσωτερικό παιδί μας είναι ακόμα ζωντανό μέσα μας και μας δίνει φτερά για να πετάξουμε. Στην πραγματικότητα, όλη η δουλειά του Ροντάρι είναι μια έκκληση για να επικοινωνήσουμε ξανά με τον εσωτερικό παιδικό μας ήρωα που είναι ακόμα ζωντανός βαθιά στις καρδιές μας.

 

Η πραγματική αξία της φαντασίας

«Η φαντασία δεν είναι ένας κακός λύκος που πρέπει να φοβηθεί, ούτε ένα έγκλημα που πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς, αλλά ένας εξαιρετικά πλούσιος κόσμος που έχει περιθωριοποιηθεί ανόητα».

Πολλές φορές οι άνθρωποι καλούνται να είναι «ρεαλιστικοί». Ακόμη και τα παιδιά πρέπει να δίνουν έμφαση στα γεγονότα. Φαίνεται ότι η φαντασία των πραγμάτων είναι κακή, όταν, στην πραγματικότητα, η φαντασία είναι πηγή ανεξάντλητου πλούτου.

Η δύναμη των παιδιών

«Είναι δύσκολο να κάνεις δύσκολα πράγματα: να μιλάς με έναν κωφό, να δείχνεις ένα τριαντάφυλλο σε έναν τυφλό. Παιδιά! Μάθετε να κάνετε δύσκολα πράγματα: πάρτε τους τυφλούς από το χέρι, τραγουδήστε για τους κωφούς, ελευθερώστε τους σκλάβους που πιστεύουν ότι είναι ελεύθεροι».

 

Όλα τα αποσπάσματα του Gianni Rodari είναι ιδιαίτερα και συνεχίζουν και σήμερα να δίνουν έμπνευση σε γονείς κι εκπαιδευτικούς ενώ τα παιδικά του βιβλία εξακολουθούν να μαγεύουν και να συναρπάζουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Όλη η δουλειά του είναι αφιέρωμα στην παιδική ηλικία. Μίλησε για το εσωτερικό παιδί μέσα στον καθένα μας.

Περισσότερα για το έργο του και τα βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά θα βρείτε εδώ

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top