Now Reading
Γράμμα στη μαμά που αγαπά τη μητρότητα αλλά της λείπει και η ελευθερία της.

Γράμμα στη μαμά που αγαπά τη μητρότητα αλλά της λείπει και η ελευθερία της.

Η μητρότητα μαμά είναι δύσκολη αλλά και υπέροχη μαζί!

Ε εσύ. Η μαμά που είναι κουρασμένη. Η μαμά που έχει κλειστεί στο μπάνιο και σκουπίζει τα δάκρυά της. Η μαμά που φώναξε και το μετάνιωσε γιατί έφτασε στα όριά της. Η μαμά που τα μαζεύει όλα μέσα της. Που έχει μείνει στο σπίτι ενώ όλοι γύρω της προχωρούν!  Η μαμά που χρειάζεται όσο τίποτα μια αγκαλιά!  

Είναι εντάξει. Όλα θα πάνε καλά.

Σαν μαμά προς μαμά ένα έχω να σου πω η μητρότητα είναι ένα ατελείωτο roller coaster. Με τα πάνω του, τα κάτω του, τα δάκρυα αλλά και τα γέλια, τα επικίνδυνα σημεία που σου κόβονται τα πόδια αλλά και η ευτυχία που σε κάνει να πετάς στα ουράνια! Μερικές μέρες τα παιδιά σου ξυπνούν στις 5:45 π.μ. και δεν είσαι σίγουρη πώς θα επιβιώσεις τη μέρα και ξέρεις ότι οι μέρες είναι αργές, αλλά τα χρόνια είναι γρήγορα και εσύ είσαι πάντα κουρασμένη. Ατημέλητη, απεριποίητη, δεν έχεις κουράγιο να σύρεις το κορμί σου ούτε μέχρι το ντουζ, δεν έχεις κουράγιο ούτε για μια ακόμα παρτίδα monopoly.  

Μετά, κάποιες μέρες τα παιδιά κοιμούνται μέχρι τις 8:30 π.μ. και εσύ πίνεις καφέ σιωπηλά, όσο πιο σιωπηλά μήπως και απολαύσεις τις λιγοστές αυτές στιγμές ησυχίας απαντάς στα email χωρίς τα απανωτά μαμά που σου τρελαίνουν το νευρικό σου σύστημα και κάνεις ένα ντους χωρίς κανέναν να σου βαράει με μανία τη πόρτα. Είσαι έτοιμη να κατακτήσεις τη μέρα με θετική διάθεση γιατί νιώθεις πως είσαι η καλύτερη μαμά όλων των εποχών και έχεις πιει ήδη τρεις καφέδες γιατί ήσουν τόσο ενθουσιασμένη που δεν ήξερες πως να εκφράσεις τη χαρά σου! 

Η μητρότητα έχει σκαμπανεβάσματα.

Ποιος σου είπε πως η μητρότητα είναι εύκολη ή πάντοτε ίδια; Τη μία αισθάνεσαι ένοχη για τα πάντα και την άλλη νικήτρια που όλα είναι υπό έλεγχο. Μπορεί να είναι ίσως το πιο κουραστικό πράγμα στον κόσμο αυτό το να είσαι μαμά και να νοσταλγείς τις ημέρες του γραφείου για να πας να ξεκουραστείς. Όλα φυσιολογικά είναι και συμβαίνουν σε όλες μας πίστεψέ με! Υπάρχουν μέρες που το στόμα σου δεν ανοίγει ούτε για ένα χαμόγελο γιατί μάλλον έχεις φορτώσει με πολλά πρέπει, απαιτήσεις και ενοχές τον εαυτό σου. Όμως αν κοιτάξεις γύρω σου το ακατάστατο σπίτι σου, τις δαχτυλιές στα τζάμια και τις παιδικές ζωγραφιές στο πάτωμα θα βρεις πολλούς λόγους να χαμογελάσεις από το να τρελαθείς. 

Και ήθελα να πω, πως είναι πολύ εντάξει να θέλεις μια μέρα για σένα. Χωρίς να σε περιμένει τίποτα, χωρίς να ακούσεις μαμά, την ημέρα που ένα ήσυχο, γαλήνιο ντους θα είναι το μόνο συγκλονιστικό της ημέρας σου, που θα σκορπίσεις το χρόνο σου αυστηρά και μόνο σε όσα σε ευχαριστούν και όχι να μαζεύεις παιχνίδια από τα δωμάτια ή να ανησυχείς για τον φούρνο που καίει, επειδή είχες το θράσος να αφιερώσεις χρόνο για να ξυρίσεις τα πόδια σου. Γιατί μαμά δεν έπαψες να είσαι άνθρωπος ούτε γυναίκα μετά την απόκτηση παιδιών και οι γυναίκες είθισται να ξυρίζουν τα πόδια τους! όπως και να κάνουν πολλά ακόμα που έχεις μάλλον ξεχάσει. 

Είναι επίσης εντάξει να ακούς το παιδί σου να κλαίει καθώς τσακώνεται με τα αδέρφια του και να μη τρέχεις αμέσως αν δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας, όταν είσαι στο ντους ή ακόμα και όταν το παιδί σου κοιμάται άσε λίγο ανοιχτή την πόρτα σου και απόλαυσε 10 λεπτά μόνο για σένα. Είναι εντάξει να θέλεις να μπορείς να κοιμηθείς όλη τη νύχτα, αλλά και να τρέχεις στο μωρό σου όταν ξυπνάει κλαίγοντας στις 2 π.μ.

Είναι εντάξει να ενδώσεις άλλη μια φορά στη συγκοίμηση αν αυτό σας βοηθά να περάσετε μια ήσυχη και ήρεμη νύχτα.  Είναι εντάξει να θέλεις να φοράς μακιγιάζ και να ντύνεσαι όπως παλιά σε τακτική βάση.

Είναι εντάξει να παραγγείλεις απέξω κάποιες φορές και να παραβλέψεις τις δικές σου θεωρίες για τη σωστή διατροφή αν αυτό σου γλιτώσει λίγο χρόνο για τον εαυτό σου ή για μια όμορφη βόλτα έξω με τα παιδιά.  

Είναι επίσης εντάξει να ταΐζεις τα παιδιά σου με κοτομπουκιές για δείπνο γιατί νιώθεις ότι δεν σου μένει τίποτα άλλο να δώσεις και απλά πρέπει να επιβιώσεις πριν τον ύπνο, ώστε να μπορείς να παρακολουθήσεις έστω ελάχιστα λεπτά της αγαπημένης σου σειράς λίγο πριν τελειώσει.

Είναι εντάξει να θέλεις να σταματήσει η γκρίνια, αλλά να ξέρεις επίσης ότι θα σου λείψει όταν μια μέρα το σπίτι είναι άδειο και τα παιδιά στο σχολείο. 

Δείτε Επίσης

Είναι εντάξει να πρέπει να κλείσεις τα μάτια σου καθώς βγαίνεις από το σπίτι για να μην δεις το χάος. Είναι επίσης εντάξει να αφιερώσεις χρόνο για να καθαρίσεις, να πλύνεις τα πιάτα, να σκουπίσεις με ηλεκτρική σκούπα κ.λπ. ενώ τα παιδιά απασχολούνται μόνα τους. Μερικές φορές πρέπει να κάνεις ό,τι πρέπει να κάνεις, και εκείνα πρέπει να φροντίσουν μόνα τους τον εαυτό τους. Μην ξεχνάς πως ένα καθαρό σπίτι ίσον και καθαρό μυαλό. 

Είναι εντάξει να θέλεις ταυτόχρονα να είσαι με τα παιδιά σου αυτή τη στιγμή, αλλά επίσης να διακτινιστείς σε μια παραλία κάπου χωρίς τα παιδιά και να πίνεις μια μαργαρίτα! 

Είναι εντάξει να θέλεις να πάρεις τα βουνά καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου, αλλά και να λυπάσαι όταν βγαίνεις και χάνεις τις ιστορίες και τα τρυφερά φιλιά ή αγκαλιές πριν τον ύπνο.

Είναι εντάξει να σου λείπει ο «προ της μητρότητας» εαυτός σου και η ανεξαρτησία που συχνά θεωρούσες δεδομένη, αλλά ταυτόχρονα να μην μπορείς να θυμηθείς ποιος ήσουν πριν τα παιδιά σου και τι έκανες ή θα έκανες αυτή τη στιγμή!

Είναι εντάξει να είσαι άνθρωπος, γυναίκα και μαμά.

Και όλα μαζί με αυτή τη σειρά και με αντίστροφη! Είναι εντάξει να έχεις όνειρα και στόχους που αφορούν την οικογένεια και τα παιδιά σου, αλλά και όνειρα και στόχους που είναι μόνο για σένα.

Είναι εντάξει να είσαι κουρασμένη και συναισθηματικά στραγγισμένη. Κάτι τέτοιες στιγμές έρχονται και σε αγκαλιάζουν δυο μικρά χεράκια και σου λένε μαμά είσαι υπέροχη. Και τότε ξέρεις πως αντέχεις τα πάντα. Και όλα αρχίζουν ξανά.. Γιατί μαμά χρειάζεται να το πιστέψεις. Είσαι υπέροχη και για εκείνα, όλος τους ο κόσμος! Και με αυτό στην καρδιά σου και στο μυαλό σου μπορείς να καταφέρει τα πάντα! Αυτές οι στιγμές θα είναι πάντα εκεί για να μας το θυμίζουν.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top