Now Reading
Γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας με το βιβλίο «Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου»

Γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας με το βιβλίο «Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου»

Ένα τρυφερό παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου στο πλαίσιο της Εθνικής Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης «Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού – Γίνε Ανάδοχος»

«Το ρήμα που ταιριάζει στην Αναδοχή δεν είναι το αποκτώ. Αυτό είναι το ρήμα της Υιοθεσίας. Στην Αναδοχή ταιριάζει περισσότερο το ρήμα αγαπώ και μάλιστα χωρίς προϋποθέσεις και πάντα με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός αποχωρισμού», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση του παραμυθιού «Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου» στο πλαίσιο της Εθνικής Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης «Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού – Γίνε Ανάδοχος». Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Εγγύηση για το Παιδί» (EU Child Guarantee).

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, αφού ευχαρίστησε την εφημερίδα «Καθημερινή» με την οποία κυκλοφορεί «Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου» στις 15 Μαΐου, τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου και τον εικονογράφο Κωστή Παπαθεοδώρου για την αφιλοκερδή τους προσφορά αλλά και την ηθοποιό Λένα Παπαληγούρα η οποία διάβασε αποσπάσματα του παραμυθιού, δήλωσε: «Θέλουμε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα της Αναδοχής· αυτής της σωτήριας πράξης αγάπης που μοναδικό της κίνητρο έχει την επιθυμία να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε ένα παιδί, να του δώσουμε την ευκαιρία να μεγαλώσει σε μια οικογένεια, μεγάλη ή μικρή, μονογονεϊκή ή με γονείς του ίδιου φύλου, που όμως θα τη νιώθει δική του».

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε τη σπουδαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο της Αναδοχής στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, επισημαίνοντας πως από την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος Αναδοχών και Υιοθεσιών έχουν βγει από τα ιδρύματα 934 παιδιά, σχεδόν τα μισά που ζούσαν σε δομές. Η Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε: «Η ιδρυματική φροντίδα, όσο προσεγμένη κι αν είναι, δεν μπορεί να καλύψει τις συναισθηματικές και ψυχικές ανάγκες ενός παιδιού. Πρέπει να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα και να βρούμε μια οικογένεια για κάθε παιδί. Το όπλο μας για να το καταφέρουμε είναι η Αναδοχή για αυτό και ως Πολιτεία οφείλουμε να ενισχύσουμε τον θεσμό με κάθε θεμιτό τρόπο και μέσο».

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Ειδική σε θέματα Παιδικής Προστασίας από το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, αναφέρει ότι: «Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού μας λέει ότι το καλύτερο μέρος για να μεγαλώσει ένα παιδί είναι η οικογένειά του. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό για κάποια παιδιά που η οικογένειά τους δεν είναι σε θέση να τους παρέχει τη φροντίδα που χρειάζονται, δικαιούνται ειδική προστασία εκ μέρους του Κράτους. Πράγματι το Υπουργείο Εργασίας με την υποστήριξη του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί αλλά και στους ανάδοχους γονείς, στηρίζοντας τον θεσμό της Αναδοχής σαν την καλύτερη λύση για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Αναγνωρίζοντας έτσι ότι το κάθε παιδί έχει δικαίωμα να ζήσει την παιδική του ηλικία σε ένα ήρεμο και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον που θα του παρέχει αγάπη, καθημερινή φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζεται. Και η Αναδοχή κάνει ακριβώς αυτό. Όλοι μας λοιπόν, θα πρέπει να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι για το μέλλον της ίδιας της κοινωνίας μας, τα παιδιά να μεγαλώνουν και να αναπτύσσουν πλήρως τις ικανότητές τους μέσα στη θαλπωρή μιας οικογένειας. Το παραμύθι με τις περιπέτειες του μικρού Μίλτου είναι ένα εξαιρετικό ”εργαλείο”, τόσο για τα παιδιά όσο και τους γονείς, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα πώς μπορεί η Αναδοχή να αλλάξει πραγματικά τη ζωή ενός παιδιού και να το οδηγήσει από το σκοτάδι και τη μοναξιά, στη ζεστή αγκαλιά μιας οικογένειας στην οποία χωράει όπως στη ”δική” του. Γιατί όπως λέει και ο Μίλτος, “οι αγκαλιές χωρούν ακριβώς ό,τι αγαπούν”».

Ο συγγραφέας, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, δήλωσε: «Θέλησα να φτιάξω ήρωες αληθινούς για να μιλήσουν με απλότητα και ειλικρίνεια στα παιδιά για την αναδοχή. Κάθε βιβλίο είναι έτσι κι αλλιώς η καλύτερη άσκηση ενσυναίσθησης. Μαθαίνει το παιδί να μπαίνει στη θέση του άλλου, να κατανοεί τις πράξεις και τα συναισθήματά του. Και γνωρίζοντας τον άλλο γνωρίζεις και τον εαυτό σου. Η ιστορία του Μίλτου θα βοηθήσει τον μικρό αναγνώστη να γίνει ένας ενημερωμένος και δραστήριος ενεργός πολίτης».

Δείτε Επίσης

Ο εικονογράφος, Κωστής Παπαθεοδώρου, ανέφερε: «Είμαι περήφανος που αυτό το βιβλίο αποτελεί την πρώτη μου εικονογράφηση παιδικού βιβλίου. Δεν συμβαίνει πολύ συχνά στη δουλειά μας -τουλάχιστον σε ‘μένα- να συμμετέχουμε σε κάτι που δεν είναι απλώς ωραίο αισθητικά αλλά έχει και σημασία και αντίκτυπο. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μας δόθηκε να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, αλλά και χρήσιμο για τον θεσμό της Αναδοχής».

Κλείνοντας η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Η ενίσχυση του θεσμού της Αναδοχής έγινε από την πρώτη στιγμή πολιτική μας προτεραιότητα. Τα τρία αυτά χρόνια έχουμε καταφέρει, αν μη τι άλλο, να στρίψουμε το τιμόνι προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να πετύχουμε πρέπει η αποϊδρυματοποίηση από πολιτική προτεραιότητα, που είναι σήμερα, να εξελιχθεί σε κοινωνική προτεραιότητα. Το μήνυμά της να διαπεράσει και να αγγίξει κάθε πολίτη αυτής της χώρας, σε κάθε γωνιά της. Οι ελπίδες των παιδιών είναι η αγάπη των μεγάλων. Δεν πρέπει να τις διαψεύσουμε. Το χρωστάμε στα παιδιά».

 

«Η Μεγάλη Περιπέτεια του Μίλτου»: Παρουσίαση παραμυθιού για την Αναδοχή (unicef.org)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top