Now Reading
Βαμμένα αυγά με τα υλικά της φύσης

Βαμμένα αυγά με τα υλικά της φύσης

Χρησιμοποίησε φυσικά υλικά και απόλαυσε τη διαδικασία αλλά και το αποτέλεσμα

Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά να τα διακοσμήσεις με αυτοσχέδια στένσιλ από κολλητική ταινία και δαντέλα;
Τι θα χρειαστείς:
Μοβ λάχανο για μπλε αυγά ή παντζάρια για απαλά κόκκινα αυγά ή φλούδες κρεμμυδιού για πορτοκαλί αυγά
Λευκό ξίδι (1 κ.σ. ανά φλιτζάνι βαφής)
Σφιχτοβρασμένα αυγά
Ψαλίδι, κολλητική ταινία, κομματάκια δαντέλας και καλσόν
Πώς θα τα βάψεις:
Για μπλε αυγά, κομματιάζεις το μοβ λάχανο (ένα κεφάλι), το ρίχνεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτεις περίπου δύο φλιτζάνια νερό. ( Εναλλακτικά: Για κόκκινα αυγά, αντικαθιστάς το λάχανο με δύο μεγάλα παντζάρια. Για πορτοκαλί αυγά, χρησιμοποιείς τη φλούδα από πολλά μεγάλα κρεμμύδια.) Αφήνεις τα υλικά σου να πάρουν μια βράση και μετά χαμηλώνεις τη φωτιά να σιγοβράσουν για 20 λεπτά έως μία ώρα. Όσο περισσότερο χρόνο τα αφήσεις να σιγοβράσουν, τόσο πιο έντονη θα βγει η βαφή. Μόλις απελευθερώσουν το χρώμα τους, κλείνεις τη φωτιά και αφήνεις τη βαφή να κρυώσει.

Ετοιμάζεις τα σχέδια για τα αυγά σου:
Για ρίγες: Κόβεις κομμάτια κολλητικής ταινίας και τα κολλάς σε απόλυτα στεγνά αυγά. Μπορείς έτσι να φτιάξεις παράλληλες ρίγες ή κάθετες μεταξύ τους (δημιουργώντας π.χ. ένα σταυρό) ή να καλύψεις τη μία πλευρά του αυγού εντελώς με ταινία. Να έχεις υπόψη σου ότι η περιοχή που θα καλύψεις με ταινία δεν θα βαφτεί και θα παραμείνει στο φυσικό χρώμα του αυγού (λευκή ή μπεζ). Μπορείς επίσης να πάρεις διακοσμητικές ταινίες washi tapes, να κόψεις γύρω γύρω τα σχέδιά τους (π.χ. φτερά ή λουλούδια, αν αυτό είναι το μοτίβο τους) και να κολλήσεις τα αυτοκόλλητα κομμάτια διάσπαρτα στα αυγά, δημιουργώντας έτσι π.χ. στένσιλ σε σχήμα φτερού ή σε σχήμα λουλουδιού.
Για μοτίβα δαντέλας: Τυλίγεις τα αυγά με κομμάτια δαντέλας και στη συνέχεια τα στερεώνεις με ένα κομμάτι λεπτού καλσόν, που στη συνέχεια δένεις ή ράβεις πολύ σφιχτά στις δύο άκρες του αυγού.

Αφήνεις τη βαφή να κρυώσει εντελώς (περίπου για 20 λεπτά στο ψυγείο). Στραγγίζεις τα λαχανικά, κρατάς μόνο το υγρό και προσθέτεις 1 κ.σ. λευκό ξίδι ανά φλιτζάνι βαφής. Ανακατεύεις καλά και μοιράζεις τη βαφή σε γυάλινα ή πλαστικά δοχεία, στα οποία αμέσως μετά προσθέτεις τα σφιχτοβρασμένα αυγά που έχεις ήδη διακοσμήσει με την κολλητική ταινία ή τη δαντέλα.

Μπορείς φυσικά να βάλεις τα αυγά και τη βαφή σε ένα δοχείο, όλα μαζί. Όμως μοιράζοντάς τα σε διάφορα δοχεία έχεις τη δυνατότητα να πειραματιστείς με συνδυασμούς βαφών: για παράδειγμα, να ανακατέψεις λίγη φυτική βαφή από παντζάρι με βαφή από λάχανο ή να αραιώσεις ένα μέρος της βαφής με λίγο νερό για να βγει πιο ανοιχτή η απόχρωση. Έτσι, θα έχεις ποικιλία στο αποτέλεσμα: αυγά βαμμένα σε διάφορες αποχρώσεις, ή στην ίδια απόχρωση σε πιο ανοιχτούς και πιο σκούρους τόνους. Βάζεις τα δοχεία με τις βαφές και τα αυγά στο ψυγείο και τα αφήνεις εκεί για μία νύχτα.

Το επόμενο πρωί βγάζεις τα αυγά από τη βαφή και αφαιρείς από κάθε ένα την κολλητική ταινία ή το καλσόν και τη δαντέλα. Μην ανησυχείς αν το χρώμα τους ξεθωριάσει ελαφρώς, ενώ στεγνώνουν: είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Δείτε Επίσης

Tip: άλλα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι ιβίσκος, τσάι και καφές για φυσικές βαφές. Στο διαδίκτυο, μπορεί να διαπιστώσεις ότι το σπανάκι κάνει ένα ωραίο πράσινο. Εκτός από τα βακκίνια, άλλα μούρα, όπως τα βατόμουρα, λειτουργούν επίσης καλά.

Καλή Ανάσταση!

Βαμμένα αυγά με τα υλικά της φύσης – Έκτορας Μποτρίνι (botrini.gr)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top