Now Reading
Αναρωτιέστε πόσο έξυπνο είναι το παιδί σας; Δείτε ποια είναι τα σημάδια της ευφυΐας στα νήπια

Αναρωτιέστε πόσο έξυπνο είναι το παιδί σας; Δείτε ποια είναι τα σημάδια της ευφυΐας στα νήπια

Όλα τα παιδιά είναι έξυπνα κι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κατανοήσετε αλλά και να ενθαρρύνετε την ευφυΐα τους

Η νηπιακή ηλικία είναι μια απίστευτη περίοδος της ζωής ενός παιδιού, γεμάτη συναρπαστικά ορόσημα για την ανάπτυξή τους.

Καθώς μεταβαίνουν από τα μωρά που φλυαρούν σε πιο ανεξάρτητα, εκφραστικά και περίεργα όντα, τα νήπια είναι απασχολημένα να εξερευνήσουν τον κόσμο τους και να ανακαλύψουν τη θέση τους σε αυτόν.

Και να, ακόμη και σε αυτό το πρώιμο στάδιο, μπορείτε ήδη να δείτε αναλαμπές της ευφυΐας τους!

Ο τρόπος με τον οποίο περιηγούνται στον διευρυνόμενο κόσμο τους, πώς λύνουν προβλήματα, επικοινωνούν, εκφράζουν την περιέργεια και αλληλoεπιδρούν με άλλους… όλα αυτά είναι ιδανικοί δρόμοι για να αποκτήσουν γνώσεις στο μυαλό τους.

Ως δάσκαλος της πρώιμης παιδικής ηλικίας, η Tina Fey μοιράζεται στο Ideapod τα πρώτα σημάδια ευφυΐας στα νήπια που μπορείτε να εντοπίσετε στην καθημερινή τους ρουτίνα. Ας βουτήξουμε!

Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Το πρώτο σημάδι είναι οι εξαιρετικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Τα παιδιά με υψηλή νοημοσύνη συχνά υπερέχουν στο να ανακαλύπτουν πράγματα.

Μπορείτε εύκολα να προσδιορίσετε το επίπεδο των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων ενός παιδιού μέσω παιχνιδιών όπως ταξινόμηση σχημάτων, τοποθέτηση μπλοκ και γιγάντιων παζλ.

Ένα έξυπνο νήπιο θα καταλάβει πώς να κάνει τα πράγματα να λειτουργούν ή να ταιριάζουν μεταξύ τους. Και ακόμα κι αν δεν μπορούν να το κάνουν αμέσως, έχουν την ικανότητα να επιμείνουν και να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτό.

Αυτό σημαίνει, μη βιαστείτε να απελπιστείτε εάν το μικρό σας ενδιαφέρεται περισσότερο να φάει τα τεμάχια παρά να τα ταξινομήσει! Όλα τα παιδιά έχουν τα μοναδικά τους χρονοδιαγράμματα. Ποιος ξέρει, μπορεί να έχετε έναν μελλοντικό γκουρμέ σεφ στα σκαριά!

Θυμηθείτε, η ευφυΐα δεν είναι πάντα η επίλυση γρίφων, εμφανίζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους! Αυτό με οδηγεί στο επόμενο σημείο…

Προχωρημένο λεξιλόγιο

Ξέρετε εκείνες τις στιγμές που το παιδί σας χρησιμοποιεί μια λέξη που σας αφήνει να βλεφαρίζετε έκπληκτοι; Αυτό είναι ένα χρυσό σημάδι υψηλής νοημοσύνης.

Θα εκπλαγείτε αν ανακαλύψετε πόσο γρήγορα μαθαίνουν τη γλώσσα τα νήπια. Μπορεί να μην έχουν καν τις κινητικές δεξιότητες για να προφέρουν σωστά τις λέξεις, αλλά κατανοούν το πλαίσιο. Καταπληκτικό, έτσι δεν είναι;

Δεν θα χρησιμοποιούν όλα τα νήπια λέξεις όπως «εξαφανισμένο», φυσικά, και αυτό είναι απολύτως εντάξει. Θυμηθείτε, η ανάπτυξη του λεξιλογίου ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και τα παιδιά είναι φανταστικά στο να μαθαίνουν γλώσσες στον δικό τους χρόνο.

Και ακόμα κι αν το παιδί σας δεν το έχει με τη φλυαρία, μπορεί απλώς να απορροφά τα πάντα – περιμένοντας την τέλεια στιγμή για να σας καταπλήξει με τη σοφία του!

Περιέργεια

Ακολουθεί η περιέργεια. Έχω παρατηρήσει ότι τα νήπια που κάνουν πολλές ερωτήσεις, όπως «Γιατί ο ουρανός είναι μπλε;» ή «Πού κοιμούνται τα πουλιά;» δείχνουν σημάδια ευφυΐας.

Ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους και δεν φοβούνται να ζητήσουν πληροφορίες. Μπορεί να είναι κουραστικό, ναι – φανταστείτε ότι πρέπει να απαντήσετε σε μια ατελείωτη σειρά ερωτήσεων!

Αλλά η απόσβεση είναι τεράστια. Η υπομονή και η υποστήριξη της περιέργειάς τους είναι ένας τρόπος να καλλιεργήσουν την αγάπη τους για μάθηση.

Επιπλέον, προσφέρει τροφή για μερικές πραγματικά εξωστρεφείς συνομιλίες!

Καλή μνήμη

Τώρα, ας μιλήσουμε για τη μνήμη. Θυμάται το παιδί σας πράγματα που συνέβησαν πριν από εβδομάδες ή και μήνες; Ή μήπως μπορούν να αφηγηθούν μια ιστορία που τους έχετε διαβάσει μια φορά, σχεδόν λέξη προς λέξη;

Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να έχετε ένα έξυπνο παιδί αγκαλιά  σας.

Τα παιδιά είναι γενικά καλά στο να θυμούνται πράγματα, αλλά όταν το μικρό σας δείχνει μια ασυνήθιστα έντονη ανάμνηση, είναι κάτι εξαιρετικό.

Και ένας πολύ καλός τρόπος για να το αναπτύξετε αυτό είναι να διαβάζετε μαζί, να φτιάχνετε ιστορίες και να μιλάτε για γεγονότα του παρελθόντος. Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μια διασκεδαστική, δεσμευτική δραστηριότητα ενώ παράλληλα ενισχύει τις δεξιότητες μνήμης τους.

Πρώιμες δεξιότητες ανάγνωσης ή γραφής

Μιλώντας για ανάγνωση μαζί, ένα άλλο σημάδι ευφυΐας στα νήπια είναι οι πρώιμες δεξιότητες γραμματισμού.

Έχετε πιάσει ποτέ το παιδί σας να προσποιείται ότι διαβάζει ένα βιβλίο ή να προσπαθεί να γράψει γράμματα ή το όνομά του; Είναι τόσο απολαυστικό θέαμα!

Αλλά είναι κάτι περισσότερο, σύμφωνα με μια μελέτη, όσο πιο νωρίς ένα παιδί διαβάζει και γράφει, τόσο πιο έξυπνο είναι. Είναι ένα σαφές σημάδι του υψηλότερου IQ τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην τα πιέζετε. Ενθαρρύνετε το ενδιαφέρον τους, αλλά να θυμάστε ότι όλα τα παιδιά αναπτύσσονται με τον δικό τους ρυθμό. Σε αυτό το στάδιο, ο στόχος είναι να καλλιεργηθεί η αγάπη για την ανάγνωση και τη γραφή, όχι την τελειότητα.

Είναι όλα για τη χαρά στα μάτια τους όταν κρατούν ψηλά το γραμμένο χαρτί τους και διακηρύσσουν περήφανα: «Κοίτα! Έγραψα το όνομά μου!»

Εστίαση και προσοχή στη λεπτομέρεια

Αυτό στην πραγματικότητα συνδέεται με το προηγούμενο σημείο και είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα έξυπνα παιδιά επιδεικνύουν νωρίς τις δεξιότητές τους στον αλφαβητισμό.

Επειδή είναι σε θέση να επικεντρωθούν σε μια δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα έξυπνα νήπια μπορούν να παραμείνουν σε μια εργασία περισσότερο.

Δίνουν επίσης μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια, η οποία και πάλι είναι χρήσιμη, καθώς μαθαίνουν τα βασικά της αλφαβήτου και της φωνητικής επίγνωσης.

Επιπλέον, η παρατήρηση των λεπτομερειών κάνει τον κόσμο ακόμα πιο συναρπαστικό γι’ αυτούς, γεγονός που τροφοδοτεί την ακόρεστη περιέργειά τους!

Ευφάνταστο παιχνίδι

Ένας άλλος τρόπος για να εντοπίσετε ένα έξυπνο νήπιο είναι να κοιτάξετε το επίπεδο του ευφάνταστου παιχνιδιού του. Δημιουργεί σύνθετα, ευφάνταστα σενάρια με τα παιχνίδια του;

Αυτό ξεπερνά τα τυπικά παιχνίδια «ας προσποιηθούμε». Τα ιδιαίτερα έξυπνα παιδιά συχνά επινοούν περίπλοκες ιστορίες και χαρακτήρες.

Αυτά τα σενάρια δεν είναι απλά παιχνίδι. Αποτελούν μια δημιουργική έκφραση της κατανόησης και της ερμηνείας του παιδιού σας για τον κόσμο γύρω του.

Το ευφάνταστο παιχνίδι είναι η τέλεια ευκαιρία να δείτε το παιδί σας αν διαθέτει:

Δεξιότητες κριτικής σκέψης

Δείτε Επίσης

Δυνατότητα παρακολούθησης οδηγιών

Εκφραστική και δεκτική γλώσσα

Κοινωνικές δεξιότητες

Συναισθηματική διαχείριση

Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνετε απλώς μια ιδέα για το IQ του παιδιού σας, αλλά και το EQ του!

Και συνεχίζουμε…

Ευαισθησία

Όταν μιλάμε για νοημοσύνη, η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνεται πολύ λιγότερο στη συζήτηση. Αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα κρίσιμο συστατικό της νοημοσύνης.

Γι’ αυτό τα παιδιά με υψηλή ευφυΐα τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα και να γνωρίζουν το περιβάλλον τους και τα συναισθήματα των άλλων.

Λάβετε υπόψη ότι η ευαισθησία μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το παιδί σας μπορεί να κατακλυστεί εύκολα. Μπορεί να χρειάζονται επιπλέον άνεση και σιγουριά, ειδικά σε άγνωστα ή θορυβώδη περιβάλλοντα.

Είναι μια λεπτή ισορροπία, αλλά η κατανόηση της ευαισθησίας τους μπορεί να σας βοηθήσει να τους καθοδηγήσετε σε αυτές τις εμπειρίες.

Καλύτερη ισορροπία και συντονισμός

Η καλύτερη ισορροπία και ο συντονισμός μπορεί να μη συνδέονται παραδοσιακά με τη νοημοσύνη, αλλά αν κοιτάξετε μια μελέτη για ταλαντούχα παιδιά, θα διαπιστώσετε ότι οι πρώιμες κινητικές δεξιότητες είναι ένα σημάδι αυτού.

Τα χαρισματικά παιδιά τείνουν να αναπτύσσουν νωρίς τις κινητικές δεξιότητες και τείνουν να λύνουν γρίφους και εργασίες Lego πιο γρήγορα από άλλα παιδιά.

Οι προηγμένες κινητικές τους δεξιότητες σημαίνουν επίσης ότι μπορεί να είναι ικανά στην εξερεύνηση του περιβάλλοντός τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εμπλουτισμένες μαθησιακές εμπειρίες.

Μπορεί να σκαρφαλώνουν, να τρέχουν ή να πλοηγούνται στα εμπόδια με περισσότερη αυτοπεποίθηση, απολαμβάνοντας βελτιωμένες φυσικές εμπειρίες και αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον τους.

Αίσθηση του χιούμορ

Η κατανόηση του χιούμορ απαιτεί γνωστικές δεξιότητες και υψηλό επίπεδο κοινωνικής κατανόησης, που και τα δύο είναι δείκτες πραγματικής εξυπνάδας.

Έτσι, αν έχετε ένα νήπιο που σας κάνει φάρσες, εξαπολύει πνευματώδεις μονομαχίες ή κάνει αστείες γκριμάτσες, μην εκνευρίζεστε. Αγαπήστε το και απολαύστε τη βόλτα!

Σημείωση

Ενθαρρύνετε την περιέργειά τους, τροφοδοτήστε τα ενδιαφέροντά τους και δώστε τους πολλές ευκαιρίες για μάθηση και εξερεύνηση. Στο μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι τα παιδιά μας αναπτύσσονται με τον δικό τους ρυθμό, σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη, υποστήριξη και διασκέδαση!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top